Dünya Dönüyor

Susuzluk ve suyu doğru kullanma

 Son zamanlarda ulusal bir çevre problemimiz olan, suların azalması ve su kıtlığı hepimizin kapısında. Barajlardaki suyun azalması ve yağmurun oranının azlığı da bu sorunu çoğaltan sebeplerden. Ama bizlerin de yapabileceği basit tedbirler var. Peki, bu tedbirler neler?

  • Musluk ve sifonların bakımını düzenli yapmalı, arızalı olanları onarmalıyız.
  • Rezervuarların boyutunu küçültmeli, kademeli rezervuarlar tercih etmeliyiz.
  • Bahçemizi sulamak için sabah ve akşamüstü gibi buharlaşmanın az olduğu saatleri tercih etmeliyiz.
  • Çamaşır ve bulaşık makinemizi tam doldurup çalıştırmalıyız.
  • Kişisel temizliğimiz sırasında suyu ihtiyacımız olduğu anlarda kullanmalıyız.

Unutmayalım k, bugün koruyacağımız her damla, yarın ihtiyaç duyacağımız suyun bir parçası olacak.

TRT Haber

 

Teknoloji ve artan riskler

COVID-19 dolayısıyla evde olduğumuz bu günlerde, özellikle televizyon izleme oranlarında büyük bir artış gözlemleniyor. Ayrıca teknoloji sayesinde görüntü kalitesini yüksek tercih ederek daha gerçekçi bir şekilde izliyoruz.

İngiltere Kraliyet Bilimler Akademisi Royal Society, televizyon programlarını yüksek çözünürlükte (HD) izlemenin, küresel ısınmaya yol açan karbon emisyonlarını sekiz kata kadar artırdığı uyarısında bulundu. Programların standart çözünürlükte (SD) izlenmesini öneren kuruluş, küçük ekranlarda kullanıcıların aradaki farkı göremeyebileceğini belirtti. Royal Society’nin raporunda platformlar ve düzenleyici kurumların çözünürlük kalitesini sınırlaması ve SD’nin varsayılan çözünürlük olması gerektiği çağrısı yapılıyor. Royal Society’nin enerji tasarrufu için önerdiği bir başka yol da eğer izlenmiyorsa müziğe eşlik eden videoların kapatılması.

BBC Türkçe

 

Elektrikli bisikletler çevre dostu mu?

Yolda yürürken bir elektrik direğine bağı ya da parklarda ağaçların altına olan, az bir para ile kiralanan elektrikli bisikletler, çevre dostu olarak biliniyor ve görülüyor. Peki, gerçekten öyle mi?

İklim krizi ile yaygın ulaşım tercihleri arasında sıkı bir bağlantı var. Uluslararası Enerji Ajansı, karbon salınımının yüzde 24’ünün ulaşım kaynaklı olduğunu vurguluyor. Scooter ve elektrikli bisikletler genelde “çevre dostu” görülse de bu karmaşık ve tartışmalı bir konu. Bunun nedenlerinden biri, elektrikli scooterların kullanım ömrünün genelde düşük olması.

Geçen yıl Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, kullanım ömrü boyunca elektrik scooterlar otobüslere göre yolcu başına daha çok karbon emisyonuna neden oluyor.

Sektörün en büyük aktörü Lime’ın CEO’su Wayne Ting ise şirketin yeni nesil scooterları için artık bunun geçerli olmadığını söylüyor. Bunun nedeni, yeni scooterların kullanım ömrünün artması. Bu yüzden artık elektirikli bisikletler yenileniyor ve tam olarak çevre dostu oluyor.

 

BBC Türkçe

 

Hayvan sevgisi için kıtaları aşmak

Hayvanlar Allah’ın yarattığı en masum canlılar, özellikle de kediler. Çinli Sun Pıng, Van kedisi için yaklaşık 7 bin kilometre uzaklıktan Kayseri’ye geldi. Pekin Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan ve sosyal medya üzerinden medya programı yapan Sun Pıng, internette kedilerle ilgili araştırma yaparken Van kedisini beğenip sahiplenmek istedi. Gerekli izinlerin alınmasının ardından kediyi sahiplenen Sun, Van kedisine sahip olmaktan duyduğu heyecanı dile getirdi. Doğal bir karakteri olan Van kedisinin çok zeki ve cana yakın olduğunu vurgulayan Sun, “Bence Van kedisi doğa ve insanlık tarihi ile kültüründe birçok şeyi barındıran bir hayvan. Bu yüzden ben onun yapısı itibarıyla insan ile doğanın ilişkisinin sembolü olduğunu düşünüyorum” dedi. Şimdi düşünüyorum da Çin’in en tatlı hayvanları olan pandaları görebilmek için Çin’e gider miyim?

 

 

Hava kirliği ve istenmeyen etkileri

Hava kirliği özellikle son yıllarda tüm dünyanın sıkıntı çektiği küresel bir çevre problemi. Orman yangınları, yanlış plânlama ile ağaçların azalması da bu kirliliğin artmasına neden oluyor.

Çocuklara yardım örgütü Terre des Hommes’un Almanya temsilciliği tarafından yapılan bir araştırmada, dünyada her yıl 2 milyona yakın çocuğun beş yaşına gelmeden çevre kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Araştırmada çocukların sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de çevre kirliliğinden olumsuz etkilendiği de belirtiliyor. Ayrıca araştırmada çocukların vücutlarında birbirinden farklı plastik maddeler tespit edildiği de vurgulanıyor.

AA

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*