Koronavirüs salgını ile birlikte her alanda olduğu gibi eğitimde de belirsizlikler yaşandı. Son bir aya kadar nasıl bir program ile karşılaşılacağı açıklanmadı. Daha önce de bu gibi bir durumla karşılaşmadığımız için, bu belirsizlik öğrencileri de bir hayli etkiledi. Bu durumdan öğrenciler kadar etkilenen öğretmen ve velilere yeni normal süreçte eğitimden beklentilerini sorduk. Bu dönem bizleri neler bekliyor zamanla göreceğiz.
Süleyman Kösmene – Öğretmen:
“Eğitim ülkemizin geleceğidir, geleceğin harcıdır, öğrencinin ümididir, eğitimcinin işidir. Fakat her zaman sağlık önde gelir. Önce sağlık demişler. Yaklaşık 7-8 aydır dünya pandemi ile uğraşıyor. Toplam bir gramlık virüsü yenmek dünya ülkeleri için çok pahalıya mal oldu. Hâlâ yenebildiğimiz söylenemez. İnşallah aşı gecikmez, kesin çare olur ve herkes işine döner. Çünkü sadece eğitim değil aksayan, hemen her iş kolunda aksamalar var. Ancak bunların en önemlisi eğitimdir. Ülkenin geleceği aksamış oluyor.
Dolayısıyla normal eğitimin aksamasını istemiyoruz. Yüz yüze eğitim hayatın bir parçasıdır. Dileriz bir an önce yüz yüze eğitime, normal eğitime, aksamalar yaşamadan geçeriz. Bu vesileyle yeni eğitim yılının ülkemize ve eğitim camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Problemsiz, sağlıklı, verimli, başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyorum.”
“Eğitim sadece kitaba dayalı olmamalı”
Ayşegül Akça – Öğretmen:
“Bu süreç içerisinde çocukların okulu öğretmenlerini özlediklerini düşünüyorum. Eğitim sadece kitap ve anlatmalara dayalı olmamalı. Konuyu kısa öz ve net bir şekilde çocuğu kavratmak için çalışmak gerekir. Bunu yaparken de çocuğun duygusal zekasıyla birlikte götürmesi olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca çocukların hayattan beklentilerini dinî ve ahlâkî duygularını da tamamlamak gerekir.”
Yasemin Dikici – Veli:
“Geçtiğimiz süreçte, uzaktan eğitim bizi çok zorladı. Bire bir eğitimin kalitesini asla tutmuyor ve her geçen günün çocuğum için kayıp olduğunu düşünerek endişelendim. Özellikle disleksili aileler bu süreçten daha fazla etkilenmiştir diye düşünüyorum. Disleksili çocukların sürekli tekrar yapması ve öğretmenle bire bir iletişim halinde olması gerekiyor. Eba TV üzerinden yapılan derslerin özel eğitim öğrencilerinin hiçbir grubuna uygun olduğunu düşünmüyorum. Yeni eğitim sisteminden de en büyük beklentim, özel eğitim grubu çocuklarını da düşünerek bir sistem geliştirilmesidir.”
Merve Hanım – Öğretmen:
“Uzaktan eğitim ne yazık ki çok verimli olmadı. Katılım çok azdı. Biz de zorlandık ilk kez tecrübe ettiğimiz bir şeydi. Yüz yüze eğitimin kalitesi çok farklı. Yeri geldi 2 kişiyle ders yaptık. Ama olumlu tarafı öğrencilerin süreçten kopmamasına bir nebze katkı sağladı. Biraz sohbet ettik o da psikolojik olarak iyi geldi onlara. EBA üzerinden görüntülü dersler yaptık. Ama öğrencilerin kameraları açık değildi. O yönden zorlandık göz göze iletişim kuramadık mesela. Soru sorduğumuzda dönüş almak zordu. Biz öğretmenlere de iyi geldi, sürekli evdeyiz, mesleğimizi unutmamızı sağladı. Şu bir gerçek ki bu süreç, eğitimde öğretmenin rolünün çok iyi anlaşılmasını sağladı.”
“Duygusal ve ruhsal başarı da önemli”
Fatma Kılınç Gürçay – Veli:
“Öncelikle önümüzde nasıl bir sürecin bizi ve çocuklarımızı beklediğini bilmeyi isteriz. Aynı zamanda belirlenen yolun eğitim sistemimin hayatımızın en önemli olgularından olduğu hatırlanarak belirlenmesini isteriz. Öte yandan okullarda gerekli hijyen kurallarına uyulması için azami derece hassasiyet gösterilmesi her okulda bu konuda farkındalığı yükseltecek ve aksiyon alacak bir birimin açılması bekleriz. Tüm bunlarla beraber eğitim ve öğretim sisteminde çocuklarımızın sadece akademik başarı odaklı bir yaklaşımdan ziyade çok yönlü özellikle duygusal, ruhsal başarı odaklı yaklaşımın benimsenmesini bekleriz. Bu yaklaşımı benimseyen öğretmenler yetiştirilmesini ve mevcut yapıda görev yapan öğretmenlerin bu yaklaşımı benimsemesi için gerekli eğitimlerin verilmesini bekleriz.”
Hatice Durak – Öğretmen:
“Pandemi sürecinin yoğun olduğu bir süreçte, en kalabalık olan okulları açmak ciddi risk. Fakat şu da bir gerçek ki uzaktan eğitime de hazır değiliz. Herkesin internet imkanı yok, kırsal kesimdeki öğrencilerin neredeyse hiç imkanı yok. Ama bir taraftan da ciddi risk var. Bir süre daha uzaktan eğitime devam.”