Sağlık

Ev yapımı öksürük şurubu

Belki binlercesini okuduğum, onlarcasını denediğim bir başlığın altından hepinize merhaba!  Bu tarifin işe yaradığına denemeden inanamadım. Hatta kendim denediğimde bile inanamadım.  Ama azılı alerjisi olan, yaz-kış hiç durmadan öksüren, hapşıran kardeşim de deneyince, artık buraya da hatırlatma nevinden koymam gerektiğini hissettim.

Özellikle anneler, bırakın kahverengi şişeleri. Hemen bir turp alın elinize. Evet malzemelerimiz turp ve pekmez. Turpu dolmalık patlıcan gibi oyup içine pekmez dolduruyoruz. Bir bardağa oturtuyoruz. Pekmez turpun altından yavaş yavaş bardağa akmaya başlıyor. Bardakta biriken kısım sizin öksürük şurubunuz oluyor. Turptan pekmezin sızması yaklaşık 5-6 saat sürüyor. Bu nedenle ihtiyaç zamanından erken başlamayı ve turpun içindeki pekmezin azaldıkça üstünü tamamlamayı unutmayın.

Piyasadaki 19 öksürük şurubunun 15’i işe yaramıyor

“Piyasadaki 19 öksürük şurubundan 15’inin öksürüğü geçirmede hiçbir faydası yok.” Bu sonucu ortaya koyan araştırma, American Chemical Society’ye ait. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, “Araştırmayı okudum, 19 tane şuruptan 15’i birbirine benzer olan ve temel amacı öksürüğü kesmek olan ilaçlar. Öksürüğün nedenini iyi anlamak gerekir, aksi halde öksürük şuruplarının tümü ‘tü kakadır, kullanılmaması gerekir’ demek biraz ağır bir ifade olur” diye konuştu.

Araştırmaya göre öksürük şurupları plasebo etkisi gösteriyor. Yani etkisi olmasa da psikolojik olarak rahatlama sağlıyor. Türkiye’deki uzmanlar araştırmanın çıkarımlarının tamamen doğru olmadığını söylüyor. Prof. Çuhadaroğlu, “Balgamınız varsa ya da öksürüğünüz alerjikse, reflü nedeniyle öksürüyorsanız zaten onları baştan kesmeyeceği belli. O yüzden sınıflarken çalışmayı doğru okumak gerekir” değerlendirmesinde bulundu. Amerikalı bilim insanları ise aynı araştırmanın devamında bal ve limonun öksürük için şuruptan daha faydalı olduğunu savunuyor.  Bu da yukarıdaki öksürük şurubumuzun tadını beğenmeyenler için alternatif olsun.

Fiziksel veya ruhsal bütün hastalıkların temel sebebi; sindirim bozukluğu

Heyecanlanınca midenizde kelebekler uçuyor, kötü bir haber öğrenince içiniz sızlıyor, stresli olunca karnınız kaskatı kesiliyor. Ama hiç aklınıza geldi mi bu terimleri niye kullanıyoruz?

Araştırmalar, sindirim sisteminiz ile beynimizin karmaşık bir yapıda bütünleştiğini gösteriyor. Özellikle stres ve baskı altında olduğumuz, vücudunuzun girdiği “kaç ya da savaş” modunda, sindirim yavaşlayıp hatta durma noktasına gelebilir. Vücudumuz böyle bir durumda sindirime harcanacak olası bir enerjiyi, o an daha önemli gördüğü beyin ve kaslara yönlendirmekte. Büyük bir tartışma ya da stres anında yaşayabileceğiniz mide ağrıları, sindirim problemleri, ishal gibi belirtiler hep “kaç ya da savaş” modunun etkileri. Bunun için artık çoğu uzman psikolojik veya bedensel bütün hastalıkların aslında temelde bir sindirim bozukluğundan kaynaklandığı üzerine çalışıyorlar. Temelde yapmamız gereken iki şey var o halde. Birincisi nasıl beslenmemiz gerektiğini iyi öğrenmek, diğeri ise stres yönetimi, kriz yönetimi gibi konularda kendimizi geliştirmek.

*Gıda Mühendisi Handenur Yaşar

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*