Kapak

Mucizevî bitki Palmarosa

Bildiğimiz gibi alerji günümüz insanının en büyük problemlerinden biri. Alerji aslında hasta­lıkları oluşturan en büyük faktörlerden bir tanesi. Alerji deyip geçtiğimiz şeyin yorgunluk, baş ağrı­sı, burun tıkanıklığı, buna bağlı varis şikayetleri, depresyon ve hatta kilo verememeye kadar bir çok şeye sebep olduğunu söyleyebiliriz. Maalesef yediğimiz içtiğimiz, kullandığımız pek çok şeyde allerjenler mevcut. Peki bunları nasıl azaltabiliriz? Tabi ki mümkün olduğunca doğala yönelmek, as­lında aslımıza dönmek. Yapılabilecek birkaç şeyi paylaşmak isterim;

* Ekmek hamur işi ve şekeri azaltmak,( hemen hemen herkesin şekere alerjisi mevcuttur çünkü doğal değildir.)

* Kozmetik ürünlerden uzak durmalı, müm­künse eczanelerden dermokozmetik ürünler te­min edilmeli. (Özellikle hamilelerde kozmetik kul­lanımı doğan bebeklerin hayatlarında alerjik rinit­le karşı karşıya gelmelerine sebeptir. Dikkat edin neredeyse tüm çocukların burnunda geniz eti var ve burunları tıkalı.)

* Sıvı sabun yerine kalıp sabun kullanmalı, şampuanlar az köpüren şampuanlardan seçilmeli. * Market şampuanlarıyla çamaşır bile yıkanır ma­alesef uzak durun!

* Ambalajlı gıda tüketimi azaltılmalı.

* Pastörize süt yerine günlük süt tercih edil­meli.

* Ev tozlarına a karlara karşı önlem alınmalıdır.

Fitoterapi sayfasının hasılına gel­mek isterim. Bilindiği gibi hemen hemen herkesin ev tozlarına, yani akarlara karşı alerjisi var. Nasıl uzak durabiliriz derseniz onlar her yerdeler. Evde, yattığımız yatak­ta, yastığımızda, elimizde, yüzümüzde en çok da halılarda mevcuttur. Alerji teşhisi olan hastaların % 90’ında ev tozuna alerji görülür ve gece yatarken bile burun tıka­nıklığından uyuyamazlar, özellikle de ço­cuklar. Peki bunlar nasıl temizlenir? Ma­alesef yıkamayla temizlenmeyen akarlar öldürmek zor. Güneş ışığı akar öldürücü en iyi faktördür ancak evin bütün eşyaları­nı maalesef ki güneşe çıkaramamaktayız. Normal süpürgeler de maalesef aldığı az miktar ev tozu varsa da onları geri eve püs­kürtmektedir. Yeni nesil ev tozu giderici süpürgelerse, fiyatları almış başını gitmiş. İşte bu noktada sizleri mucizevi bir bitkiyle tanıştırmak isterim.

Bu bitkinin adı Palmarosa, latincesi Cy­mbopogon martinii. Aslında aromaterapi konusunda uzman bir eczacı sayesinde bu bitkiyi yakından tanıma fırsatı buldum. Bu bitkinin uçucu yağının akar öldürücü özel­liği mevcut. Palmarosa bitkisinin içerisinde gül yağında bulunan geraniol maddesi var­dır. Mucizevi etkilerinden bazıları şunlardır,

* Mantar enfeksiyonlarında etkilidir,

* Ayaktaki bakteriyel enfeksiyonlarda,

* Ciltteki lekelerin açılmasında,

* Kuru ciltlerin nemlendirilmesinde,

* Uçuklarda ve ayak mantarlarında et­kilidir.

* Sivilce ve aknelerde antiseptik ve anti­viral özelliğe sahiptir.

* Mutluluk hormonu salgılatır.

* Akar, ev tozu öldürücü özelliği vardır.

Kullanımı nasıldır?

Öncelikle orijinal Palmarosa uçucu yağını bulmak ehemmiyetlidir. Formülümüz şu şekilde; 2 ml Palmarosa yağı, 500 cc suya katılır spreyli şişeye konulur. Her sabah perdelere yastıklara çarşaflara halı ve koltuklara sıkılır. Böylelikle ev tozlarından kurtulabiliriz. Aynı zamanda bu sulu spreyi gece yatarken tonik olarak da kullanabilirsiniz. Bir müddet sonra lekeler de açılma, cildinizde yumuşama ve güzelleşme olacaktır. Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.

Kaynak: Uzman Ecz. Hülya Kayhan Eryılmaz

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*