El Emeğim

Örgü pano

Merhabalar hanımlar! Yine çok cici bir el emeğiyle karşınızdayız. Genelde dantelden rüya kapanlar görürüz, ben ise bebe yünüyle biraz daha değişik bir pano yapmayı hayal ettim. Geçen ay kolalı sepetler yapmıştık, ondan kalan iplerimi bu şekilde değerlendirdim. Bu panoyu duvar süsü, kapı süsü veya pleksi harfler yapıştırarak isimlik olarak da kullanabilirsiniz. El emeği harika bir hediye de olabilir.

Taban yapımı

5 zincir çekerek halka yapın, üzerine bir zincir arayla 12 adet trabzan yapın, ilmekleri iki kerede çıkarın trabzanlar kısa olsun. Bir üst sırada ise her trabzanın arasını 3 adet normal trabzanla doldurun, 3’lü trabzanların son ilmeklerini bir kere de topluca çıkararak aralara da 5’er zincir örün, böylelikle panonun göbek motifi ortaya çıkmış olacak. Bundan sonra sürekli aynı sistemi uygulayacağız. Motiften sonra 5’er adet zincir çekip her zincirin üzerine trabzan yapın. Sadece 2. sırada gövdeyi büyütmek için, aynı yere iki kez batın. Son sırada ise bir deliğe sık iğne yapıp diğer deliğe 5 adet pipirikli trabzan yaparak tamamlayın. Örgünüzü kasnaktan biraz fazla büyütün ve kasnağa yerleştirin. Germe payını unutmayın, çok büyütürseniz çirkin durur. Kenarlardan dantel görünümü olacak şekilde büyütmek yeterlidir.

Çiçek yapımı

Gül için iç içe geçmiş halkalar örmemiz gerekiyor. İlk olarak 15 adet zincir çekip halka yapın, üzerine 25 adet trabzan yapıp, ipi koparın. İkinci halka için yine 15 zincir çekin, bu sefer ördüğümüz halkanın içinden geçirerek halka yapıp üzerine trabzanları örün. Bu şekilde iç içe geçirerek 10 adet halkaya tamamlayın. Son olarak ördüğümüz halkalı şeridi dıştan içe doğru kıvırarak silikonla yapıştırın veya iğne iplikle dikin. Böylelikle gül görünümünü elde edeceksiniz. Son olarak elimizle gülün yapraklarını düzeltmeyi unutmayalım.

Yaprak yapımı

Yaprak için 20 adet zincir çekin, 20. zincirin yanından başlayarak;

1. ve 2. sırada sık iğne yapın.

3. ve 4. sırada bir ilmek alarak batın, çıkarırken ilmekleri örmeden bir kerede çıkarın.

5. ve 6. sırada yine 1 ilmek alarak batın bu sefer 2 kerede çıkarın.

7. ve 8. sırada 2 ilmek alarak batın, 3 kerede çıkarın.

9. ve 10. sırada 3 ilmek alın, 4 kerede çıkarın.

11. ve 12. sırada 2 ilmek alın, 3 kerede çıkarın.

13. ve 14. sırada 1 ilmek alın, 2 kerede çıkarın.

15. ve 16. sırada bir ilmek alıp, bir kerede çıkarın.

17. ve 18. sırada sık iğne yapın.

Böylelikle yaprağın bir kısmı oluştu. (Bu şekilde zinciriniz tamamlanmış olacak, 2 zincir nereye gitti derseniz, 1. zincir başlama zinciri olduğundan düğüm oluyor, 20. zincir de tığımızdaki ilmek olarak kaldı, onun yanından başlamıştık.)

Şimdi yukarıdaki maddelerin aynısını, zincirin diğer kısmına, ördüklerimizin tam karşısına gelecek şekilde tekrar uygulayın. Yaprağın diğer kısmı da tamamlandı. Orta damar görünümü için de; tığdaki ilmeği ip yürütme tekniğiyle, yaprağın üstünde ipi arkadan öne çekerek yapın. Böylelikle zincir görünümü elde edersiniz.

Tüm hazırlıklar tamam, şimdi son dokunuşları yapalım. Kasnağa gerilmiş dantelin deliklerine örgü kurdele geçirip fiyonk yapın. Yaprakları ve gülleri silikonla yapıştırarak panoyu tamamlayın. Kolay gelsin hanımlar!

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*