Beslenme

Sadeyağ (Ghee) yapalım

Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun.

(Hipokrat)

Sade yağ, tereyağın damıtılmasıyla olu­şur. Damarlara zarar veren maddelerden arındı­ğı için sağlıklıdır. Tereyağı gibi çabuk bozulmaz. Tezgah üzerinde 2 ay, buzdolabında 6 ay bek­leyebilir. Yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Tereya­ğı 140 derece civarında yanarken sadeyağ 220- 250 dereceye kadar yanmaz. Bu nedenle trans yağ oluşmaz ve kanserojen yapıya sebep olmaz.

Tereyağınızı bozulmaktan kurtarmak için uygulayabileceğiniz güzel bir koruma yöntemi­dir. Tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Tadı ve kokusu tereyağından daha yoğun olduğun­dan fazla değil, yemeklerinize 1-2 tatlı kaşığı ek­lemeniz yeterlidir. Özellikle tatlı yapımında ter­cih edilir.

Özellikleri

* Süte hassas olanlarda tüketebilir.

* Yağda eriyen vitaminler bulunur.

* Vitaminler açısından zengindir.

* Enerji kazandırır.

* Kilo verdirir.

* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

* İltihap ve kanser önleyicidir.

* Sindirimi düzenler .

* Baharatlarınızı sadeyağda kavurarak (özellikle zerdeçal) yiyebilirsiniz.

Nasıl yapılır?

Çok kolay. Tereyağını çelik tencereye alıp kı­sık ateşte karıştırarak eritin. Yağın yanmadan en kısık ateşte erimesi gerekiyor. Üzerinde olu­şan köpükleri bir kevgir yardımı ile sürekli top­layın. Bu köpükler kimi bünyelerde alerji yapan laktozdur. Sonra tülbentten süzerek cam kava­noza alın. Oda ısısında ya da buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ayrılan köpük­lerin içine biraz ekmek karış­tırıp sokak hayvanları­na verebi­lirsiniz.

 

KENDİNİZ YAPIN

Çeşit çeşit dondurma

Dondurma çok iyi bir po­tasyum ve A vitamini kayna­ğıdır. Evde kendiniz yapmaya çalışın. Özel tarifleri olsa da pratik yoldan şipşak kendini­ze, ailenize özel dondurmalar hazırlayabilirsiniz.

Muz, tahin, kakao ve süt malzemelerini ezip muzlu, çilek ve kremayı blenderdan geçirip buzluğa kal­dırıp çilekli dondurma gibi farklı karışımlar hazır­layabilirsiniz. Katkı maddeli süslü benzerlerinden çok daha lezzetli ve sağlıklıdırlar

 

Yufkanız kalmadıysa

3 yumurta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı un ve 2 çorba kaşığı sıvıyağı iyice karıştırın. 15 dakika buzdolabında bekletip tavada pi­şirin. Tatlı olarak sunmak istiyorsanız ara­sına ezilmiş muz, bal ve dövülmüş fındık i­lave edip katlayın. Tuzlu sunmak istiyorsa­nız arasına kıyma, ıspanak gibi istediğiniz malzemeden harç hazırlayın. Üzerine kaşar rendesiyle fırınlayın.

Bunları biliyor musunuz?

* Biber ve salatalığı buzdolabında ay­rı alanlarda yerleştirin. Domatesin olgunlaşmak için salgıladığı madde salatalığa zarar verir.

* Bazı ürünleri kullanacağınız kadar a­lıp kısa sürede bitirin. Ispanak, pazı, kıvırcık gibi yeşillikleri, çilek, incir gi­bi meyveleri de aldığınız gün bitirin. Çabuk bozulurlar.

* Patates ve soğan kuru, serin ve ka­ranlık ortamları sever. Bu ikiliyi bir a­rada değil, ayrı yerlerde muhafaza edin.

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*