Son dönemde adını sıkça duyduğumuz, eğitim dünyasında kendine yer edinen ve en önemlisi de ‘mizaç merkezli eğitim’i temel alan ENOKSİS’i (Enneagram Okul Sistemi) Kurucularından Mehmet Yaşar ile konuştuk. İstifadeye medar olması temennisi ile…
Son 2 yıldır yoğun bir şekilde eğitim kurumlarına verdiğiniz ‘mizaç merkezli eğitim’ çalışmalarınızı takip ediyoruz. Ayrıca eğitim dünyasında mizaç konusunun sıklıkla dillendirildiğini görüyoruz. Size sormak isterim, eğitimde mizaç neden gerekli? ‘Mizaç merkezli eğitim’ nasıl bir eğitim anlayışı sunuyor?
Artık kabul edilen bir gerçek var ki; sıralama ve hizalama merkezli eğitim yaklaşımları günümüz çocuklarının ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Her çocuğun aynı kabul edildiği, bireysel farklılıklarının dikkate alınmadığı eğitim ortamları, çocuklar tarafından kabul de görmüyor. Bu yüzden eğitim dünyası yeni değerler dizisi ve yeni bakış açılarının arayışı içerisinde.
Bilgi ve teknolojik imkânlara ulaşmanın geçmişe göre çok daha kolay olmasına rağmen eğitimde arzu edilen sonuçlara ulaşılamadı. Bu nedenle eğitime dair birçok tanımlama ve kavramlar yeniden gözden geçiriliyor. Çünkü günümüz insanı kendi bireyselliğini ortaya koyma, kendini gerçekleştirme ve sahip olduğu iç dinamikleri kullanmaya dair geçmişe göre daha motive ve bu arayışları çok daha güçlü.
Kendini gerçekleştirme ve bireyselliğini ortaya koyma arayışı aslında bir tohumun kendi potansiyel özelliklerini ve kabiliyetlerini ortaya çıkarmasına benzetilebilir. Nasıl ki, her tohum toprağa düştüğü andan itibaren kendi taşıdığı programı ve yapıyı gerçekleştirmeye çalışıyor, aynı bunun gibi insanoğlu da dünya toprağına düştüğü andan itibaren kendini gerçekleştirme ve ortaya koyma eğilimi içinde bulunuyor. Bu kendini gerçekleştirme eğilimini bizler doğuştan getirdiğimiz ‘mizaç’ özelliklerini ortaya koyarak gösteriyoruz. Eğer mizacımızı tohuma benzetecek olursak hepimiz bir mizaç özelliği ile doğuyor ve hayat boyu sahip olduğumuz mizaç özelliklerimizle hayatı algılıyor, düşünüyor, eyleme geçiyoruz. Adeta elmaysak elma, muzsak muz, ananas isek ananas olarak büyüme ve gelişme eğilimi gösteriyoruz.
İşte bu gerçek, eğitimde çocuğun mizaç özellikleri dikkate alınmadığında eğitimin neden istenen sonuçları veremediğini bizlere anlatıyor. Ebeveynler ve eğitimciler olarak çocukların her birine aynı tohum muamelesini yaparsak ki maalesef çoğunlukla böyle yapabiliyoruz, onların mizaç arayışlarına cevap vermekten daha ziyade onlara kendi talep ve beklentilerimize göre yön ve şekil vermeye çalışıyoruz. Mesela, ‘ağaç dediğin ceviz gibi olur’ dayatma ve ön kabulü ile elimizdeki tohumu ceviz gibi yetiştirmeye çalışarak elmayı elma gibi, muzu muz gibi yetiştirmekten uzak mevsimin sonunda yine elmanın elma, muzun muz kaldığı ama o meyvenin nitelik ve kalitesinin düşük olduğu bir sonuç ile karşılaşıyoruz.
İşte bu yüzden eğitimde çocukların doğuştan getirdiği mizaç özellikleri ve farklılıklarını dikkate almanın en tutarlı yol olduğunu düşünüyoruz. Öğrenmenin ve eğitim süreçlerinin önündeki başlıca engellerin mental engellerden daha ziyade mizaçların potansiyel riskleri nedeniyle ortaya çıkan ve her mizaç özelliği için farklı şekilde kendini gösteren engeller olduğunu düşünüyoruz. Bu engelleri aşabilmekse mizaçların yapısal özelliklerini tanımak, olumlu özelliklerini geliştirmek, potansiyel olumsuz riskleri en aza indirmekle mümkün olmaktadır. Bu engeller aşıldığında ise çocuğun yetenekleri doğru tespit edilerek imkânlarını aşan durumlardan kaçınılacak, ileride doğacak potansiyel problemlerden korunmuş olunacaktır.
Bu nedenle diyebiliriz ki, çocuğun mizacını bilmeden yapılan eğitim eksiktir. Eğitimde insan ziyanlığına son vermek için mizaç merkezli eğitim şart!
Peki, geliştirdiğiniz Enoksis ‘mizaç merkezli eğitim’ yaklaşımının hikâyesinden ve hangi zemin üzerinde geliştirdiğinizden bahsedebilir misiniz?
Biz iki arkadaş 5 yılı aşkın zaman önce Enneagram konusuyla karşılaştık. Enneagramın kendini tanıma, bir başkasını anlama konusundaki insana bütüncül ve kuşatıcı bakışı bizi çok etkiledi. Enneagram ile yakından ilgilenmeye başladık. Çocuklar, çocuk eğitimi ve eğitim konusunda uzun yıllardır çalışan kişiler olarak, Enneagramın çok net, anlaşılır, geniş ve güvenilir bir kaynak oluşundan, mizaç ve onun üzerinden şekillenen kişilik gelişimine dair sunduğu derin bilgiden eğitimde de faydalanılması gerektiğine inandık. Bu yüzden bir mizaç merkezli eğitim yaklaşımı olan Enoksis’i mizaçların tanınması, bilinmesi ve anlaşılmasında kadim kökleri olan Enneagram/Mizaç Merkezli Kişilik Modeli zemini üzerinden geliştirdik. Fakat bunu yaparken Enneagramın ham bir bilgi oluşuna ve onun ancak işlendikten sonra verimli olarak kullanılması gerektiği gerçeğini de göz önünde bulundurduk. Yani Enoksis, Enneagram hammaddesi üzerinden inşa edilen bir mühendislik yaklaşımı oldu. Bu bakış açısıyla mizacın dikkate alındığı ve mizaç gelişimine rehberlik etme imkânı sağlayan ENOKSİS (Enneagram Okul Sistemi) yaklaşımı ortaya çıktı diyebiliriz.
Ar-Ge, pilotlama ve demolama çalışmalarının tamamlanması ile birlikte 2017 sonunda Enoksis yapımız eğitim kurumlarında kullanılmaya başlandı.
Enoksis yaklaşımını eğitim kurumlarında nasıl uyguluyorsunuz?
Enoksis ‘mizaç merkezli eğitim’ yaklaşımı, eğitim kurumları için çok basit, sade ve uygulama kolaylığına sahip olarak geliştirildi.
Yapımız, eğitim kurumlarına 3 aşamada uygulanıyor.
İlk aşaması eğitimlerden oluşur. Bu aşamada eğitimcilerin (kurum yöneticileri, rehber öğretmenler, sınıf öğretmenleri) 2 tam günlük Enneagram eğitimi gerçekleştiriliyor, velilerimize mizaç farkındalığı oluşturacak bir seminer veriliyor. Bu eğitime katılan eğitimcilerimiz Enneagram ve her mizaç tipine dair temel bilgiler edinir, mizaçları yakından tanıma imkânına kavuşur. Mizaçların potansiyel risklerini, imkân ve kabiliyetlerini keşfeder. Her mizaca özel gelişim tavsiyeleri ve yaklaşımları konusunda bir bakış açısı kazanır.
Veli seminerinde çocukların mizaç farklılıklarını ortaya koyan bilgilendirici bir seminer verilir. Kurumun uygulayacağı Enoksis yapısı hakkında bilgilenmesi sağlanır.
Enoksis yapısının ikinci aşaması Enoksis Digital kısmıyla Mizaç Testinin uygulanma aşamasından oluşur. Bu test öğrencilerin mizaç tespiti için kullanılan Enneagram Mizaç Testi’dir ve kurumumuz tarafından her eğitim kademesindeki öğrenci seviyelerine göre özel olarak hazırlanmıştır. Özel bir yazılım eşliğinde mizaç testleri online olarak uygulanır. Her mizaca özel raporlama yapılır. Bu sene itibariyle raporlamada yaptığımız geniş ve detaylı çalışma ile raporlarımız her mizaca ve o mizacın yaş dönemine göre özel olarak hazırlandı. Yani her mizacın her yaş dönemindeki değişen görünümüne özel raporlama geliştirildi. Bu raporlama ile eğitimciler ve ebeveynler çocukların mevcut mizaç özelliklerinin yaş dönemlerine göre farklılaşan özelliklerini de takip edebilecekler.
Enoksis yapısının üçüncü aşaması, Enrehet (Enneagram Rehberlik Etkinlikleri) kısmından oluşur. Bu kısım rehber öğretmenler tarafından uygulanacak mizaç merkezli rehberlik etkinliklerini içerir. Bu etkinlikler bu alanda Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğini de taşımakla birlikte 10’a yakın psikolog, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler tarafından hazırlanan iyileştirici ve dönüştürücü özelliğe sahip, özgün etkinlik özelliği taşımaktadır. Bu etkinlikler ve mizaç merkezli rehberlik yaklaşımıyla rehber öğretmenlerimize yıl içerisinde 4 kez
süpervizyon desteği vererek rehber öğretmenlerimizin öğrencilerimizin mizaç odaklı gelişime rehberlik etmesi sağlanmaktadır.
Mizaç merkezli eğitim Enoksis uygulanan kurumlarda eğitime yönelik hangi katma değerler oluşuyor?
Enoksis yaklaşımının uygulandığı ve mizaçların dikkate alındığı eğitim kurumlarında eğitim süreçlerinde nitelikli bir etki ve değer ortaya çıkmaktadır. Eğitim sürecinin her bir paydaşı için bu değerleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Öğrencilerimize; kendi kabiliyetlerini ve eğilimlerini fark edebilme, kendi mizacını ve buna bağlı kişilik yapısını bilebilme, kendi mizacının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gereken yönlerini fark edebilme, mizacına uygun çalışmalar yapabilme, motivasyon noktalarını bilme ve buna uygun olarak daha verimli çalışabilme, daha başarılı olabileceği alanları bilme ve buna yönelebilme, arkadaşlarındaki farklılıkları normal görüp daha kolay kabullenebilme, kendisi ve çevresi ile daha sağlıklı iletişim kurabilme.
Sınıf öğretmenlerimize; öğrencilerin farklılığının nedenlerini anlayabilme, problemlerin kaynağını anlayıp daha doğru çözümler geliştirebilme, öğrencilerinin kabiliyetlerini bilip daha doğru yönlendirmeler yapabilme, öğrencilerin mizaçlarından gelen arayışlarını fark edip daha etkin rehberlik edebilme, daha verimli bir ders ortamı oluşturabilme, mizaçfarklılıklarını da dikkate alarak daha zengin eğitim içerikleri oluşturabilme, daha başarılı eğitim metotları geliştirebilme, velileriyle daha etkin iletişim kurabilme, Enneagram yaklaşımını öğrenerek kendini ve öğretmenlik stilini tanıyabilme.
Velilerimize; çocuğunu daha iyi tanıyabilme, çocuğunun beklentilerini daha iyi anlayabilme, çocuğunun ne ile motive olduğunu bilme, çocuğunun potansiyel kabiliyetlerini ve geliştirmesi gerekli yönlerini bilme, çocuğunun potansiyel risklerini ve iyileştirmesi gerekli yönlerini bilme, çocuğunu daha nitelikli destekleyebilme, daha sağlıklı ve verimli bir aile içi iletişim imkânı bulabilme.
Okulumuza; öğrencilerine karşı farkındalığı yüksek öğretmenler, kendini ve sınıf arkadaşlarını daha iyi tanımışve anlamış öğrenciler, psikolojik düzeyde daha sağlıklı bir öğrenci profili oluşturabilme imkânı, mizaçları tanımaktan kaynaklı oluşabilecek muhtemel problemleri önceden bilebilme, mizacı temel alan bir yaklaşımla her çocuğa özel daha isabetli kulüp ve atölye faaliyetleri belirleme ve yönlendirme, çocukların kişilik gelişimlerine dair olan süreci daha iyi bilme ve yürütme imkânı, daha yüksek bir akademik başarı getirecek olan, öğrencinin kendini gerçekleştirme çabasına Enneagram ile kapı açma, okulun eğitim kalitesine olumlu etki edebilme.
Tüm bu katkılar ışığında ‘mizaç merkezli eğitim’ yaklaşımı ile eğitimin ‘kendini gerçekleştirmiş çocuk’, bu nedenle okulda ‘mutlu olan çocuk’ ve mizaç arayışlarının gerçekleşmesi neticesinde ‘akademik başarıyı yakalayan çocuk’ hedefine ulaşılabildiğini elimizdeki çıktı ve sonuçlarla söyleyebilmekteyiz.
Son olarak şunu da öğrenmek isterim; geliştirdiğiniz Enoksis yaklaşımı hangi eğitim kademlerinde kullanılmaktadır?
Enoksis yapısının test, raporlama, ve Enrehet (Enneagram rehberlik etkinlikleri) etkinliklerine kadar yapının tüm uygulamaları anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise kademesi dikkate alınarak, her kademeye özel olarak hazırlandı. Dolayısıyla sistem tüm kademelerde kullanılabilmekte ve uygulanabilmektedir.