İç mekanda dekorasyon ya da tasarım dendiğinde akla mobilyalar, döşemeler, dekoratif aksesuarlar, halılar geliyor. Ama çok önemli bir noktayı atlıyoruz, aydınlatma elemanları. Göz ardı ettiğimiz aydınlatmalar mekanın en önemli tamamlayıcısı aslında.Yaptığımız en büyük hata ise mekanın her bölümü farklı işlev görmesine rağmen tek tip aydınlatma kullanırız. Salon, mutfak, yatak odaları, antreler bunların her biri için ayrı aydınlatma düşünmek gerekiyor. Aydınlatma elemanı kullanırken o mekanın metrekaresi de tabi ki önemli bir detay. Küçük bir salonda gereğinden büyük bir avize kullanmak, yaptığımız büyük hatalardan biri. Aynı şekilde büyük bir salon için de küçük avizelerden kaçınılmalı. Salon çok çeşitli amaçlar için kullanılan bir mekandır. Bunun kitap okurken, TV izlerken veyahut sohbet ederken farklı aydınlatma ihtiyaçları doğuyor. Tek çeşit aydınlatma her zaman yeterli olmaz. Bunun için duvar aplikleri, abajur kullanarak mekanın dekorasyonunu tamamlayabiliriz. Abajur ve aplikler asıl aydınlatma elemanı değil, yardımcı birer elemanlardır. Bu yardımcı elemanlardan da faydalanmayı unutmayalım.
Koridor: Koridorunuz uzun ve darsa, koridor boyunca ışık kullanabilirsiniz. Ayrıca vurgulamak istediğiniz bir konsol varsa orayı duvar aplikleriyle de ön plâna çıkarabilirsiniz. Yalnızca tavanda değil, yerden aydınlatma da kullanmak mümkün.
Mutfak: En çok kullandığımız alanlardan biri olan mutfak için özel hassasiyet göstermek gerekir. Bu yüzden mutfak dolap içlerinin aydınlatılması önemli bir detaydır. Aynı zamanda tezgahın da yeteri kadar ışık almasına dikkat edilmeli. Tavanda geniş yüzeli ışık yayıcı lambalar kullanılmalı, aksi takdirde mutfakta gölgemizle dans ederiz.
Banyo: Kayma riski taşıyan bir iç mekan olduğundan yeteri kadar aydınlatılması önemli. Banyoda kullanılan ayna ve tezgah üstünün aydınlatılması da eksik olmamalı.
Yemek bölümü: Yemek bölümünde yaptığımız hatalardan biri de kullandığımız masaya ters orantılı bir aydınlatma kullanılmasıdır. Yemek masasının yeteri kadar ışık alması hem masanın görseli ve sunumu, hem de masadaki her şeyin yeteri kadar görülmesi açısından önemlidir.
Yatak odası: Tavanda asılı tek aydınlatma elemanı elbette yeterli olmaz. Bunu yanı sıra baş ucu aplikleri, komodin üzerine konan lambalar kullanılmalıdır. Bunların yataktan kalkmadan kapatılabilecek şekilde konumlandırılması dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Çocuk odası: Çocukların göz sağlığını korumak için çok yüksek ve çok düşük aydınlatmalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca hayal güçleri aktif olduğu için odadaki eşyaların ve duvar renklerinin doğru algılanmasını sağlayacak aydınlatmalar kullanılmalıdır. Çalışma masalarının ışığına dikkat edilmeli, çok parlak olup yansımalara sebebiyet vermemelidir.