Merhabalar hanımlar! Bu ay ünlü bir markanın su şisesi kılıflarından örmeye ne dersiniz?
Sarı orta kısım:
5 zincir örüp halka yapın. Üzerini 12 adet 3’lü trabzan ile doldurun.
Beyaz kabarık yaprak kısmı:
Her bir boşluğu 5’er adet 3’lü trabzan ile doldurun. 5. trabzanı yaptıktan sonra tığdaki ilmeği gevşeterek tığı çıkarın. Tığı birinci trabzanın boşluğuna geçirerek, ilmeği oradan çekin ve 2 zincir örün. ( foto 1 ve 2) Böylelikle papatyanın 3 boyutlu dolgun yaprakları oluşacak. Yandaki boşluklara geçerek aynı işlemi tekrarlayın.
Yeşil kare kısım:
Öncelikle her hangi bir boşluğa 3 zincir çekerek başlayın. Yanına 2 tane 2’li trabzan yapın. Bir zincir çekerek yandaki boşluğa geçin. Burada da 3 tane 2’li trabzan yapın. Bir zincir çekerek yandaki boşluğa geçin. Bu ikisi orta kısım oldu şimdi köşeyi yapacağız. Bu sefer burada 3 adet 3’lü trabzan yapıp, 2 zincir çekip yine aynı boşluğa 3 adet daha 3’lü trabzan yapın. Bir zincir yapıp yandaki boşluğa geçin. Şimdi biraz evvelki aynı işlemleri tekralayın. Yani ortaya gelecek 2 bölme için 3 adet 2’li trabzan, köşelere gelecek kısımlar içinse 6 adet 3’lü trabzan örmüş olacaksınız. Ortalarda 2’li trabzan, köşelerde 3’lü trabzan örmemizin sebebi ise tam kareyi elde edebilmek. Her yeri eşit örmüş olsaydık, yine kare olacaktı fakat tam düzgün bir kare olmayacaktı. (foto 3)
Şimdi gelelim 2.sıraya. 1.sırayı tamamlayınca ip kaydırma yöntemi ile boşluğa kadar gelin. 3 zincir örerek yukarıya çıkın. Yine ilk sırada yaptığımız gibi 2 tane daha 2’li trabzan örün. Bir zincir çekip yandaki boşluğa geçin. Köşeye gelene kadar bölümler arasında bir zincir olacak şekilde, 3 tane 2’li trabzan yaparak doldurun. Köşeleri de yine alt sıradaki gibi, ortada 2 zincir olacak şekilde, 6 adet 3’lü trabzan ile doldurun. (foto 4)
Motifleri birleştirme:
Normal boyuttaki bir su şişesi için 6 motif yeterli oluyor. 6 tanesini de örüp öyle birleştirmeye başlayın. Motifleri birleştirirken iki motifin iç yüzü birbirine bakacak ve ilmekler de tam üst üste gelecek şekilde ayarlayın. Tığı her iki motifin ilmekleri arasından geçirerek ip kaydırma yöntemi ile örün. Böylece kabarık bir görüntü olacak. (foto 5 – ip kaydırma yöntemi için foto 8)
6 motifi birleştirdikten sonra, şişenin üst kısmına gelecek yere 4 sıra sık iğne örün. Her sırada tam motiflerin birleşme kısımlarına denk gelen yerlerde bir sık iğne atlayarak eksiltme yapın. ( foto 6)
Şimdi şişenin alt kısmı için yuvarlak son bir motif daha öreceğiz. Bu motifte diğerleri gibi kabarık değil fotoğraftaki gibi klasik motif örün. (foto 7) Üzerine 3 sıra sık iğne yaparak yine ip kaydırma yöntemi ile diğer motiflerle birleştirin. Kare motifleri birleştirirken de aynı yöntemi kullanmıştık. (foto 8)
Sapın yapımı:
Sap için zincir çekip 5 adet sık iğne yapın. Sonraki sıralarda sürekli örgüyü bir tersine bir düzüne çevirerek sık iğne yapın ve uzun bir şerit elde edin. En son şeridi enine doğru dikerek ince uzun silindir şekline getirin. (foto 9)
Diğer bir yöntem ise; zincir çekip 5 adet sık iğne yaparak başını ve sonunu birleştirip, yukarıya doğru döne döne örerek bitirmek. Bu yöntemde direk silindir şeklinde olacağı için örmesi biraz daha zahmetli oluyor, o yüzden ben genelde ilk yöntemi kullanıyorum. Sizin hangisi kolayınıza gelirse onu yapabilirsiniz. Kolay gelsin hanımlar.