Göz enfeksiyonu, enfeksiyöz etkenlerin bulaşıcı olması ve kolay yayılması nedeni ile çocukların sıklıkla acile başvuru sebeplerinden biridir. Maalesef ki ülkemizde göz enfeksiyona dair doğru bilinen yanlışlar çocukların göz sağlığını tehlikeye düşürmektedir. Göz enfeksiyonunun nedenlerini, tedavi yöntemlerini ve göz sağlığına dair önerileri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Asistan Doktoru Döndü Nur Tokmak ile konuştuk.
Göz enfeksiyonun sebepleri nelerdir?
Göz enfeksiyonu (konjonktuvit) bakteriyel, viral kaynaklı olabileceği gibi alerjik ya da kimyasal nedenlerle de olabilir. Kaşınma veya yabancı cisim hissi daha sıklıkla alerjik sebepler nedeniyledir. Temiz veya mukoid akıntı alerjik veya viral, sarı-yeşil ve sık temizleme gerektiren pürülan akıntı ise bakteriyel enfeksiyonda görülür.
Alerjik konjonktivitli hastalarda genellikle atopi, mevsimsel alerji veya spesifik alerji öyküsü vardır.
Göz enfeksiyonun tedavisi nasıl olmaktadır?
Sarı yeşil koyu akıntılı enfeksiyonlar için antibiyotik damlalar kullanılmaktadır. Doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca göz etrafında kızarıklık, şişlik, enfeksiyonun yüze yayılması durumunda tedavinin yeniden düzenlenmesi, sistemik yani damar yolu ile verilmesi gerekebileceğinden gecikmeden göz hekimine başvurmak gereklidir.
Alerjık konjonktuvitte ise alerjen ajanlardan kaçınılmalı, antihistaminik damla vb. ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Göz enfeksiyonu olan çocuklar için annelere tavsiyeleriniz nelerdir?
Enfekte kişiler mendil, havlu, kozmetik maddeleri, çarşaf, yemek kabı gibi kişisel eşyalarını paylaşmamalıdır. Özellikle viral enfeksiyonlar (sulu akıntı, kızarıklık, üst solunum yolu enfeksiyonun eşlik ettiği enfeksiyon) çok bulaşıcı olduğundan temas önlemlerine, evde kalma süresine uyulmalıdır. Yenidoğan döneminde oluşan enfeksiyon hızlı ilerleyebileceğinden vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalı ve anne sütü bu bebeklerde göze damlatılmamalıdır. İçeriğini bilmediğimiz, hekiminizin tavsiye etmediği kimyasal maddeler göze damlatılmamalıdır. (1)
Zeynep Toprak