Beslenme

Doğum sonrası beslenme

 

Hamilelik süresince beslenmesine dikkat etmiş olan bir anne, emzirme döneminde de aynı hassa­siyeti göstermekte zorlanmayacaktır. Anne ile be­beği arasındaki sevgi ve güven bağının kurulmasını sağlayan önemli bir süreçtir emzirme dönemi. Ayrı­ca doğumdan kalan fazla kiloları vermek için de bir fırsattır. Emzirme döneminde vücut ağırlığı ile ilgili amaç, doğumdan kalan faz­la kiloları vermek olmalı. Bu dönemde an­neler çoğunlukla evde hareketsiz kalmakta ve çevresindeki kişilerin ‘süt yapar’ baskı­sıyla yüksek kalorili yiyecekleri (komposto, lokum, helva gibi) anneye ısrarla yedirmeleri sonucu kilo artışı kaçınılmaz olmakta.

Emzirme döneminde süt oluşumu ve do­ğum kilolarını vermek için ne yapılmalı?

* Gün içerisindeki beslenme düzeninde or­talama 2-3 porsiyon süt, yoğurt, kefir, peynir, 3-5 porsiyon taze sebze ve meyve, 1 adet yumurta, 1 porsiyon sebze yemeği, 4-6 dilim esmer ekmek, 1 porsiyon tahıl, 1 porsiyon (en az 90 gr) kırmızı et/tavuk/balık bulunmalı.

  • Hamilelik döneminde olduğu gibi bu dönem­de de besin tercihleri doğal ve sağlıklı gıdalardan yana olmalıdır. Paketlenmiş hazır ürünlerden, katkı maddesi içeren yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı.
  • Besinlerin taze ve iyi yıkanmış olmasına dikkat edilmeli, son kullanma tarihleri kontrol edilmeli.
  • Sağlıklı besinler atıştırılmalı. Eviniz­de abur cubur, asitli içecekler, hazır meyve suları bulundurmak, stres anlarınızda kontrolsüzce elinizin bunlara gitmesine neden olabilir. Mutfak masanıza ve başucunuza koyacağınız kuru hurma, kuru incir, yaban mersini, badem, fındık, ce­viz gibi sağlıklı atıştırmalıklar sü­tünüzün kalitesinin ve miktarının artmasına yardımcı olur.
  • Bilinçli anneler, fazla kalori almaktan kaçın­malı, aynen hamilelik dönemlerindeki gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeli, fırsat bulabilirler­se her gün 30 dakika kadar orta tempolu yürüyüş yapmalı ve en az 2,5 litre su içmelidirler. Böylelikle emerek kalori yaktıran bebeklerinin yardımıyla do­ğum sonrası kilolardan kurtulacaklardır. Kilo kay­betmede acele edilmemeli, ayda 2-3 kg vermek yeterli olacaktır.
  • Sağlıksız ve gereksiz enerji veren yiyecekler­den uzak durmak, doğum sonrası kilo kaybında büyük önem taşır. Besleyici bir yanı bulunmayan, hamurlu ve şerbetli tatlılar, asitli ve gazlı içecekler, hazır meyve suları, fast food besinler gün içinde fazladan kalori alımına neden olup, fazla tüketildi­ğinde bu dönemde kilo alımına sebep olacağı için tüketilmemelidir.
  • Süt yapımı ve bebeğin emmesi ile artan kalori harcanması, annenin sık acıkmasına neden olacak­tır. Bunun önüne geçmek için proteinli ve posalı ara öğünler tüketilmelidir. Badem, ceviz, fındık, kefir, probiyotik yoğurt, taze ve kuru meyveler uygun ara öğünlerdir.
  • Yemeklerin kalori değerini azaltan önemli hu­sus da pişirme yöntemleridir. Sebze ve etler (köfte, tavuk, balık) kızartmadan tencere yemeği şeklinde, fırında veya kendi yağlarında/sularında pişirilirse gereksiz kalori alımının önüne geçilmiş olacaktır.
  • Sıvı alımı anne sütünü artıran en önemli et­kenlerdendir. Günde en az 2,5 litre suyun yanı sıra, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, çorba, süt, kefir, mi­neralli su, ısırgan çayı, ıhlamur, rezene çayı da günlük beslenmeye dahil edi­lebilecek içecekler arasındadır. Asitli ve gazlı içeceklere, hazır meyve sularına, koyu çay ve kahve tüketimine dikkat edil­melidir. Fazla kafein anne sütüne geçerek bebeğinizi huzursuzlandırabilir.
  • Anneler emzirme öncesi el ve vücut temizliklerine dikkat etmeli­dir. Çalışan anneler süt saklama poşetleri ile sütlerini derin dondurucuda -18 derecede 4 ay, buz­dolabında 0 ile +4 derece arasında 2 gün muhafaza edebilirler.
  • Gaz problemi birçok annenin bebeğinde kar­şılaştığı bir durum. Rezene çayını hem anne, hem bebek tüketebilir. Anneler bu süreçte laktozsuz süt tüketmeli, gaz yapıcı sebze ve meyveleri (karnaba­har, brokoli, lahana, portakal gibi) günlük beslen­melerinde sınırlandırmalıdırlar.

Anneler doğumdan hemen sonra zayıflamak için acele etmemeli, sütlerini artıracak besinler tü­ketmeli, zayıflama diyeti yapmamalı. Süt oluşumu­nu artırmak için günde 3 litre su içmenin yanı sıra, sıvı alımı için rezene, ısırgan otu, anason gibi süt artırıcı bitki çayları da tüketmeli. Ispanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ile incir, hurma gibi kuru meyvelerin yanı sıra fesleğen, arpa, bulgur, soğan gibi süt oluşumunu artıran besinler yemeliler. Yeni doğum yapmış anneler üçüncü ayla birlikte ayda 2-3 kilo verecek şekilde ve sütlerini artırmaya yö­nelik bir beslenme programına diyetisyenle birlikte başlayabilirler.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*