Beslenme

DİŞE DOKUNAN BESİNLER

Ağzımız ve dişlerimiz sadece beslenmek için değil, genel beden sağlığımız ve sosyal hayatımız için de çok değerlidir. Sağlıklı dişler için düzenli bakımın yanında gıdalar da önemlidir. Uzmanların bu konuda ikazları şöyle:

Dişlere en çok zarar veren besinler:
1. Soda: Özellikle meyveli sodalar, şekerli olmaları bakımından çürümeyi hızlandırabilirler.
2. Enerji İçecekleri & Spor İçecekleri: Büyük oranda şeker barındıran bu içecekler dişlere zarar verir.
3. Kahve: Dişlerde leke oluşmasına neden olan içeceklerdendir. Kahve sonrasında bir bardak su için. Şekerli içiyorsanız azaltmanızda fayda var.
4. Meyve suları: Asitli ve şekerli yapıları nedeniyle diş çürümelerine sebep olur. İçtikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın.
5. Şekerler & Çikolatalar: Dişe yapışır ve uzun süre dişle temasta kalarak çürüğe sebep olurlar.
6. Turunçgiller: Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller, yüksek asit oranları nedeniyle diş sağlığını tehdit ederler. Özellikle greyfurt ve limonu tek başına tüketecekseniz arkasından mutlaka ağzınızı suyla çalkalayın.
7. Patates Cipsi &Ekmek: Çiğnedikten sonra dişlerin arasına girme ve diş yüzeyine yapışmaları nedeni ile çürük oluşturabiliyorlar.

BALKONDA YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ ŞİFALI BİTKİLER

Balkonunuzda hem nefis bir görüntü, hem mis gibi kokularıyla biraz emek ve bakımla şifalı bitkiler yetiştirebilirsiniz. Çaylarınıza, çorbalarınıza, salata ve yemeklerinize lezzet katarlar.  Bazen de iksirli kremler gibi cildinizi yenilerler.Aloe vera, Kekik, Nane, Mercan köşk, Aynı sefa, Adaçayı, Biberiye, Lavanta, Melisa.

LİMON KABUĞU

Bağışıklık sistemini iyileştiren, karaciğer ve böbreklerinizi temizleyen, kanserden koruyucu etkileri olan şifalı bir gıdadır limon kabuğu. Rendelediğiniz limonlarda ilaç ve hormon kullanılmamış olmasına dikkat etmelisiniz.Köftelerinize lezzet katmak için rendelenmiş limon kabuğu kullanabilirsiniz. Limon kabuğu hazmı da kolaylaştıracaktır.Salatalarınızda limon suyu ile birlikte rendelenmiş limon kabuğu da kullanabilirsiniz. Kek ve kurabiyelerinizde, tatlılarınızda, yaz sıcaklarında yaptığınız limonatada hoş bir koku ve tat oluşturacaktır.Limon kabuklarını rendeleyerek dondurucuda daha sonra kullanmak için bulundurabilirsiniz.

 

KENDİ BİTKİ ÇAYINIZI  YANINIZDA TAŞIYIN!

Küçük bir kutuya yada zarfa yerleştirerek kendi yaptığınız bu karışımı yanınızda taşıyarak gün içinde kaynar su bulduğunuzda hemen demleyebilirsiniz.  Küçük bir termosunuz varsa evde hazırlayıp gün içinde istediğiniz anda içebilirsiniz.
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı kuşburnu
1 çay kaşığı kuru portakal, limon ya da mandalina kabuğu
1 çay kaşığı kekik

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*