Fitoterapi

Öfke kontrolünde bitkilerin etkisi

 

Sizi öfkelendirecek bir şeyler oldu mu, yaslanın arkanıza, kapatın gözlerinizi ve bir an için sakinleşmeyi deneyin. Eğer hala kalp çarpıntınız geçmiyorsa, gerginliğinizde ve öfkenizde herhangi bir değişiklik yoksa, dışarıdan hafif de olsa destek alma zamanı…

Melisa – Melissa officinalis

Melisa bitkisi halk arasında oğul otu olarak da bilinir. İçeriğindeki aromatik bileşiklerden ötürü çok hoş bir kokusu vardır, aynı zamanda sedatif yani sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ülkemizde çokça bulunabilen bir bitkidir. Yaprakları oval veya kalp şeklinde olup uç kısmı sivridir. Aktarlarda genellikle büyük bir yanılgıyla ince yapraklı ancak kokusu melisayla aynı olan başka bir bitki melisa olarak sunulur bu sebeple dikkat edilmelidir. Melisa bitkisinin süt arttırıcı etkisi de vardır. Gerginlik ve duygu durumu bakımından sıkıntılı olan lohusa döneminde melisa kullanımı hem süt arttırma, hem de rahatlatma açısından oldukça faydalı olabilir. Melisa bitkisi çay şeklinde demleme yöntemiyle günde birkaç fincan içilebilir.

Sarı kantaron- Hypericum perforatum

Mucizevî bitkilerden olan sarı kantaron bitkisi hafif ve orta şiddetli depresyonlarda etkili bir antidepresandır. İçeriğinde hiperisin ve hiperforin maddeleri bulunur. Sentetik antidepresanların % 80 lere varan yan etkileri bulunurken sarı kantaron bitkisinin yan etkisi yanlızca % 5 civarındadır. Çay şeklinde kullanılması etkili değildir çünkü etken maddeler suya geçemez. Eczanelerde tablet formu bulunmakta olup etkili bir bitki olduğundan doktor ya da eczacı kontrolünde dikkatli kullanılmalıdır. İlaçlarla çok ciddi etkileşime girer. Bazı antidepresanlar ve antibiyotikler vb. Sentetik antidepresan kullanımının tercih edilmediği durumlarda çok iyi bir alternatiftir.

Ihlamur- Tilia sp.    

Hoş kokusuyla bildiğimiz ve soğuk algınlığında çokça kullandığımız ıhlamur aynı zamanda rahatlatıcı etkiye sahiptir. Yaprakları idrar söktürür. Bitkinin asıl tedavi edici etkiye sahip kısmı çiçekleridir. Solunum yolları enfeksiyonları için ve sedatif yani rahatlatıcı etki için çiçekleri kullanılır. Çiçekleri kaynatılmamalıdır. Demleme yöntemiyle çay şeklinde tüketilebilir. İdrar söktürmek için yaprakları kaynatılarak içilebilir.

Çarkıfelek – Passiflora incarnata

Pasiflora bitkisi anksiyetede ve hafif şiddetli depresyonlarda kullanılabilir. Etkili bir sakinleştiricidir. Uyku bozukluklarında da etkili bir bitkidir.  Hiçbir yan etkisi yoktur. Eczanelerde şurup şeklinde ve tablet formunda bulunur. Solüsyon daha etkilidir ancak içeriğinde alkol bulunduğu için tercihen tablet formu kullanılabilir. (Not: Bitki yalnız alkolde çözündüğü için solüsyonu alkollüdür.) Antidepresan kullanılıyorsa birlikte kullanımına dikkat edilmelidir.

Kedi otu – Valeriana officinalis

Kedi otu bitkisi uyku problemlerinde çok etkili ve zararsız bir bitkidir. Ancak çok kötü kokuludur. Tablet formları piyasada bulunmaktadır. Uyku sorununuzun çözülmesi için en az altı ay kullanılmalıdır. Uzun süre kullanımda etkilidir.

Lavanta yağı

Lavanta bitkisinin yağının rahatlatıcı ve uyku getirici etkisi vardır. Uyku getirmek için yastığımıza biraz lavanta yağı sürerek uyku sıkıntımızı giderebiliriz.

Önemli

Bitkileri çay şeklinde tüketmek için bir kaç tatlı kaşığı bitkinin üzerine kaynar suyu döküp beş dakika kapağı kapalı olarak beklettiğimizde çay demlenmiş olur. Bitkileri güvendiğiniz aktarlardan ve eczanelerden edinebilirsiniz. Unutmayın, tamamen doğal dediğiniz bitkiler de ilaçtır. Bu sebeple bu konuda uzman kişilere, eczacı, doktor ve sağlık profesyonellerine danışalım. Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*