Her çocuğun uyku süresi ve uyku düzeni birbirinden farklıdır. Doğru uyku zamanlamasının ve süresinin çocuklarda beyni canlandırdığı, daha verimli hale getirip öğrenme kapasitesini artırdığı bilinmektedir. Uyku kalitesinin artması, gün içinde çocuğu sakinleştirir ve huzurlu kılar. Daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku için uygun ve yeterli durumların oluşturulabilmesi adına uyku hijyenine dikkat edilmelidir.
Daha kaliteli bir uyku için neler yapılabilir?
– Çocuğunuz haftanın her günü aynı saatte uyuyup uyanmalıdır.
– Yatak yalnızca uyumak için kullanılmalı; yemek yemek, ders çalışmak, dizi izlemek veya oyun oynamak gibi aktiviteler için tercih edilmemelidir.
– Tüm gününü kapalı alanda veya evde geçiren çocuklar gün içinde en az 1 saat güneş görmelidir.
– İlaç kullanımı uykuya yakın saatlerde olmamalıdır.
– Uyku ortamı tanıdık ve güven verici olmalıdır.
– Oda karanlık ve sessiz, yatak rahat olmalıdır.
– Sadece yorgun olduğunda yatağa girmek ve gün içinde uyumamak önemlidir.
– Sık sık saati kontrol etmek uykuyu dağıtır ve beyne olumsuz mesajlar gönderebilir.
– Uyku ritüelleri edinilmelidir. Her gün uyumadan önce sevilen, gevşetici ve hoşa giden bir aktivite yapılabilir.
– Yatağa girmeden önce alınan ılık bir duş uykuya dalmayı kolaylaştırır.
– Yatmadan önce bulmaca çözmek, gürültülü ve aşırı heyecanlı oyunlar oynamak gibi kafa karıştırıcı aktivitelerde bulunmak çağrışımların aşırı hızlanmasına ve uykuya dalma sürecinin uzamasına sebep olabilir.
– Uyumadan önce ağır yemekler yenmemeli az su içilmesine dikkat edilmelidir.
– Uyumadan hemen önce yapılan spor sağlıklı değildir, gün içinde veya düzenli bir biçimde yapılan spor uyku düzenine olumlu etkide bulunacaktır.
– Çocuğun yatak odasını cezalandırmak için kullanılmamalıdır.
– Çocuğun yatağı doğduğu andan itibaren ayrı olmalıdır.
– Bebeklikten itibaren uyku esnasında ayrı bir yatakta veya odada olmak hem duygusal gelişimi, hem de uyku alışkanlıklarını doğrudan etkileyecektir. Çocuk ebeveyninden ayrılmadığı takdirde bağımsızlaşabilme, kendi başına birey olabilme, kendi kendini sakinleştirebilme ve farklı ortamlarda birey olarak kendisini var edebilme gibi yetenekleri kazanmada pek çok güçlük yaşayacaktır. Bunun önüne geçebilmek için bebeklikten itibaren ayrı bir yatakta olmasına ve daha sonra farklı bir odaya geçmesine mutlaka dikkat edilmelidir.
– Gece uyanmalarında kendi başına uyuyabilme becerisi kazandırabilmek için çocuk uyurken değil uyanıkken kendi yatağına götürülmeli ve yanında gerekirse uyuyana kadar beklemeli, o uykuya daldığında yatağınıza geri dönmelisiniz.