Fitoterapi

Kış ayı grip ayı

Mevsim kış, hastalıklar kapıda… Her yıl oldu­ğu gibi birçoğumuzun ya da çocuklarımızın sıklıkla hastalandığı, soğuk algınlığı, astım, öksürük, alerjik rinit, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerden muzdarip olduğu bir dönem geçiriyoruz. Elbette ki bu dönem­de hastalıklardan nasıl korunacağımızı özellikle ço­cukların nasıl korunacağını merak etmişizdir. Peki bunu bitkisel yollarla nasıl yapabiliriz? diye ayrı bir soru da karşımıza çıkıyor.

Düzenli C vitamini desteği

C vitamini vücudumuzda bir çok fonksiyon için gerekli olan bir vitamindir. Özellikle düzenli olarak yeteri kadar C vitamini alamamak, birçok sıkıntıyı da beraberinde ge­tirir. Düzenli olması önemlidir çün­kü C vitamini günlük olarak emilir, fazlası vücuttan atılır depolanmaz. Eksikliği de vücut direncinin düş­mesi, bağışıklık sisteminde gerile­me, kansızlık gibi daha birçok prob­lemi beraberinde getirir. Cilt yaşlanmalarında bile C vitamini oldukça etkilidir. Düzenli meyve sebze tüketimi bu sebepten önemlidir. C vitamini içeren narenciyeler özellikle greyfurt, biber gibi sebzeler, kuşburnu, hibiskus gibi çaylar tüketilebilir. Dü­zenli beslenme problemi olanlarda C vitami­ni takviyeleri kullanılabilir.

Propolis

Propolis; işçi arıların kovanı dış etkenlerden, mikroplardan, bö­ceklerden korumak amacıyla bal­mumuyla karıştırıp ürettiği reçinemsi bir maddedir.

* Antiinflamatuar (yara iyileştirici) , antibakte­riyel antiviral ve antimantar etkileri bilimsel olarak bulunmuştur. Doku yenileyici özelliği ve bağışıklık güçlendirici etkisi vardır.

* Daha çok lokal etkilidir ağız ve diş sağlığında, özellikle boğaz ağrısında etkilidir.

Propolis kullanırken dikkat!

Propolisli ürünler alınırken mutlaka güvenilir olanlar kullanılmalı, eczanelerden temin edilme­lidir. Konuyla ilgili olarak Fitoterapi profesörü bir hocamın anlattıkları beni çok etkilemiş ve olayın hassasiyetini ortaya koymuştu. Bir öğrencisi aktar­dan Propolis alır ve bir müddet kullandıktan sonra içini açıp bakmak aklına gelir. Açınca birde ne gör­sün içinde bir sürü kurtçuk! Hocamız olayın nede­nini bizlere şöyle aktarmıştı; Propolis böceklerden korunmak amacıyla üretilen bir maddedir ve üreten kişi Propolisi alır ancak böcek yumurtaları içindedir. Alkolde çözünmesi gereken Propolisi suda çözer ve suyu gören böcek yumurtaları çatlar ve kurtçuklar oluşmuştur bile… Sözün özü işi ehline bırakıp bu ürünleri de fabrikasyonla standartlara uygun şe­kilde üretim yapan, doğru yerlerden temin etmek gerektiği kanaatindeyim.

Aromaterapi

Grip gibi hastalıklardan korunmak için en güzel yöntemlerden biri de benim çok sevdiğim ve sıklıkla kullandığım, kendimde de uyguladığım Aroma­terapi. Aromaterapi, bitkilerin tamamen organik olan yaprağı, kökü ve çiçeğinden damıtma yöntemi ile çok yoğun olarak elde edilen uçucu yağ özlerini kullanarak, hastalıkları önlemek veya oluşmuş has­talıklarda vücudun bağışıklığını güçlendirerek kendi savunma sistemini desteklemek için kullanılan bir tekniktir.

Bütün uçucu yağlar antibakteriyel, antiviral ve antifungaldir. Hava yayıcıya damlatılan birkaç damla uçucu yağ ortamdaki virüs ve bakterileri te­mizleyebilir. Lavanta, nane, limon, selvi, okaliptüs, adaçayı gibi daha birçok bitkinin uçucu yağları, doğ­ru dozda ve doğru şekilde kullanıldığında çok etkili bir koruyucudurlar ve hepsinin vücutta muhteşem etkileri vardır (serotonin seviyesini arttırmak ,anti­depresan etki gibi).

Uçucu yağlar tahriş edicidirler, bu sebeple kul­lanılırken dikkat edilmelidir. Doğru yağ ve organik uçucu yağ olması çok önemli olmakla birlikte kul­lanırken yine doğru doz ve yöntem için eczacınıza ve doktorunuza danışınız. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*