Sohbet

Başarılı olmada farkındalık

Gençlere ulaşabilmek… Ebeveynleri ve eğitimcileri en çok düşündüren bir konu… “Gençlerle daha iyi nasıl iletişim kurabiliriz?”, “Onların dünyalarına nasıl daha yakın olabiliriz?” sorularının ve bir çok benzerinin cevabı Eğitimci Alaeddin Erdoğan’ın kaleme aldığı, Yeni Asya Neşriyat’tan çıkan, Başarılı Olmada Farkındalık kitabının sayfaları arasında karşımıza çıkıyor. Kitabın bazı kısımlarından yola çıkarak bulduğumuz iletişim çözümlerini sizlerle paylaşıyoruz. Gençlerle, farkındalık dolu bir iletişim için bu kitap tavsiyemizdir.

 

Paylaşmalı

  • “Öğrenciler, kendilerine sırdaş, arkadaş, rehber, ana-baba şefkatiyle yaklaşan, kendileriyle duygu ve düşünceleri paylaşan öğretmenler ister.” (syf: 45)

Gençler gerek ebeveynleri gerek eğitimi ile ilgilenen kişileri kendilerinden duygusal olarak uzak görebilirler. Oysa her anne- baba yahut eğitmen de gençlik dönemlerinden geçmişlerdir. Aynı hisleri tatmış, benzer zorlukları yaşamışlardır. Bu durum gerektiği kadarıyla gençle paylaşıldığında onların ruhunda yalnız olmadığı hissi uyanır. Ve böylelikle genç,  çözüm noktasında denenmiş yöntemleri kendi dünyasına daha rahat alacaktır. Ayrıca hepimizin nefis taşıdığı, yaşımız kaç olursa olsun zorlandığımız hâllerin olduğunu ve bunlarla nasıl baş edeceğimizi Risale-i Nur’dan çözüm yöntemleri bularak hareket etmek en doğrusu olduğunu ifade etmek genci rahatlatacaktır. Yan yana bir çizgi üzerindeki elifler olduğumuz bilincini, gençlere bu şekilde daha rahat verilebilinir.

 

Öğrencilere olumlu yaklaşma

  • “Çoğu zaman birisine ‘İyisin, iyisin’ demekle iyi olması; ‘Kötüsün, kötüsün’ demekle kötü olması, yaklaşım ve telkinin sonucunun olumlu veya olumsuz etkisi olduğu görülmektedir.”(syf: 47)

Risale-i Nur’dan da öğrendiğimiz üzere bir kişiye kırk kere iyi demek yahut kırk kere kötü demek sonucu bizim kullandığımız sıfata bürünecektir. Gençlerin durumunu tesbit etmek noktasında genelde kullanılan olumsuz kelimelerden mümkün olduğunca uzaklaşmak bizi müsbete yaklaştıracaktır. Evdeki ve okuldaki vazifelerini aksatıyor, Risale-i Nur derslere iştirakleri az, namaz kılmıyorlar, tesettürleri eksik, sorumluluk duyguları zayıf gibi cümleleri kurmayı mümkün olduğunca en aza indirmek ve olumlu yönlere ilk önce kendi dikkatimizi çekmek… Elbette var olan eksik ve eksiklerimizi bilmeli ve bunları ortadan kaldırmak için gayret etmeliyiz. Ancak nazarımız sadece eksik tarafta kaldığında hem şevk noksaniyetine,  hem de olumsuz etkiye sebebiyet verebilir.

 

Etkili iletişim, anlayabilme ve anlatabilmedir

  • “İletişim kurmada empati (kendini karşısındaki kişinin yerine koyma), anlama ve anlatmayı kolaylaştırır.” (syf: 94)

Gencin bulunduğu hâli (duygu karmaşaları, aile ve okulun onlardan beklentilerinden kaynakları stres, sınav kaygıları,  gelecek endişeleri vb.) anlayarak ve anlaşıldığını hissettirerek iletişim kurmak önemli noktalardan biri…Bazen iletişim ne kadar zor gibi görünse de, elbet bir yolu vardır. İnsan yüz kapılı bir saray hükmünde, bize düşen açık olan kapıyı bulmak gayreti… Gayret bizden, tevfik Rabbimizden inşaallah…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*