Dekorasyon

Retro dekorasyon

Değerli Bizim Aile okurları bu ay sizinle retro de­korasyon hakkında fikir edinelim istiyorum. Pek ço­ğumuz zaman zaman evimizde ya da diğer yaşam alanlarında farklılık, yenilik isteriz. Çoğu zaman, bir şeyleri değiştirmek istiyoruz ama “nasıl?” diye so­ruyoruz. Bundan dolayı naçizane fikrim olacak. De­korasyon yaparken geçmişten günümüze bizi etki­leyen bir takım sanat akımları süregelmiştir ve biz de bunlardan yararlanıp ne yapmak istediğimize daha kolay ulaşabilir, neyi niçin yaptığımızı bilerek ilerleyebiliriz. Böylelikle daha sağlıklı kararlar alırız.

Günümüzde birçok ev dekorasyon çeşidi bulun­maktadır. Bunlar country, modern, vintage, rustik ve bohem gibi farklı şekillerde isimlendirilmektedir. Kişiler kendi zevklerine göre evlerinin nasıl gözü­keceğine karar verirler. Her eşyanın birbiri ile uyum içerisinde olması son derece önemlidir. Bu sebep­le zorlanan kişiler bir iç mimardan da yardım ala­bilirler. Bunun dışında iç mimardan yardım almak istemeyen veya yardım alacak gücü olmayan kişi­ler internetten faydalanabilir. Yalnızca aksesuarla­rın doğru seçimi ile bile eve retro bir hava katmak mümkündür. Evin baştan aşağı retro döşenmesine karar verildiğinde, bir süre sonra bu durumdan sı­kılma ihtimali de göz önünde bu­lundurulmalı ve eşyalar ona göre seçilmelidir.

Son yıllarda oldukça ön plâna çıkan retro dekorasyon, rengarenk, karmaşık ve eğlenceli bir stili yansıtır. Bunun yanı sıra nostalji retronun en önemli unsur­larından biridir. Dolayısıyla retro dekorasyon yapmak isteyen kişiler tamamlayı­cı objeleri antikacılarda ve hatta kendi büyüklerinin eski sandıklarında bile ra­hatlıkla bulabilir. 70’lerin modası olarak da bilinen retro dekorasyonda en çok kullanılan renkler ise sarı, yeşil ve fuşya gibi canlı tonlardır. Mobilyalar ve zemin ise ahşaptan olmalıdır.

Retro dekorasyonda kullanılan eşyaların özel­likleri nelerdir?

* Retro tarzı eski yıllardan gelen bir tarz oldu­ğu için genellikle eskitilmiş eşyalar kullanılır. Kol­tuk olarak patchwork kanepe modelleri sıkça tercih edilir. Bunun dışında yastıklarda baskılı renkli par­lak ve motifli modeller tercih edilir. Bu yıllarda evler genellikle renklidir. Sadelikten değil de eğlenceli bir renklilikten yanadır. Bunun dışında duvarlarda çiçekli veya desenli son derece renkli modeller kul­lanılır.

* Bu tarzda kullanılan renkler genellikle canlıdır. Özellikle pembe, yeşil, kırmızı, turuncu gibi renkler çok kullanılmaktadır. Bu renklerin dışında hardal sarısı, mor, indigo mavisi kullanıldığı göze çarp­maktadır.

* Koltuklar, perdeler, yastıklar son derece renk­lidir. Fakat masa, zigon, sehpa gibi mobilyalarda ahşap rengi veya koyu kahverengi tercih edilmek­tedir. Halı seçimi de yine son derece renklidir.

* Bu noktada dikkat edilmesi gereken durum ev renkli ve retro olacak diye renk karmaşasında boğulmayın. Renkler canlı ve birbiri ile uyumlu ol­malıdır.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*