Hz.Müsafî’ed-Deylemî (ra) rivâyet ediyor:
Eğer Allah’ın beli bükülmüş kulları, süt emen yavrular, otlayan hayvanlar olmasaydı, başınıza sağanak sağanak ve kesintisiz azab yağardı.
Hz. İbni Mes’ûd (ra) rivâyet ediyor:
Gençlerinizin en hayırlısı, ihtiyarlarınız gibi ölümü düşünen, gençlik hevesatına mağlup olmayıp gaflette boğulmayandır. İhtiyarlarınızın en kötüsü gaflet ve nefsin isteklerine uymada gençlere benzemek isteyen, çocukçasına nefsin heveslerine uyandır.
Hz. Abdullah bin Amr (ra) rivâyet ediyor:
Ağarmış saç mü’minin nurudur. Bir kişi İslâm yolunda saçını ağartırsa, ağaran her kıl karşılığında bir sevap kazanır ve bir derece yükseltilir.
Hz. Ebû Rafî (ra) rivâyet ediyor:
Halkı içerisinde ihtiyar, ümmeti içerisindeki peygamber gibidir.
Hz. Enes (ra) rivâyet ediyor:
Bir genç bir yaşlıya yaşlılığından dolayı saygı gösterirse, Allah da yaşlandığında kendisine saygı gösterenleri yaratır.
Hz. Ebû Hüreyre (ra) rivâyet ediyor:
Yaşlının bedeni kuvvetten düşer. Fakat gönlü şu iki şeye karşı gençtir: Uzun yaşama arzusu ve mal sevgisi.
Hz. Abdullah bin Enîs (ra) rivâyet ediyor:
Büyük günahların en büyüklerinden bir kısmı şunlardır: Allah’a ortak koşmak, anne babaya sıkıntı vermek, yalan yere yemin etmek.
Hz. Ka’b bin Acre (ra) rivâyet ediyor:
Kişi küçük çocuklarının rızkını temin için çalışmaya çıkarsa, Allah yolundadır. Yaşlı anne ve babasının bakımı için çıkarsa, Allah yolundadır. Nefsini harama karşı korumak için çıkarsa, Allah yolundadır. Yok eğer gösteriş ve başkalarına karşı öğünmek için çalışmaya çıkarsa şeytan yolundadır.
Hz. Enes (ra) rivâyet ediyor:
Kelime-i şehadet ve anne babanın evladına yaptığı dua hariç, her şey ile Allah arasında bir perde vardır.
Hz. Enes (ra) rivâyet ediyor:
Büyük günahların en büyüğü Allah’a ortak koşmak, adam öldürmek, anne babaya eziyet etmek ve yalan şahitlikte bulunmaktır.
Hz. Ali (ra) rivâyet ediyor:
Allah anne ve babasına lanet okuyana lanet etsin. Allah, Allah’tan başkası için kurban kesene lanet etsin. Allah caniyi barındırana lanet etsin. Allah sınır işaretlerini değiştirene lanet etsin.
Hz. Enes (ra) rivâyet ediyor:
Hem anne babasına, hem de Rabbine itaat eden kul, en yüksek mertebededir.
Hz. Ebû Hüreyre (ra) rivâyet ediyor:
Yanında benim adım anıldığı halde bana salavat getirmeyen kişinin burnu yere sürtülsün. Üzerinden Ramazan gelip geçtiği halde günahları bağışlanmayan kişinin burnu yere sürtülsün. Anne ve babası, yanında ihtiyarladığı halde onları razı ederek Cennete giremeyen kimsenin burnu yere sürtülsün.
Hz. Cabir (ra) rivâyet ediyor:
Anne babasına yaptığı iyilik sebebiyle Allah kişinin ömrünü uzatır.
Hz. Hüreyre (ra) rivâyet ediyor:
Anne babaya iyilik, ömrü uzatır. Yalan rızkı azaltır. Dua kazayı geri çevirir. Aziz ve celil olan Allah’ın yaratıkları hakkında iki kazası vardır. Biri değişmez, diğeri ise değişir.
Hz. İbni Ömer (ra) rivâyet ediyor:
İffetli olunuz ki hanımlarınız da iffetli olsunlar. Anne babanıza iyilik ediniz ki çocuklarınız da size iyilik etsinler.
Hz. Ebû Bekrete (ra) rivâyet ediyor:
Allah, anne babaya kötülük hariç dilediği her günahın cezasını Kıyamet Gününe erteleyebilir. Allah anne babaya kötülük yapanın cezasını hayatta iken ve daha ölmeden önce dünyada verir.
Hz. Câbir (ra) rivâyet ediyor:
Üç şey vardır ki, onlar kimde bulunursa, yüce Allah onu her yönüyle himâyesi altına alır ve onu Cennetine koyar: Zayıfa merhamet, anne babaya şefkat, emri altındakilere iyilik.
Hz. Îbni Abbas (ra) rivâyet ediyor:
Kim ki, sabahleyin Allah rızâsı için anne ve babasına itaatkâr olarak güne başlarsa, ona Cennetten iki kapı açılır. Anne ve babadan biri varsa, bir kapı açılır.
Hz. Îbni Amr (ra) rivâyet ediyor:
Ne olur, biriniz bir sadaka vermek istediğinde onu Müslüman olan anne babası adına versin. Böylece anne ve babası onun sevabına nail olur, kendisi de bir o kadar sevap kazanır. Onların sevabından da hiçbir şey eksilmez.
Hz. Âişe (ra) rivâyet ediyor:
Mü’minlerin îman bakımından en üstünlerinden bir tanesi de ahlâkı en güzel olanı ve aile fertlerine en lütûfkâr davrananıdır.
Hz. Amr bin Ümeyye (ra) rivâyet ediyor:
Aile fertlerine yapmış olduğun her iyilik onlara bir sadakadır.
Hz. Enes (ra) rivâyet ediyor:
Allah bir kula aile, mal ve çocuk gibi bir nimet verir, o da “Maşallah, lâ kuvvete illâ billah” (Allah dilediğini yapar. Kuvvet ancak Allah’ın yardımıyladır.) derse, o nîmet hakkında ölüm dışında hiçbir âfet görmez.