Düşünceler

Çünkü annelik…

Sonra ne oluyor, biliyor musun?

Bir gün dünyaya geliyor ve seni bir güzel ter­biye ediyor. Yontuyor, törpülüyor, inceltiyor. Eğilip bükülmeyen yanlarına öyle sorgusuz dokunuyor ki, karşı koyamıyorsun. Asla dediğin kararlılıklarını, gözünün içine baka baka tarumar ederken, aklına gelen tek şey ‘asla!’ derkenki o an nasıl da böbür­lendiğin oluyor. Utanıyorsun. Benliğindeki o kırıl­manın sesi kulaklarını tırmalıyor. Ve sen sadece şefkat ve hesapsız bir sevgiyle; acizlik, çaresizlik, sabırsızlık ve tükenmişlikle karışık bir duyguyla bo­yun eğiyorsun.

Çocuk insan, sana diyor ki, ben senin ne mül­kün, ne de üzerimde istediğin gibi tasarruf edece­ğin çamurdan bir heykelinim.

Ben insanım. Kulum. Bireyim. Bu âlemin bir fer­diyim. Tertemiz bir fıtrat üzere yaratıldım, komp­lekslerin ve eksik kalmış yanlarının acısıyla, ger­çekleştiremediğin hayallerinin ahıyla bana hük­metme. Ne ki ukdelerinin birer kompleks haline gelmesine izin vermediğin müddetçe kendinle de benimle de barışık yaşayabilirsin. Hüküm Allah’ındır ve hükmetmek O’nun hakkıdır. İrademe kast etme, sen onu kırarsan cesaretim kırılır ve bir gün gelir insanların hoyrat ellerinde tarumar olurum.

***

“Benliğini küçülte küçülte bitiren, kendini kal­binin içinde yitiren insanlar da var. Hayatını güzel­likle müzeyyen kılmaya bak, ince ol, inceliği bul, incelikli yaşa. Ömür dediğin karalama defteri değil!

Gökhan Özcan

***

Cemil Meriç’in ‘zamanı saçlarından yakalamak yayından fırlayan oku tutmaktan güç’ cümlesini ilk okuduğum günün ardından 20 yıl geçti. Günlerin, ayların ve hatta yılların hızla geçip gidivermesine hayretler ettiğim çoğu zaman, her şeyin değiştiği bir hayatta rengi hiç değişmeyen turuncu günlü­ğümde yerini en çok alan cümlelerden biri oldu. İki evlât annesi olduğum ve 40’ıma birkaç basamak kalan şu demlerde sözün bendeki hatırı büyük.

Ve yine hayatı anlama çabasında bir ço­cukken idrakimin içine işleyen o hatırlat­ma…

Sade ve net, derin ve hakikatli:

“Zira dünya durmuyor, gidiyor. İnsan da beraber gidiyor. Sen de yolcusun.”

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*