Sağlık

Kan dolaşımının anahtarı: Yürüyüş

Sağlıklı hayat için egzersiz yapmanın ne kadar faydalı ve gerekli olduğu konusunda birçok araştırma yapılmış ve bu araştırmalar olumlu neticelenmiştir. Ancak birçok insan egzersize başlama noktasında erteleme yoluna gitmekte, çoğu zaman da o ertelemelerin sonu gelmemektedir. Bu durumda etkili olan faktörlerin başında ise zamanı yetiştirememe, gerekli iç motivasyonu sağlayamama, spor salonlarının fiyatlarının fazla olması gelmektedir. Özellikle spor salonlarına ücret vermek istemeyen insanlar herhangi bir spora da başlamak istememekte. O zaman size ücretsiz bir spor salonundan ve egzersizlerinden haber vereyim. Spor salonunun adresi, park ve hemen herkesin kolaylıkla yapabileceği egzersiz ise yürüyüş.  Evet yanlış duymadınız! Giresun İlimizde yapılan bir çalışmada yürüyüş yapan kişilere ‘Yürüyüşe başladıktan sonra hangi tür etkiler gördünüz?’ sorusu sorulmuştur. Verilen cevaplarda dinçlik ve zindelik hisseden (%55,76), kilo kaybeden (%28,84), sağlık sorunlarının üstesinden gelmekte başarılı olan (%9,61) bireyler yer almaktadır; çalışmanın sonucunda yürüyüş yapan bireylerin kendilerini daha sağlıklı, uyku düzeninin ve beslenme alışkanlıklarının daha iyi olarak tanımlaması rastgele değildir. Çünkü düzenli yürüyüş yapmanın kalp sağlığından tutun kilo kontrolüne kadar birçok faydası vardır.

Peki nasıl oluyor da bu kadar kolay olan egzersizin bu kadar çok faydası oluyor? Vücudumuz Cenab-ı Hakk tarafından mucizevi olarak; adeta damar ve sinirlerle donatılarak yaratılmıştır. Damarlarda dolaşan kanımız; muhteşem dolaşım sistemi ile kalbimize gelip oradan da akciğerlere giderek temizlenip daha sonra yeniden kalbe ve tüm vücudumuza dağılarak gerekli yerlere gerekli maddeleri taşımaktadır. Fakat kanın bacaklardan yerçekimine karşı hareket ederek kalbe gelmesi hiç kolay değildir… Burada kana yardımcı olan damar içi kapaklar (Hatta kabaca bu kapakların bozulması varis olarak adlandırılıyor) ve bacaklarımızdaki kasların hareketidir. Kalça çevresi ve bacaklarda yer alan kasların en iyi şekilde çalışması ise yürümeyle meydana gelmektedir.

Vücudumuzda kanın olmadığı hiçbir yer yoktur. Bizim hayatımızı devam ettirmek için nasıl nasıl beslenmeye ihtiyacımız varsa vücudumuzdaki sistemlerin, organların ve hücrelerin de beslenmeye yani iyi bir kan dolaşımına ihtiyacı vardır. İyi bir kan dolaşımının anahtarlarından biri de yürüyüştür. O yüzden yürüyüşün; baş ağrımızı geçirmesi, zinde hissetmemize neden olması, iyi bir kalbe sahip olmamıza kaynak oluşturması, şekeri ve tansiyonu düzenlemesi ve birçok şeye faydalı olması tesadüf değildir. Haydi bizde günde 30 dakika yürüyüş yapalım, vücudumuzu temizleyip iyi bir kalbe sahip olalım.

Zeynep Toprak – Mine Arslan

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*