Merhaba yaratılmışların en şereflisi.
Hüsn-ü zana hayatında yer veriyor musun?
Ya da ne kadar yer veriyorsun?
Peki, hüsn-ü zanın sana mental ve fizyolojik sağlık yönünden fayda sağladığını düşündün mü?
Belki düşündün, belki de ilk defa duyuyorsun.
Hadi o zaman başlayalım.
“Hüsn-ü zan kulluktaki kemalin eseridir..” diyor Hz. Muhammed (asm).
Hayatımızda bu kavramı kullanıyoruz, fakat uygulama konusunda nasılız?
Hüsn-ü zan, kişi ve olaylar hakkındaki tahmini, ihtimali iyiye yormaktır. Yani her şeye güzel tarafından bakabilmektir.
Bunu yapmak bazen olmuyor diye düşünebilirsin. Karşıdaki durum ve şartlar elvermiyor diyebilirsin.
Haklısın.
Sen sen olmaya ve olgunluğa adım atmaya devam et ki, karşıdaki senin bu tavrın ile iyi ve doğruyu anlasın… Çünkü sen bu yolda hep iyi ve güzel olanı düşündün. Kötü duygu ve düşünce beslemedin, aklında ve kalbinde iyilik tohumlarını yer edindin… Olgun insan olma yolunda oldun.
Yaratıcı seni görüyor, duyuyor, biliyor o halde sen sen olduğunu ve benliğinin nasıl işlediğini biliyorsun ve Yaratıcı’nın bildiğini de biliyorsun… Senin bir kaybın yok… Doğru olmak, olaylara iyi ve güzel tarafından bakmak gibi ruhuna huzur ve dinginlik veren bir kazancın var… Varsın karşı taraf doğruyu anlasın…
Böyle düşün ve suizandan kaçın. Suizan seni ve karşıdakini yıpratır, huzuru ortadan kaldırır ve sonuç; fiziksel ve psikolojik problemler… Mevlana’ nın dediği gibi “İyilik aradın mı insanda kötülük kalmaz..” yani felah ve huzur kalır .
Sen iyi ve güzel düşün her şeye olumlu bak ve Yaratıcıya güven, dayan, her şeyi O’na havale et. Böylece huzur ve mutluluk yakınında.
Bir de olaya psikoloji bilimi açısından bakalım.
İnsan beden, zihin ve ruh üçlüsünden oluşuyor. Bu üçlüde özellikle zihnin işleyişinde enerji denilen husus bizim için önemli. Bizi destekleyen ve iyi olmamızı sağlayan her enerji pozitif enerji iken, gelişimimizi ve ilerlememizi engelleyen her enerji negatif enerji oluyor. Temelde negatif ve pozitif enerjiyi oluşturan ise kişinin duyguları, düşünceleri, hayata bakış açısı, olay ve durumlara verdiği anlamlar, hayat içerisindeki bilinç ve farkındalık düzeyi gibi unsurlardır.
Hüsn-ü zan, iyi ve olumlu düşünceyi yani pozitif enerjiyi sana baştan hazırlamış oluyor. Sadece bunun farkına varmak ve hayatında yer edindirmek senin tercihin. Kişilere, olaylara, durumlara, her şeye pozitif enerji ile başlamak istemez misin? Ayrıca ruhsal ve bedensel sağlığına da fayda sağlama gibi bir getirisi var.
Ahlâkın en üstününe sahip en güzel örnek Hz. Peygamber de (asm) böyleydi ve hüsn-ü zan da başta olmak üzere değerleri yaşamayı bizlere o öğretti. Çünkü o yaşayan Kur’ân’dı ve onun örnekliği hâlâ devam ediyor. Öyle bir peygamber ki, insanı, onu ve evreni Yaratanın öğrettikleri ile en iyi şekilde tanımış, insana ve yaşama olgun gözler ile bakmış, hüsn-ü zanı hayatından eksik etmemiş ve işte bu maneviyatın verdiği huzur ve mutluluğu, psikolojik sağlığındaki sağlıklı işleyişi bizlere de anlatmış.
Bizlere de bu örneklerden en iyi şekilde nasiplenmek kalıyor değil mi?
Sence de hüsn-ü zanda bulunmak hayat kalitesi ve motivasyonu için anlamlı değil mi? Hz. Muhammed’in (asm) dediği gibi kul olarak seni olgun insan olmaya doğru yönelten bir vesile değil mi?
Ünlü bir söz vardır “Sen iyilik yapmaya devam et, karşındakiler o iyiliğe layık olmasa bile sen o iyiliğe layıksın.” (tabi yukarıda anlattığım şekildeki bilinç ve farkındalığa sahipsen)
Olaylara, kişilere, durumlara ve şartlara hüsn-ü zan ile bakman ümidi ile…