Bilen bilir Ramazan ayında İstanbul’un tadı bir başkadır. Öyle ki hem yurt içinden, hem yurt dışından binlerce misafiri ağırlar bu mübarek ayda. Ramazan’ı yaşamak için özellikle gelinir bu şehre. Gerek manevi havası, gerek tarihî dokusu ve kültürel zenginliği İstanbul’u tercih sebebi yapmıştır.
Birçok İslâm büyüğünü, evliyasını, alimini, padişahını sinesinde saklayan bu güzel şehirde, Ramazan vesilesi ile gezip ziyaret edebileceğiniz bu mekanlarda “Mü’minin mü’mine en iyi duası nasıl olmalıdır? Esbab-ı kabul dairesinde olmalı. Çünkü bazı şerâit dahilinde dua makbul olur. Mevâki-i mübarekede, hususan mescidlerde, şuhur-u selâsede, hususan leyâli-i meşhurede, hem Ramazan ‘da, hususan Leyle-i Kadirde dua etmek, kabule karin olması rahmet-i İlâhiyeden kaviyen me ‘muldür.”1 sırrınca bizleri de dualarınızda unutmayınız…
Eyüp Sultan Camii ve Türbesi
İstanbul Eyüp’te Haliç kıyısında bulunan Eyüp Sultan Camii içinde Hz. Muhammed’in (asm) ashabı Halid bin Zeyd Ebu Eyyub El-Ensari’nin kabri yer alır. Yıl içinde oldukça ziyaret edilmesinin yanı sıra mübarek gün ve gecelerde, bilhassa Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğrar. Eğer ki iftara yakın saatlerde buraya gideceksiniz, caminin avlusuna, yeşillik alana yayılmış, iftar hazırlığı yapan ziyaretçileri görebilirsiniz. İftarınızı burada yapmayı plânlıyorsanız, sizlere acizane tavsiyemiz, gitmek istediğiniz lokantayı önceden tespit edip, mutlaka rezervasyon yaptırmanız ya da iftariyeliklerinizi yanınızda taşımanız olacaktır.
Sultanahmet Camii ve Meydanı
İstanbul’da Ramazan denilince ilk akla gelen yer Sultanahmet Camii ve Meydanıdır. Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul’daki tarihî yarımadada, Ayasofya’nın tam karşısına yaptırılan bu cami, gün boyunca yerli-yabancı birçok turisti ağırlar. İftar saatine yakın gözle görülür bir artış yaşanır ziyaretçi sayısında. Teravih vakti ise daha da şenlenir bu kutsal mabed. Sultanahmet Meydanı ise, iftarını açmak için bekleyenlerle dolar, öyle ki çoğu zaman oturacak yer bulmak zordur. İftariyeliklerini alanlar burada orucunu açmayı bekler. Ayrıca Ramazan ayına münhasır, fuarlar, sergiler ve birçok etkinlik gerçekleştirilir.
Süleymaniye Camii ve Külliyesi
Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına inşa edilmiştir. Adı söylendiğinde, akla ilk ibadet bölümü gelse de, burası Süleymaniye Külliyesi’nin sadece bir kısmıdır. Yüksek konumu sayesinde bahçesinden Haliç, Marmara, Boğaziçi ve Topkapı Sarayı rahatlıkla izlenebilir. Manzarası ve manevi havasıyla gerçekten huzur bulacağınız bu mekanda ayrıca Kanuni Sultan Süleyman eşi Hürrem Sultan, Mimar Sinan ve birçok saray mensubunun kabri yer almaktadır. Ramazan ayında sıkça ziyaret edilen yerler arasındadır.
Topkapı Sarayı/ Kutsal Emanetler
Yine aynı mıntıka içerisinde bulunan Topkapı Sarayı da yerli-yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen yerlerden biridir. Has Oda’da yer alan Kutsal Emanetler’de Hz. Muhammed’e (asm), dostlarına ve başka peygamberlere ait eşyalar bulunur. Peygamberimizin (asm) mübarek sakalı, ayak izi, dişinin parçası, kabir toprağı, kılıçları ve başka eşyalarını görmek isteyenler Ramazan ayında Has Oda’yı ziyaret edebilirler.
Hz. Yuşa Türbesi/Tepesi
İstanbul’un Anadolu yakası, Beykoz’da yer alır. Rivâyete göre Kanuni’nin süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi tanımadığı birini günlerce rüyasında görür. Gördüğü kişi bu tepeyi işaret edip “Ben Yuşa Peygamberim, beni ziyaret et. Ben şu tepede yatıyorum, gel ve beni bul” der. En sonunda tepeye giden Şeyh Yahya Efendi, bir çobanla karşılaşır. Çoban bu alana koyunlarının ayak basmadığını, yetişen otları yemediğini, hep yeşil kaldığını anlatınca, alan koruma altına alınıp, türbeye dönüştürülür. Tam olarak yattığı yer bilinmediğinden, alanın tamamı koruma aldığına alındığı için, mezarı 17 metredir. Ramazan ayında sizleri maddi-manevi huzura kavuşturacak İstanbul’un nadide yerlerinden biridir.
Boğaz’ın manevi koruyucusu; Yahya Efendi
Zamanın meşhur alimlerinden olan Yahya Efendi bilgisine başvurulan bir âlim olarak hep hürmet görür. Sütkardeşi olan Kanuni Sultan Süleyman sık sık ziyaretine gelir ve ondan fikir alır. Yahya Efendi’ye hürmetinden onu makamına asla çağırmaz. Beşiktaş’taki dergâhında bizzat ziyaret edip, sohbetlerine katılır. Kabri, Beşiktaş’ta, Yıldız Parkı’nın hemen yanındaki Yahya Efendi Camii’nde yer alır. Şehzadeler Türbesi olarak adlandırılan bu mekânda, şehzadeler, devrin önde gelenleri ve müritler olmak üzere 2141 mezar bulunur.
Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi
Türbesi Üsküdar bulunur. Osmanlı devrinde yetişen İstanbul velîlerinin büyüklerindendir. Azîz Mahmûd Hüdâyî Hazretleri, Bayramiyye tarikatının Celvetiyye kolunun kurucusudur. Sultananmet Camii açıldığında ilk hutbeyi îrâd etmiştir. III. Murad, I. Ahmed, II. Osman, IV. Murad gibi padişahların kendisine son derece hürmet gösterdiği gibi, yedi padişah devrinde mânevî rehberlik yapmıştır. Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri’nin sevenlerine, ziyaretine gelenlere duâsı şöyledir: “Yâ Rabbî! Kıyâmete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip rûhumuza Fâtiha okuyanlar bizimdir… Bize mensub olanlar, denizde boğulmasınlar; âhir ömürlerinde fakirlik görmesinler; îmanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın!..”
Dipnot: 1. Bediüzzaman Said Nursî/ Mektubat