Fitoterapi

Menopoz sıkıntılarına karşı bitkisel çözüm:Evening primrose oil (EPO) – Çuha çiçeği

Çuha çiçeği olarak bilinen Evening Primrose, Latincesi Oenothera biennis’dir. Güneş damlası olarak da isimlendirilir. Yaygın olarak kullanılan özellikle kadınların gözdesi olan bitkisel destek ürünüdür.
Kullanılan kısım: Tohumların sabit yağı
İçeriğinde gamma linolenik asit, linoleik asit ve oleik asit içerir. Bunlardan linolenik (omega-6) ve linoleik asit (omega-3) esansiyel yağ asitleridir. Esansiyel yağ asitinin ne oluğuna bakalım. Esansiyel yağ asitleri vücut tarafından sentez edilemez. Bu nedenle dışarıdan takviyelerle veya besin yolu ile alınmalıdır.
Etkisi ve kullanımı
* Kadınlar tarafından adet öncesi sendromunda (PMS) görülen, adet sancıları, şişkinlik, göğüslerde duyarlılık, huzursuzluk, gerginlik, depresif ruh hali, alınganlık, bitkinlik, akne artışı ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklarda kullanılır.

• Menopoz sıkıntılarında etkilidir.
• İltihap giderici (Antienflamatuar) etkiye sahiptir.
• Romatoit artrit tedavisinde kullanılır.
• Kolestrol düşürücüdür.
• Atopik dermatitte, cilt ve tırnak sağlığında, egzamada kullanılır.
• Mastaljide (meme ağrısı), konsantrasyon güçlüğünde, demans gibi rahatsızlıklarda etkilidir.
Ayrıca kadınlarda, premenapoz (menapoz öncesi) ve menopoz ile ilişkili depresyonu önlemede de etkili olabileceğini gösteren veriler de vardır.
Bir GLA (gamma linolenik asit) deposu olan bu bitkisel desteğin özellikle cilt ve kadın hastalıkları uzmanlarının reçetelerine girmeye başlamasının nedeni yukarıdaki bilgilerde saklıdır. EPO’yu yakın bir gelecekte sağlığı koruyucu ve güçlendirici besin unsurları arasında görürseniz şaşırmayın. Primrose oil içeren bitki çayı karışımları birçok ülkede tüketicinin beğenisine sunuldu bile.
Kullanım şekli ve dozaj:
Evenıng Prımrose oil tabletlerini eczacınıza danışarak, yine buralardan temin edebilirsiniz.
Menopoz öncesi semptomlarda günde 2-4 gr kullanılır ve tedavi 3 aylık kür halinde devam etmelidir.
Uyarı
* Östrojen üretimini artırdığı için meme kanseri olan hastalar hekime danışarak kullanmalıdır.
* Epilepsi tedavisinde kullanılan fenotiyazinlerle birlikte alınmamalıdır.
* Aspirin ile birlikte kullanıldığında kanama riskini artıracağından dikkatli kullanılmalıdır.
* Tüm bitkisel destekler gibi EPO desteğinin de bir ilaç olmadığını unutmayın ve EPO kapsüllerini doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Kaynak:
Fitoterapi ve Aromaterapi – Ecz.Nimet Özata

7 Comments

  1. Tülay

    Ben bu hapları kullandım çok memnun kaldım istenirse reklamını yapabilirim ateş basmalarını yüzde yüze yakın iyileştiriyor

  2. Atiye Pektaş

    Merhaba Tülay Hn
    Bende ateş basmalı mücadele ediyorum.
    Önerileriniz benim için kıymetli
    Saygilarimla teşekkür ederim.

  3. Elvan Kılıçkıran

    Tülay hanim hapını mi damlasını mi kullandınız ,gece yada gündüz mu ve gun de 1 tane mi içtiniz. Bilgi verebilirseniz sevinirim .Şimdiden tesekkurker

    • Elvan hanım yazınızı yeni gördüm ben eczaneden kapsül şeklinde aldım bir hafta sonra etki ediyor. Ben çok şidettli ter basması yaşadım inanın bu kapsüller bıçak gibi kesti

  4. Necla alptekin

    Bu urun beni hayata tekrar bagladi romatizma agrilardan yatalak olmustum 17 yildir son 1 yilim cok felaketti sukurler olsun bu urun acilarimi azaltti cok sukur bu sayfanin urunleri gercekten guvenilir ve sifa veriyor dedigi gibi kullanilirsa sizlere mutlaka ins gelicem turkiye geldimde iyiki varsiniz.

  5. Lutfen bilgi tülay hnm 11yıldır çekiyirum menepoz dertlerini

    • yasemin vidin

      Merhaba, tiroidlerinize baktırdınız mı acaba, kadınlarda erken menopoza da etkisi olan tiroid rahatsızlıkları da menopozun benzer özellikleri mevcut. belki de çoktan geçecekti menopoz rahatsızlıklarınız.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*