Aşırı tuz tüketimi çok ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Uzmanlar sağlıklı yetişkinler için günlük bir çay kaşığı tuzun yeterli olduğunu belirtiyorlar. Bazı alışkanlıklar edinerek tuzu adım adım azaltabilirsiniz:
1. Tuzsuz yemeğe alışmak için kendinize zaman verin: Tuzsuz yemek öğrenilebilir bir alışkanlık. 3-4 hafta içinde tuzsuz yemeğe alışabilirsiniz.
2. Sofradan tuzluğu kaldırın.
3. Farklı aromalardan faydalanın: Yiyeceklere lezzet kazandırmak için, karabiber, pul biber ve kekik gibi baharatlardan faydalanın. Bazı hazır karışım baharatlar tuz içerebilir. Tercih etmeyin. Ayrıca limon suyu, sirke, sarımsak gibi aromalardan da yararlanabilirsiniz.
4. Hazır yemekleri tercih etmeyin.
5. Etiket okuma alışkanlığı edinin.
6. Taze sebze meyve tüketiminizi arttırın.
7. Tuzsuz peynirleri tercih edin.
8. Salamura besinlerden ve turşudan uzak durun: Salamura gıdaları suda bekletin.
9. Salça kullanmayın: Salça tuz oranı yüksek ve sıklıkla tüketilen bir gıdadır. Yemeklerde salça yerine domates kullanmanız yemekteki tuz oranını azaltmaya yardımcı olabiliyor.
10. Tuzsuz ekmek tercih edin.
Yemek listenizi hazırlarken…
Sofra kültürümüz bazı hastalıklara neden olabilir. Uzmanlar bu konuda tavsiyelerde bulunuyorlar:
* Kırmızı et en zengin demir kaynağı. Sofralarınızda düzenli olarak yer verin.
* Ispanak, karalahana ile pazı gibi yeşil yapraklı sebzeleri; kırmızı mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi kuru baklagilleri sofranızda sıkça bulundurun.
* Ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişler, balık ve yumurta sarısı demirden zengin besinler arasında yer alıyorlar. Bu besinler sofranızda düzenli yer almalı.
* Aşırı çay tüketimi demir eksikliğine neden oluyor. Çay yediğimiz gıdalardaki demirin vücuda geçmesini önlüyor. Çay tüketimini sınırlamanız ve yemekten 1-1.5 saat sonra
içmek önemli. Limonla tüketebilirsiniz.
Kışlık baharatlarınız hazır mı?
* Tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve karabiber gibi baharatlar antimikrobiyal etkisi ve canlandırıcı destekleriyle zinde kalmaya yardımcı oluyor.
* Karanfil içindeki uçucu yağlarıyla ağız ve boğaz rahatsızlıklarında iltihaplanmayı ve ağrı hissini hafifletiyor.
* Kakule soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateşin ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkili oluyor.
* Karabiber tohumlarıyla hazırlanan çay boğaz gargaralarında yararlı.
* Adaçayından yapılan gargara da boğaz ağrı ve iltihaplarından korunmayı kolaylaştırıcı özellikler taşıyor.
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Erdem Yeşilada baharatların sırlarını böyle anlatıyor…