Fitoterapi

Huzursuz bağırsak sendromu sizi korkutmasın

 

En sık görülen, bağırsak hastalığı olan huzursuz bağırsak sendromu, Batı ülkelerinde üç kişiden birini hayatının bir döneminde etkileyebilmektedir. Genellikle 40 yaşından sonra başlayan tekrarlayıcı ve kronik bir rahatsızlıktır. Klasik tıpta bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Semptomları (hastanın şikâyetlerini) yatıştırmaya yarayan pek çok doğal yöntem bulunmaktadır. Gerekli durumlarda ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Huzursuz bağırsak sendromunda, bağırsaklarda yapısal problem yoktur. Klinik bulgular ile diğer hastalıkların olmadığı tespit edildikten sonra tanı konur. Doktor tarafından bu tanının koyulması, farklı rahatsızlıkların bulunma ihtimalini elemek açısından çok önemlidir. Bu nedenle öncelikle doktora gidilmelidir.

Bağırsaklarla ilgili yakınmalar diğer birçok bağırsak hastalığında bulunurken, huzursuz bağırsak sendromunda dışkılama ile hafifleyen karın ağrısı çok tipiktir.

Belirtiler

Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, çoğu kişide aşağıdaki belirtilerden birkaç tanesi bulunur

Alt karın bölgesinde ağrı. Bu ağrının en spesifik özelliği dışkı veya gaz çıkarınca rahatlaması fakat bu rahatlığın kısa sürmesidir.

Yemek yedikten sonra şişkinlik

Aşırı gaz, dışarıdan gözle görülecek kadar şişmiş karın

Dönüşümlü olarak ishal ve kabızlık.

Dışkı çıkardıktan sonra bile bağırsakların yeteri kadar boşalmadığı hissi.

Tedavi

Öncelikle kişi şunu bilmelidir bu rahatsızlık, kanser veya hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Kansere, kanamaya, iltihabî bağırsak hastalığına yol açmaz. Bitkisel ilâçlar ile semptomlar rahatlatılabilir. Ağrı gitgide şiddetleniyor ise doktora başvurulmalıdır.

Stres yönetimi

Huzursuz bağırsak sendromu duygusal gerginliklerle yakından bağlantılı olduğundan, hayatınızdaki stresle olumlu bir şekilde yaşamayı öğrenmek son derece önemlidir.

Soğukta uzun süre kalmanın da hastalığı tetiklediği görülmüştür. Soğuktan kişi kendini özellikle ayaklarını korumalıdır.

Beslenme

Kabızlık çekiyorsanız lifli yiyecekler (tam tahıllı yiyecekler, sebze, meyve) yemenin yararı olabilir.

Sizi rahatsız eden, şişkinlik hissi veren yağlı, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun.

Yemeklerden sonra tatlı ve meyve yemek şişkinliğe sebep olacağından, yemeklerden en az 2 saat sonra tüketilmelidir.

Probiyotikli yoğurtların etkisi

Bağırsaklarımızda sindirime yardımcı olan ve bağırsakların sağlıklı kalmasını sağlayan yararlı bakterilerin yanı sıra zararlı bakteriler de vardır. Normalde yararlı bakteri sayısı çok daha fazladır. Antibiyotikler, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, aşırı stres ve şekerin ağırlıkta olduğu beslenme biçimleriyle bu denge bozulabilmekte ve zararlı bakterilerin sayısı artabilmektedir. Probiyotikli yoğurtlar kalın bağırsak direncini düzenleyerek mevcut iltihabı baskılayabilir ve yararlı bakteri sayısını arttırıp dengeyi sağlayarak şikâyetlerin hafiflemesine sebep olabilirler. Bu yüzden HBS’u olan bireylerin her gün bir kâse probiyotik yoğurt yemeleri tavsiye edilir.

Bitkisel tedavi

*Günde 1–2 bardak nane çayı için. Taze yapraklarını salatalarınıza koyun.

*Bağırsakları rahatlatmak ve iltihabı yatıştırmak için, papatya, nane çayı karışımı için. Kendinizi çok gergin hissettiğiniz zamanlarda bu bitkilere ek olarak çayınıza daha fazla papatya, şerbetçi otu, sarı kantaron ekleyebilirsiniz.

*Tarçın ve zencefil karın ağrısına iyi gelir, gaz çıkarmaya yardımcı olur. Yukarıdaki çaya rendelenmiş taze zencefil ve tarçın ekleyebilirsiniz.

*Aç karnına veya yemeklerden 2 saat sonra demlenen ebegümeci çayı, gaz giderilmesine yardımcı olur. Ebegümeci kabızlık durumu varsa tercih edilmelidir.

 

** Sık görülen rahatsızlıkların tedavisi- Reader’s Dıgest

** http://www.tkrcd.org.tr Türk kolon rektum cerrahisi derneği

** ibrahimsaracoglu.com

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*