Pratik Bilgiler

Çocuklar için seccade, tesbih, fotoğraf makinesi

El Emeğim’den herkese merhabalar. Bu ay çocukları namaz kılmaya teşvik ede­cek cıvıl cıvıl keçeden sec­cadeler, tesbihler yapmaya ne dersiniz? Bir de yine keçe kullanarak bir fotoğraf ma­kinesi yapalım. Adetâ haşri yaşadığımız bu bahar ayın­da; çocuklarımızdan, doğayı ve hayvanları o makine ile çekip bize gördüklerini, his­settiklerini anlatmasını isteyelim. Hem hayal gücümüzü geliştirelim hem de tefekkürî ibadeti öğretelim.

Malzemelerimiz

Seccade için: Çocuklarınızla birlik­te seçeceğiniz çeşitli renklerde keçe­ler, kurdeleler

Tesbih için: Rengarenk ve figürlü boncuklar, kopmaz bir ip.

Fotoğraf makinesi için: Bir adet metal çay kutusu, tuvalet kağıdı ru­losu, kordon ip

Bu işin en eğlenceli yanı, ilk ola­rak bir tuhafiyeye gidip malzemeleri çocuklarla beraber seçmek! İkinci a­şama eve gelip birlikte seccade yapı­mına başlamak. Öncelikle seccadenin ana zemini için keçeyi, en 55 cm, boy 1 metre olacak şekilde keselim. Ar­dından nasıl figürler kullanmak isti­yorsak, kalıplar çıkarıp, keçelerimizi keselim. Kesim hususunda onlara yardımcı olun. Yamuk kenarlar olsa da sorun değil, siz ardından düzelte­bilirsiniz. Fakat yapıştırma hususun­da eğer silikon tabancası kullanıyor­sanız tabi ki onlara bırakmayın, teh­likeli olabilir.

Seccade için ipucu; Kâbe yapmak için, önce keçeyi ka­re kesin, ardından ikiye kat­layıp, katlanmış yerinden, yani iç kısmından başlaya­rak kenarlara doğru verev bir şekilde kesin. Katı açtığı­nızda Kâbe’nin köşeden gö­rünümünü elde edeceksiniz. Üzerine kurdeleleri de yine verev şekilde yapıştırın.

Tesbih yapımı ise çocuklarda!

Diledikleri renkleri yan yana geti­rip diziyorlar. Burada ise şöyle bir i­pucu verebiliriz. Özellikle okul öncesi çocuklar için 33’lük tesbih daha ide­aldir. Hem dizerken çabuk sıkılabili­yorlar, hem de tesbih çekerken bon­cukların az gözükmesi onlara daha cazip geliyor. 99’luk olması biraz göz korkutabiliyor. İp olarak da emzik ipi almanızı tavsiye ederim. Hem kop­maz, hem de çocukların kolaylıkla boncukları dizebileceği bir iptir.

 

 

Gelelim fotoğraf makinesi ya­pımına. Yapmanız gereken tek şey, çay kutusunu ve tuvalet kağıdı ru­losunu keçeyle kaplamak ve fotoğ­raf makinesine olabildiğince benzet­meye çalışmak. Burada da şöyle bir ip ucu verelim. Eğer çay kutusunun kapağını ayrı kaplarsanız, çocuğunuz fotoğraf makinesini aynı zamanda kumbara veya çanta olarak da kul­lanabilir. Haydi bakalım hanımlar ve minik eller kolay gelsin!

Görüş, öneri ve sorularınız için yaseminkopukdikici@gmail.com ad­resine yazabilirsiniz.

6 Comments

  1. Zahit günay

    Bu kadar özelini görmedim bende isterim.05392789283

  2. CCOK GUZEL ELINIZE SAGLIK COK YARDIMCI OLDUNUZ KABE ICIN…

  3. Kübra Çağşır

    Çok Güzel anlatmışsınız çok teşekkürler benim için ışık oldu diyebilirim 😊🌸🌸🌸

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*