Kapak

Ormanlar yok ediliyor, hastalıklar çoğalıyor!

Son zamanlarda en çok duyulan afet haberlerinin başında orman yangınları geliyor. Ormanların yok olması, hayvanların yok olmasında neden oluyor ve ekosistem dengesi bozuluyor.  Bilim insanları, ormanların hızla yok edilmesi ve biyoçeşitliliğin azalması sonucu yeni ölümcül pandemilerin ortaya çıkabileceği uyarısını yapıyor.

İngiliz The Observer gazetesinin haberine göre bilim insanları bu uyarıyı, gelecek ay New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinde de dünya liderlerine de yapacak ve çevrenin yok edilmesi ile Covid-19 salgını gibi yeni salgınların doğrudan bağlantılı olduğuna dair deliller sunacak.

Ormanların hızla yok edilmesi, tarım alanlarının kontrolsüz şekilde genişletilmesi, uzak bölgelere madenler inşa edilmesi, vahşi hayvanların gıda, geleneksel tıp veya egzotik ev hayvanları olarak istismar edilmeleri, hastalıkların vahşi yaşamdan insanlara doğrudan geçişi için ‘kusursuz fırtına’ rolü üstleniyor. Yeni ortaya çıkan hastalıkların hemen hemen üçte birinin, toprak alanlarının kullanımındaki değişikliklerden kaynaklandığı iddia ediliyor. Bunun sonucunda da bilim insanları, her yıl dünya nüfusunu etkileyecek beş ya da altı yeni pandeminin ortaya çıkabileceğini söylüyor.

The Observer’a konuşan Duke Üniversitesi’nden doğal yaşamı koruma uzmanı Profesör Stuart Pimm, “Artık çok fazla faaliyet var. Yasadışı ağaç kesme, açık alan yaratma, madencilik. Bunlar uluslararası vahşi hayvan eti ve egzotik ev hayvancılığı ile bağlantılı ve bu krizi yaratan nedenler de bunlar. Covid-19 salgını dünyaya trilyonlarca dolara mal oldu ve şimdiden neredeyse bir milyon kişiyi öldürdü. Açıkça acilen harekete geçilmesi gerekiyor” dedi.

BBC Türkçe

 

Facebook ve yalan bilgi çöplüğü

Son günlerde sosyal medya en çok kullandığımız internet sitelerinin başında  geliyor. Paylaşım yapmak kolay ve bunları birçok kişi anında okuyor. Kaynak aramaya gerek duyulmadan da inanılıyor. Sivil toplum kuruluşu Avaaz’ın yaptığı bir araştırmaya göre geçen yıl, Facebook’ta sağlıkla ilgili paylaşılan yanlış bilgiler 3,8 milyar kişi tarafından görüldü ve Covid-19 krizi döneminde bu yanlış bilgilerin eriştiği kişi sayısı büyük oranda arttı.

Araştırmayı yapan Avaaz, Facebook’un kamu sağlığı için “büyük bir tehlike oluşturduğu” görüşünde. Doktorlar, sosyal medya sitesinde aşılarla ilgili ortaya atılan yanlış iddiaların Covid-19 aşısı hazırlıklarını sınırlandırabileceğini ve bu iddialar nedeniyle ihtiyaç duyulduğunda yeteri kadar aşı bulunamayabileceğini söylüyor.

Facebook ise araştırma sonuçlarıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Avaaz’ın yanlış bilgilerin sınırlandırılması amacını biz de güdüyoruz. Küresel veri doğrulayan ağımız sayesinde, Nisan ve Haziran ayları arasında Covid-19’la ilgili yayılan bilgiler için 98 milyon uyarı etiketi kullandık ve zarara yol açabilecek 7 milyon içeriği kaldırdık.”

BBC Türkçe

 

 

Zehir ve şifa

Dünyada görülen en yaygın kanser, göğüs kanseri olarak bilinmektedir. Tedavisinde modern tıbbın dışında geleneksel tıp da etkin olarak kullanılmaktadır. Yeni yapılan bir keşif, özellikle göğüs kanseri için önemli bir gelişme olarak görülüyor.  Avustralyalı bilim insanları bal arılarından alınan zehrin laboratuvar ortamında bazı agresif meme kanseri hücrelerini yok ettiğini gözlemledi.

Bu keşif heyecan verici bulunsa da bilim insanları daha fazla çalışmanın yapılması gerektiği belirtildi.

BBC Türkçe

 

Dr. Ayşe Hümeyra Ökten anısına…

Bazı insanlar vardır hayatları boyunca bir çok kişiye yardım edebilir, Müslüman olarak yüce ahlâkı ile örnek gösterilebilir. Dr. Ayşe Hümeyra Ökten de bu insanlardan birisiydi. Cumhuriyetin ilk döneminde tıp eğitimi alarak doktor olan Ayşe Hümeyra Ökten, İslam dünyasının çok yakından tanıdığı bir isim.

Birçok alim ve devlet adamının doktorluğunu yapan Ökten’in, bir bağlılık ve aşkın ifadesi olan hayatı, Medine ve İstanbul arasında yaptığı yolculuklarla geçti. 1953 senesinde Kızılay’ın teklifi ile Medine’ye görevli giden ilk kadın doktor  Ökten’in bu yolculuğu hayatında bir dönüm noktası oldu ve kutsal topraklardan bağını bir daha hiç koparmadı.

Geçtiğimiz ay vefat eden Ayşe Hümeyra Ökten, arkasında bir çok hikâye ve “Dindar Bir Doktor Hanım” kitabını bıraktı.

AA

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*