Sağlık

Mutfaktaki antibiyotikler!

Çok çiğneyiniz, yavaş yemek yiyiniz.

( Hadis )

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili “Antibiyotik kullanmadan bağışıklık sisteminizi doğal formüllerle güçlendirme­niz mümkün” diyor.

* Sarımsak, soğan

Binlerce yıldır tıbbi amaçla kullanılagelen sarımsağın bakteri, mantar ve virüsleri yok etme kapasitesi 19. Yüzyılda Pasteur’ün a­raştırmalarıyla da doğrulanmış. Özellikle çiğ tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendi­ren, kansere karşı koruyan sarımsak hücre onarımını kolaylaştırıyor ayrıca helikobakter pilori gibi bazı bakterilerin çoğalmasını ön­lüyor. Aynı aileden olan soğan da hücre ha­sarına karşı koruyan ve bağışıklığı kuvvet­lendiren çok güçlü bir antioksidan.

* Kefir

Düzenli tüketildiğinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu özelliği var. Kefir, bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor, probiyotik özelliği sayesinde sin­dirim sistemine yararlı oluyor. Ayrıca sinir­sel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzlu­ğa karşı da fayda sağlıyor.

* Ispanak

Ispanakta bulunan vitaminler sadece vücudu korumakla kalmıyor, aynı zamanda enfeksiyonlarla savaşıyor. Kalp dostu olan ıspanak beyin yaşlanmasını geciktirici etki­ye de sahip.

* “Turp gibi olmak”

Yüksek lifi sayesinde sindirim ve boşal­tım sistemini destekliyor. Soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde faydalı. Kara turpu güzelce yıkayıp üst kısmından kesip içerisini oyun. (Çıkan parçaları ve yaprakla­rı salatada kullanın. Oyuğa bal koyun) Bar­dağın üzerine oturtun. Turpa alttan çok mi­nik bir çizik atın ki, içerisine koyduğunuz bal turp suyu ile özdeşleşip bardağa akabilsin. Bir gece bekletip sabah- akşam 2 yaş üze­ri çocuklarda ve yetişkinlerde kullabilirsiniz.

* Brokoli

ABD’de yapılan araştırmada, çoğunluk­la sigaranın sebep olduğu ve binlerce insa­nın ölümüne yol açan KOAH hasarının en­gellenmesinde, brokolinin etkili olduğu or­taya çıktı.

* Pırasa

Kalp dostu besin. Birçok kanser türüne karşı ko­ruyucu etkisi bulunur. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim problemi yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarda tüketmesi gerekir.

* Nar

Kalp ve damar dostudur. Bir nar günlük almamız gereken C vitamini ihtiyacımızın yarısını karşılar. Kanse­re karşı koruyucu etkisi olan nar, fiziksel aktivite sonrası vücu­dun yorulmasını da geciktirir. Günde bir porsiyonu geçmeye­cek ölçüde tüketilmesi gerekir.

 

* Zencefil

Üst solunum yolu enfeksiyonları ve gripten kan­sere dek birçok fayda sağlıyor. Sindirimi ve hazmı kolaylaştırmasının yanında mide bulantısına iyi gelen, kolesterolü düşüren ve kanın pıhtılaşması­nı engelleyen zencefilin ağrı kesici özelliği var. Ta­ze zencefili rendeleyip içine limon ve bal koyup, sa­bahları bir tatlı kaşığı yiyerek bağışıklığınızı güçlen­direbilirsiniz.

* Kırmızıbiber

Kırmızıbiber C vitamini ve potasyumdan zengin bir besin. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir­ken potasyum kalp krizi riskini azaltıyor. Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisinin yanında kolesterolü dü­şürüyor, mide asidini düzenliyor ve mikrop öldü­rücü özelliğiyle kış aylarında şifa kaynağı o­luyor. Taze ya da kurutulmuş kırmızıbibe­re sofralarınızda yer verin.

* Kivi

Bir adet kivide günlük alın­ması gereken C vitamini ihti­yacından daha fazlası vardır. İçindeki pektin saye­sinde vücudu toksinlerden arındırır, DNA’yı korur. Kan şekeri kontrolü için yararlıdır. İçeriğindeki lif sindirimi kolaylaştırır, kolesterolü dengeler. Araş­tırmalar küçük çocuklarda öksürme, hapşırma, ne­fes darlığı gibi hastalıklarda tedaviyi kolaylaştırdı­ğını göstermiştir.

 

SLOW FOOD-YAVAŞ YEMEK YİYİN!

* Yavaş yemek sindirimi artırır.

* Tükürüğün içindeki maddeler daha fazla sindirime yardımcı olur.

* Beyin, sonra mide ve bağırsaklar sindirim işlemini erken başlatır ve uyarır.

* Slow food, geleneksel mutfağa sahip çıkmayı, rahat ve sağlıklı beslenmeyi, tabiata zarar vermemeyi, kendi yiyeceğini yetiştirmeyi, yediği yemekten tat almayı, yemekle sosyalleşmeyi hedefleyen 1986’da ortaya çıkmış bir akımdır.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*