Dünya Dönüyor

Suyun cilde faydaları

Parlak ve güzel bir cilde kavuşma umuduyla yüzlerce cilt bakım ürünü alıyoruz. Temizleyiciler, maskeler, bakım yağları… Ancak yine de büyük umutlar bağladığınız kremler cilde her zaman iyi gelmiyor, aksine daha kötü yapıyor.  Cildinizi sadece suyla yıkayarak mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Aslında her gün beş vakit abdest alırken de yüzümüzü yıkıyoruz ve abdestin cildimize de çok faydası var. Peki bu faydaları neler:

1- Daha pürüzsüz bir cilt elde edersiniz

Temizleyiciler cildinizin soyulmasına neden olabilir.

2- Daha az sivilce çıkarırsınız

Cildiniz susuz kaldığında otomatik olarak daha çok yağ üretir. Gözenekleriniz genişler. Soğuk suyun ciltteki sebum (yağ) üretimini ve hatta iltihapları azalttığı söylenmektedir.

3- Cildiniz genç gözükür

Soğuk su cildinizin yumuşamasına yardımcı olur ve yaşlanmayı yavaşlatır. Yüzünüzü yıkarken sıcak su kullanmadığınızdan emin olun. Sıcak su cildinize zarar verir ve daha çok probleme sebep olur. Genellikle alkali olan (9-11 pH değeri aralığında olan) sabunlar ve temizleyiciler genellikle cildinizi aşındırır ve esnekliğinin kaybolmasına neden olur. Sonuç olarak cildinizin kırışmaya başladığını görürsünüz.

Haber Türk

Sağlıksız enerji içecekleri

İngiltere’de yapılan bir araştırma, çocuklarda fazla enerji içeceği tüketiminin menfi etkilerini açıkladı. Araştırmanın sonuçları BMJ Open dergisinde yayımlandı. Buna göre, çoğunluğu ergen çocukların 3’te 1’i, haftada en az 1 enerji içeceği tüketiyor. Hatta bazıları neredeyse günde 1 enerji içeceği alıyor.

Uzmanlar, bu içeceklerin özellikle 18 yaş altı kişilerde, fazla tüketimde oluşturacağı zararlara dikkat çekiyor: “Bu ürünler yüksek kafein, yüksek şeker, yüksek tarum ve yüksek ginseng gibi sinir sistemini uyarıcı maddeler içermektedir. Gençlerde ve ergenlerde istemediğimiz bir durum. Çünkü büyüme hormonlarının yeterli salgılanmaması büyüme ve gelişmede ciddi sıkıntılara yol açabiliyor.”

Enerji içeceklerinin özellikle çocuklara olan zararından dolayı, İngiltere’de enerji içeceklerinin çocuklara satışının yapılmaması gerektiği konuşulurken, uzmanlar, bu önlemin tek başına sonuç vermeyeceği görüşünde.

TRT Haber

Tarihi sanat: Tahta çivili ayakkabı

Samsun’da kunduracılık yapan Mithat Özcan, ustasından öğrendiği tahta çivi ile ayakkabı üretimini 45 yıldır sürdürüyor. Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaşayan ve mesleğe 1977 yılında başlayan Mithat Özcan, 1989’dan bu yana da tahta çivili ayakkabılar üretiyor.

Eskiden yoğun rağbet gören tahta çivili ayakkabıların teknolojik gelişmeler nedeniyle artık pek yapılmadığını vurgulayan Özcan, kullandığı tahta çivileri de kendisinin ürettiğini anlattı.

Tahta çivili ayakkabı imalatının günümüzde bitme aşamasında olduğunu söyleyen Özcan, “Ağaç çivi ile yapılan ayakkabımız tek parça deriden oluşur. Altı hakiki kösele ve ağaç çividir. Ağaç çivili ayakkabıyı şu anda pek bilmiyorlar ama mesleğimizin ölmemesi için bunu müşteri talebi doğrultusunda yapıyoruz. Eski ürünlerin imalatı devam ediyor, kullanıcısı az da olsa var” diyor ve özellikle gençlerin bu mesleğe ilgisinin çok fazla olmadığını ve tahta çiviyi bilmediklerini de ekliyor.

AA

Dünya’nın en sağlıklı çorbalarından birisi: Yayla çorbası

CNN Travel tarafından her yıl yapılan değerlendirmede, yayla çorbası yine dünyanın en iyi 20 çorbası arasında gösterildi. Janet Clarkson’ın “Çorba: Küresel Bir Tarih” isimli kitabına atıfla, çorbanın dünya toplumlarının ilk çağlardan bu tarafa vazgeçilmez bir gıda çeşidi olduğuna vurgu yapıldı.

Dünyanın en iyi 20 çorbası arasında gösterilen Türk çorbasının görselinin altında, “Yayla çorbası, tıbbın ve çorbanın birbirinden ayrı düşünülmediği bir zamandan bahsediyor.” denildi. Yayla çorbasının kış hastalıklarına önlem olarak içildiği belirtildi.

Ayrıca değerlendirmede, haşlanmış pirinç veya arpa kullanılan çorbaya eklenecek bir parça kuru nanenin, yoğurdun hafif aromasını dengelemeye yardımcı olacağı ve taze pide ile servis yapılması gerektiği gibi detaylar da verilerek, sağlıklı olmasının yanında lezzetine de dikkat çekildi.

CNN

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*