Türk motifleriyle Japon tarzı birleştiren Japon tezhip sanatçısı Fumiko Takahori, Hazreti Muhammed’in ismiyle gül motifini bir araya getirdi. Fumiko, çocukken okuduğu ansiklopedide geleneksel Türk ve İslam motifleriyle karşılaştığını ve oldukça ilgi duyduğunu belirtiyor.
Japonya Şoowa Kadınlar Üniversitesinden, aldığı tekstil ve tekstil desenleri eğitimi sonrası 1988’de mezun olan Fumiko, eğitiminin ardından İstanbul’a geldi ve burada gördüğü sanat eserlerinin ardından tezhibe yönelik ilgisi arttı. Türk motiflerini öğrenmek için müzehhip Prof. Münevver Üçer’in atölyesine iki yıl katıldı. Eserleriyle 2019’da Asya Çağdaş Sanat Ödüllerinde “Sanatta Mükemmellik Ödülü” aldığını belirten Fumiko’nun eserlerinin yer aldığı ve YEE Tokyo’da sanat severler ile buluşacak. AA
Sosyal medyadan en çok etkilenenler: Gençler
Covıd-19 ile hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medya, özellikle çocuklar için olumsuz geri dönüş yapabiliyor. Bu tezin en son örneği de İtalya’dan. İtalya’da video paylaşım ağı TikTok’taki bir oyun yüzünden 10 yaşındaki bir kız çocuğunun öldüğü iddiası üzerine yaşı teyit edilemeyen kullanıcıların platforma erişiminin bloke edilmesi kararı alındı.
Ailesinin banyoda, yanında cep telefonuyla cansız halde bulduğu kız çocuğunun ölümüyle ilgili soruşturma açıldı. Kişisel Verileri Koruma Kurumu, aldığı kararla, TikTok’a yaşı kesin şekilde belirlenemeyen kullanıcıların bloke edilmesi talimatı verdi. İtalyan basınına göre, TikTok kuralları kullanıcıların 13 yaş ve üzerinde olması gerektiğini belirtse de kullanıcıların gerçek yaşını belirleyecek bir mekanizma olmaması nedeniyle bu karar pratikte TikTok’a erişimin engellenmesi anlamına geliyor.
Aslında en büyük sorumluluk ailelere düşüyor. Özellikle ergenlik yaşında çocuk sahibi olan ebeveynler, bilinçli olmalı ki her an çocuklarının yanında olabilsin. BBC Türkçe
Yapay zeka ile Doğu Türkistan’ın imtihanı
Doğu Türkistan, Çin’in zulmüne dayanan Müslüman kardeşlerimizin ülkesi. Çin, her fırsatta zulmetmeye devam ederken, Doğu Türkistan’da internet kısıtlaması ile uluslar arası bağları koparılıyor ve yalnızlaşıyor. Son olarak Çin teknoloji şirketi Huawei’nin, yayalar arasında Uygur olanları tespit eden bir sistemin patentini almak için başvuru yaptığı ortaya çıktı.
ABD merkezli bir araştırma şirketinin BBC ile paylaştığı belge, başvuru yapıldığını doğruluyor. Çin merkezli başka bazı teknoloji şirketleri de benzer başvurular yapmıştı.
Huawei yetkilileri daha önce hiçbir teknolojik sistemlerinin etnik grupları tespit etmek için tasarlanmadığını söylemişti. Bunun aksine Patent başvurusunda, sokaklarda video ve görüntü kaydı alınan, fotoğrafları çekilen yayaların bazı özelliklerinin belirlenmesi için yapay zeka tekniklerinin sağladığı derin öğrenme yöntemleri tanımlanıyor. Bu özellik, bedenin farklı duruş ve hareketlerinin sonuçları nasıl etkilediğine odaklanıyor, örneğin bir kişi oturuyorsa veya ayaktaysa tespit edebiliyor.
İngiltere Parlamentosu Dış İlişkileri Komitesi Başkanı Tom Tugendhat, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Çin teknoloji devlerinin Uygur halkı üzerindeki zalim saldırıları desteklemesi, tüketiciler ve toplum olarak bizlere, hangi ürünü satın aldığımız veya hangi şirketleri ödüllendirdiğimiz konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor” açıklamasında oldukça doğru bir noktaya dikkat çekiyor.
BBC Türkçe
Yaşlandıkça değişiyor muyuz?
Yaşlanmanın getirdiği fiziksel dönüşümlere hepimiz aşinayız: Cilt esnekliğini kaybeder, diş etleri çekilir, burun uzar, saçlar tuhaf yerlerde çıkmaya, başka yerlerden ise dökülmeye başlar ve hatta boy da kısalır.
Bilim insanları, yaşlanmanın etkileri üzerine onlarca yıl süren araştırmaların ardından artık daha gizemli başka bir değişikliği daha ortaya çıkardı. Edinburgh Üniversitesi’nden psikolog René Mõttus, “Bu araştırmadan elde ettiğimiz net sonuçlara göre, hayatımız boyunca aynı insan olmayız” diyor.
Çoğumuz kişiliğimizin hayatımız boyunca nispeten aynı olduğunu düşünmek isteriz. Ancak araştırmalar durumun pek de böyle olmadığını gösteriyor. Karakter özelliklerimiz sürekli değişiyor ve 70 ile 80’li yaşlara gelindiğinde ise insanlar önemli bir dönüşüm geçirmiş oluyor. Psikologlar, yaşlandıkça meydana gelen değişim sürecini “kişilik olgunlaşması” olarak adlandırıyor. Bu, gençlik dönemlerinde başlayan ve en azından 80’li yaşlara devam eden kademeli ve fark edilmesi güç bir değişim.
İlginç bir şekilde bu evrensel bir süre. Bu eğilim, Guatemala’dan Hindistan’a kadar tüm kültürlerde görülüyor. O zaman hepimiz bir diğer yıla nazaran sürekli değişiyoruz. BBC Türkçe