Sağlık

Alışveriş tavsiyeleri

Yumurta

İki numaralı yetiştirme numaralarıyla “Cage Free” yani kümeste fakat kafessiz olarak yetiş­tirilen tavuklardan elde edilen yumurta, amba­lajlarında “serbest dolaşan tavuk” ifadeleriyle ve görselleriyle pazarlanabilmektedir. Ambalajı dikkatlice incelediğinizde ise “Cage Free” yazdı­ğını görüyorsunuz. Bu kavramlara dikkat çekmek istiyorum.

Tavukların yetiştirilme şartlarına bağlı olarak elde edilen yumurtaların pazarlanmasında belli ayrımlar mevcuttur. Cage Free (No.2) denilen bu metot ile yetiştirilen tavuklar kümeslerde yaşar­lar. Çok geniş bir dolaşım alanına sahip değiller­dir. Bunun yanı sıra kafeste büyüyüp, gelişmez­ler. Bu metot, kısmen de olsa doğal ortama yakın bir yetiştirme metodu olarak dikkat çekmektedir. Fakat bu metotta da tavukların tamamen doğal ortamlarında olduğunu söylemek zordur. Daha dar bir dolaşım alanına sahiptirler. Bu da m2 ba­şına yaklaşık 6-8 tavuk düşecek kadar bir alan demektir.

Free Range (Serbest Dolaşan) dediğimiz ise, 1 numara ile ifade edilen ve tamamıyla serbest halde bırakılmış, doğal ortamlarında daha geniş alanlarda dolaşım yapma imkanı verilen metot­tur. Bu metot ile yetiştirilen tavukların da elbet kümesi mevcuttur fakat burada da her tavuk başına (~100 m2) kümes, suluk ve tünekler oluş­turulur. Kısacası; organik yetiştiricilik için “0”, serbest dolaşan için “1”, kümeste fakat kafessiz için “2”, kafesli üretim için ise “3” numaraları ba­sılmaktadır.

Buna göre, ambalajda tek başına “Serbest Ge­zen Tavuklar” ifadesi tek başına yeterli değildir. Yumurtaya işlenen kodlar saydığımız kriterlere uygun olduğu takdirde basılabilmektedir. Am­balaj ve markadan ziyade öncelikle resmi etiket bilgilerine bakınız.

Zeytinyağı / Zeytin

Süper zeytin 220-250

Hususi zeytin 251-300

Extra-extra zeytin 301-350

Lüks zeytin 351-400

Duble zeytin 401-460

Bu sayılar şunu ifade eder, kg başına düşen zeytin sayısı çoğaldıkça, zeytin nispeten kalite­sizleşir. Zeytin çekirdeğinin rengi eğer siyah ise bu kimyasal uygulandığını gösterir. Dolayısıyla marketinizden ya da pazardan deneyerek alma­nızı tavsiye ederim. Ayrıca zeytinde kızıl renk de tazeliğini yitirdiğinin bir göstergesidir.

Sızma zeytinyağı ise buzdolabı koşullarında donar ve oda koşul­larında normal haline döner.Yağın donması kalitesini etkilemez. Eğer donmuyor ise başka yağların karıştı­rılmış olabileceği ya da katkılı olduğu düşünülebilir. Kızartma, yalnızca ayçi­çeği yağı ile yapılır bilgisi yanlıştır. Yağın asitlik oranı % 1.5 altında ise kızartma için kullanılabilir ancak aroma farkı unutulmamalıdır.

Bal

Eğer ambalajlı bir ürün satın alınacaksa mutla­ka ilk olarak etiket bilgilerinin incelenmesi gerekir. Etiket üzerinde “Bal kodeksine uygundur” ifade­si bulunmalıdır. Ayrıca içindekiler kısmında glikoz bulunuyorsa bu durum kimyasal madde içerdiğinin göstergesidir. Balınızı satın alırken varsa üzerindeki etiketi, markayı ve içerikleri kontrol edin. Saf balda içerik olarak sadece bal yer almalıdır. Bununla be­raber üreticiler her zaman doğru içeriği belirtme­mektedir. Dolayısıyla sadece içeriği kontrol ederek gerçek bal aldığınızdan emin olamazsınız ve bunun açığa çıkması ancak çok kapsamlı laboratuar koşul­larında ortaya çıkabilir. Bal çok kıymetli bir besin­dir ve çok ucuza gerçek bal sattığını iddia edenlere itibar edilmemelidir. Son söz, balın doğallığı sosyal mecralarda önerildiği gibi yakarak, üflenerek,döke­rek, bakışarak vs. kesinlikle anlaşılamaz. Çünkü bal konusunda tağşişler maalesef ileri düzeydedir.

Omega 3-6-9

Omega 3, glisemik indeksleri sıfır olduğu için sağlıklıdır ve tansiyonu kötü etkilemez.Üstelik pek çok da faydaları vardır. Kanın sulanmasını sağlar, kan basıncını düzenler, hafıza kuvvetlendirmede etkilidir. En önemlisi Omega-3 sadece balıkta bu­lunmaz.

Omega-3: Yumurta, balık, koyu-yeşil sebzeler, ceviz ve keten tohumu. Çabuk bozulduğundan hızlı tüketilmelidirler.

Omega-6: Mısırözü, pamuk, ayçiçeği, soya yağ­larıdır. Isıya dayanıklı değildirler ve kızartma ile trans yağa dönüşebilirler.

Omega-9: Zeytin ve fındık yağları. Kızartma için kullanılabilirler.

Salça

Salça seçimlerimizde önemli olan kriter BRIX değeridir. Bu değer bize gıdanın kuru madde içeri­ğiyle ilgili bilgi verir. Brix değerlerini kavanoz ya da konserve etiketlerinde bulabilirsiniz. En önemli ka­lite göstergesidir. Bu sebeple Brix değeri 28 ve üzeri değerlerde olan salçaları rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*