Kapak

Yetişkinlere sorduk

“0-1 yaş arası çocuk yetiştirmede en önemli şey sizce nedir? Siz bu dönemlerde en çok nelere dikkat ediyorsunuz ?”

Sibel Tiktaş, Hemşirelik öğrencisi

O yaş grubunda taklit ve merak ön plânda oluyor. Çevresindeki eşyaları dokunarak tanıma isteği var. Ona iyi bir rol model olmaya, kullandığımız kelimelere ve davranışlarımıza da dikkat etmemiz lâzım.

Beyza Timur, Eğitimci ve anne

0–1 yaş arası bebeklerin anne ile güven ilişkisi sağlam oturması için yapılan davranışlar var. Meselâ annenin “daha anlamaz” diye düşünerek bebeği birilerine bırakıp gitmesi ya da fiziksel ihtiyaçları dediğimiz altının zamanında alınmaması, zamanında uykuya yatırılmaması, zamanında karnının doyurulmaması, ihtiyaçlarının ertelenmesi bu ilişkiyi zedeleyen sebeplerin başında geliyor.

Betül Sözder, Eğitimci ve anne

Tabii ki her şeyden önce bol bol ilgi ve sevgi. Fiziksel ve zihinsel olarak, ayına göre gelişimini takip edip, onu yapabileceği şeylere göre yönlendiriyorum. Gelişimine göre yapmayı başardığı şeylerde onu övüyorum. Benim bebeğim 2 aylık, yapabileceği şeyler çok sınırlı. Meselâ eline verdiğim bir nesneyi 3 saniyeden fazla tutabilmesi onun için güzel bir gelişme. Onunla bol bol konuşuyorum, bu onu çok mutlu ediyor. Evde Kur’ân ve Cevşen dinletileri yaparak bu seslere aşina olmasını ve ruhen de istifade edeceğini düşünüyorum.

Nurefşan Şimşek, Anne

Anne olarak kendi hâlime dikkat etmeye çalışıyorum çünkü karşımda adeta 7/24 açık bir kayıt cihazı var. Belirli yaşa gelince çocuk seni beğenmeyebiliyor. O vakte kadar rol model bulamadıysan evladına, o kendine bir sürü rol model buluyor. Etrafta çocukların safi zihnini bulandıracak pek çok etken var. Onu hüsn-ü misal olabilecek insanların oldukları ortamlara götürmek çok önemli. Nur Talebeleri güzel bir rol model… Ama en birinci rol model anne…

Mustafa Tuzcu, Eğitimci ve baba

Düzenli uyumasını saplıyoruz. Mümkün olduğunca katkı maddesi olmayan gıdalarla beslemeye çalışıyoruz. Onunla ilgileniyoruz ve yaşına uygun oyunlar oynuyoruz. Bir şeyi yapması veya yapmaması gereken şeyleri onun anlayabileceği şekilde kısa ve somut şekilde açıklamaya çalışıyoruz. Bence babalar çocuklarına televizyon izletmemeliler ve sürekli kendileriyle ilgilenilmesini istediklerini unutmamalılar.

İsmail Kaplan, Memur ve baba

Çoluk çocuğuma getirdiğim rızkın helal olup olmaması en önemli şey benim için.

Menekşe Kaplan, Anne

Annenin namaz kılması, evde dahi tesettüre riayet etmesi, her işinde Besmele çekmesi çok önemli.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*