Sağlık

Vücudu güçlendirmek için

Hayat tarzınızı değiştirerek bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek tercihlerimizde gizli. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmanızı sağlayacak genel sağlık tavsiyelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Sofranızda mevsim sebze ve meyveleri olsun

Sebze ve meyveler bol miktarda vitamin içeriyor. Mevsiminde yenilen yiyeceklerden antioksidan alıyoruz. Antioksidanlar da vücudu temizliyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bu mevsimde nar, elma ve portakal, ıspanak, lahana, karnabahar, brokoliyi sofranızdan eksik etmeyin.

Haftada en az iki gün deniz balığı yiyin

Balık içeriğindeki omega 3 ve diğer faydalı yağlar sayesinde iyi huylu kolesterolün yükselmesini ve kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Deniz balıkları olan sardalye, istavrit ya lüfer gibi balıkları, bağışıklık sisteminizin güçlü olması için mutlaka yemelisiniz.

Tek tip besin diyetlerinden uzak durun

Tüm besin gruplarından dengeli şekilde almalısınız. Denge bozulduğu takdirde metabolizmanız tek bir tarafa doğru kayıyor, bu durumda hastalıklara zemin hazırlıyor.

Uzun süre aç kalmayın

Güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenme çok önemli. Güne mutlaka sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın ve ana öğünleri atlamayın. Ayrıca uzun süre açlığa izin vermeyecek şekilde ara öğünler yapın.

Çocuklarınıza paketlenmiş gıda yedirmeyin

Yemek yemediği takdirde midesi boş kalmasın diye paketlenmiş gıdalardan yedirmeyin. Çünkü bu tip yiyeceklerin faydasından çok zararı var.

Hayatınızdan hareketi eksik etmeyin

Yediğiniz yemeklerin vücutta yakılması için mutlaka hareket etmeniz gerekiyor. Haftada en az 3 gün, mümkünse her gün 45 – 60 dakika tempolu bir şekilde yürüyün. Arabanızı uzağa park edin, asansör kullanmayın ya da inmeniz gereken yerden bir durak erken inin ve yürüyün.

Hem kendinizin hem de çocuklarınızın aşılarını takip edin

Özellikle bebeklik döneminde yapılan aşılar çocuğunuzun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor.

Günde minimum 6 saat uyuyun

Günde en az 6 saat uyumalısınız ve uyku saatlerinizin mutlaka gece olması gerekiyor. Çünkü gece, bazı hormonların salgılanması duruyor, bazıları ise salgılanmaya başlıyor. Gece karanlık ortamda uyurken büyüme hormonu salgılanıyor. İyi bir uykudan sonra sabah uyanıldığında salgılanan kortizol hormonu ise bizi gün içerisindeki stres, ani karar-hareket durumlarına karşı bizi hazır hale getiriyor.

Sık sık ellerinizi yıkayın

Mikropların hızla yayılmasının ve grip, bronşit gibi hastalıkların oluşmasının en önemli sebeplerinden biri ellerin yeterli şekilde yıkanmaması. Bu yüzden çocuğunuza mutlaka sabunla el yıkama alışkanlığı kazandırın. El yıkama alışkanlığı evde başlıyor ve okulda pekişiyor.

Vitamin içmek yerine meyve yiyin

Unutmayın, vitamin ilaç değil takviyedir. Dengeli beslenemeyen ve stresli bir hayat yaşayanlar doktorları tarafından önerilen dozda vitamin alabilirler. Ancak meyve yemek vitamin almaktan çok daha faydalıdır. Günde düzenli olarak 2 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*