İbret Levhaları

En iyi dost budur!

” Her insan kıymetli bir sözünü ve fiilini bâkileştirmek için iştiyakla kitabet ve şiir, hattâ sinema ile hıfzına çalışır. Hususan, o fiillerin Cennette bâki meyveleri bulunsa, daha ziyade merak eder.”

Bediüzzaman Said Nursi

 

 Resulullah Efendimiz (asm) Sahabilerine sorar:

“Her birinizde çoluk çocuk ve servet bulunabilir. Fakat bunlar neye benzer bilir misiniz?”

Ashab:

“En doğrusunu Allah (cc) ve Resulu (asm) bilir.”

Resulullah (asm):

“Sahip olduğunuz çocuklarınız, malınız ve amellerinizle üç kardeşi bulunan bir adama benziyorsunuz. Adam ölüm döşeğine düştüğü zaman kardeşlerinden birini çağırır. Ona “Görüyorsun ki ben ölüyorum. Senin üzerindeki hakkım nedir? Bana nasıl yardım edeceksin?” der. Kardeşi de “ Hasta olduğun zaman sana usanmadan sıkılmadan bakarım, öldüğün zaman seni kefenleyip mezara kadar götürürüm ve geri döndüğümde de senden herkese iyilikle bahsederim” diye cevap verir. Bu kardeşi nasıl bilirsiniz?”

Ashap dikkatlice dinledikten sonra cevap verir:

“Pek faydalı bir kardeş değildir, Ya Resulullah!”

Peygamber Efendimiz (asm):

“İşte bu kardeş sizin çoluk-çocuğunuzdur” der ve devam eder:

“Adam sonra ikinci kardeşini çağırır ve ona aynı soruyu sorar. Kardeşi “Benim seninle ilgim sen ölünceye kadardır. Öldükten sonra seninle bir ilgim kalmaz” diye cevap verir. Bu kardeş sizin malınızdır. Sizce nasıldır?”

Ashap:

“Bu kardeş tamamiyle faydasız bir kardeştir” diye cevap verir.

Resulullah (asm) devam eder:

“Adam son olarak üçüncü kardeşini yanına çağırır ve ona da aynı soruyu sorar. Kardeşi “Ben diğerleri gibi değilim. Seni hiç yalnız bırakmam. Kabirde de kabirden sonra da seninle beraber bulunurum” der.

Ashap:

“ En iyi kardeş, en iyi dost budur, Ya Resulullah!”

Resulullah (asm):

“Çünkü bu kardeş sizin amelinizdir. Nerede olursanız olun sizi asla yalnız bırakmaz. Bu yüzden hayatınız boyunca en değerli sahip olduğunuz şey; amelinizdir.”

 

Not: Hayatüssahabe kitabından alıntılanmıştır.

 

Şeyma Özdemir

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*