Doğalı Varken Sağlık

Toksinlerden arınmak için: Oil pulling (yağ çekme)

Sindirim sistemimizin başlangıç noktası olan ağzımız birçok hastalığın başladığı nokta olarak görülüyor. Yediğimiz yemekler ve içtiğimiz içecekler ağzımızdan vücudumuza ilerliyor. Böylece de dışardan aldığımız mikroplar ilk olarak ağzımıza giriyor ve oradan iç organlarımıza ilerliyor. Ağzımıza yerleşen bakteriler organlarımızın sağlığını da etkiliyor. Doktorlar özellikle rahatsızlıkların ağızda başladığına dikkat çekiyor ve ağız temizliğine özen vermemiz gerektiğini söylüyorlar. Hem yediklerimize dikkat ederek, hem de ağız ve diş sağlığımıza önem vererek kendimizi hastalıklardan korumamız mümkün hale geliyor.
Her ne kadar dişlerimizi fırçalasak ve diş ipiyle fırçanın ulaşamadığı yerleri temizlesek de ağzımızı tamamen temizleyemiyoruz. Ağzımız milyonlarca bakteri, toksinin bulunduğu bir ortamdır, gece boyu çoğalan tüm toksinlerin ağzımızdan hızla uzaklaştırılması gereklidir. İşte bu noktada da oil pulling devreye giriyor.
Hindistan cevizi yağı, Türkçeye yağ çekme olarak çevirilen oil pulling işleminde baş rol oynuyor. Alternatif olarak susam yağı veya zeytinyağını da önerenler var. Hindistan cevizi yağı hem güzel tadı, hem de antimikrobiyal ve antiinflamatuar etkileri ile tercih ediliyor.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta yüzyıllardır kullanılan bu yöntem sabah ilk uyandığınızda ağızda hindistan cevizi gibi organik ve soğuk sıkım yağların 15-20 dakika boyunca tükürük bezini harekete geçirecek şekilde döndürülmesi ve sonra da yutmadan tükürülmesidir. Yani bir nevi ağız detoksudur. (toksin atıcıdır) İlk başladığınızda belki 15 dk ağızda tutmakta zorlanabilirsiniz 5-10 dk ile başlayıp zamanla daha uzun süre ağızda tutmak mümkün oluyor.

Nasıl yapılır?
Organik hindistan cevizi yağıyla yapılan oil pulling işlemini sabahları uyanır uyanmaz uygulamalıyız. Sabah uyanınca aç karnına 1 çorba kaşığı hindistan cevizi yağını ağzımıza alıyoruz. Bu yağı yaklaşık olarak 15-20 dakika arasında ağzımızın içinde dişlerimizin arasında döndürüyoruz. Oil pulling işlemini mutlaka en az 15 dakika yapmalıyız. Ağzımızdaki hindistan cevizi yağını gargara yapmamalıyız, sadece ağzımızda döndürmeliyiz çünkü yağ boğazımıza inmemeli. En az 15 dakika beklettikten sonra yağı peçeteye tükürüp çöpe atıyoruz. Kesinlikle yağı yutmamalıyız. Sonrasında dil sıyırıcı yardımıyla dilimizi en arkadan en öne doğru temizliyoruz. Bunu yaklaşık 10 kere tekrarlayarak ağzımızdaki tüm kalıntılardan kurtulabiliriz.  Bu işlemden sonra dişlerimizi organik diş macunuyla fırçalayarak ağız ve diş temizliğimizi tamamlayabiliriz.

Faydaları:

– Oil pulling işleminin ilk etkileri ağzımızda ve dişlerimizde görülür. Ağız kokusu problemi yaşadığımızda oil pulling sayesinde bu problemden kurtulabiliriz.
-Ağzımızın içinde sık sık yaralar çıkıyorsa ve damak yapımız güçsüzse hindistan cevizi yağı bakteri ve mikropları öldürerek bu problemleri ortadan kaldırır.
– Dişlerimizdeki çürükler, diş eti kanamaları, tartarlar, plaklar oil pulling sayesinde yok olur.
– Dişlerimizi de beyazlatır.
– Ağzımız ve dişlerimiz dışında bağışıklık sistemimizin güçlenmesine de yardımcı olan oil pulling işleminin baş ağrısı, sinüzit ve migren gibi rahatsızlıkları da hafiflettiği bilinir.
– Uykusuzluk, yüksek kan şekeri, egzama gibi problemler yaşayanların da oil pulling işlemini düzenli olarak yaptıklarında daha iyi hissettikleri gözlemlenmiştir.
– Alerjik rinit, ürtiker, egzama, astım gibi alerjik hastalıkları olan hastalarda tedavi etkinliği yoğun saptanmış.
– Cilt problemlerinin tedavisinde enflamasyonu azalttığı ve destek olduğu ispatlanmış.

Ağız floramızı bakterilerden temizleyerek ve toksinleri atıp arınarak güne başlamak için şöyle bir rutin oluşturabiliriz:

– Dil sıyırma( gece boyu biriken bakterileri temizliyoruz)
– Yağ çekme (ağız hijyeni ve vücut sağlığı için)
– Kuru fırçalama (lenfatik sistemi uyarmak,
kan dolaşımı, ölü hücre ve toksin atımı)
– Diş ipi ve diş fırçalama (ağız bakımı ve temizliği
– Tuzlu su gargarası (1 su bardağına 1 çay kaşığı oranı)
– Üzerine ilk içtiğimiz alkali olsun diyerek limonlu veya sirkeli su.

Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

Kaynak:
1. thelifeco.com

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*