Beslenme

Kışın vazgeçilmezi fonksiyonel bir süper besin: Greyfurt

Greyfurt ekşi ve hafif tatlı tadıyla bilinen tropikal bir narenciye meyvesidir. Günlük beslenmeye dahil etmek için de sağlıklı bir fonksiyonel besindir. Antioksidanlar ve lif bakımından zengin olması greyfurtu tüketilebilecek sağlıklı turunçgillerden biri haline getirir. Bu meyveyi diyetinize eklerken vereceği potansiyel faydaları ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek yardımcı olacaktır.

Bağışıklık sistemine faydaları

Greyfurtta hücrelerin zararlı bakterilerden ve virüslerden korunmasını sağlayan antioksidan özelliklere sahip olan C vitamini içeriği yüksektir. C vitamininin soğuk algınlığının daha çabuk iyileşmesine yardımcı olmak için yararlı olduğu gösterilmiştir. C vitamini ayrıca beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır ve bağışıklık hücrelerinin bütünlüğünü korur.

Greyfurtta bulunan diğer birçok vitamin ve mineraller de örneğin A vitamini gibi, enflamasyona ve birkaç enfeksiyonel hastalığa karşı korunmaya yardımcı olarak bağışıklığa yarar sağladığı bilinmektedir. Greyfurtun faydaları arasında bağışıklık sistemine sağladıkları bu noktalar çok önemlidir.

Kilo kaybı ve iştah kontrolüne olan faydaları

Orta büyüklükteki bir greyfurt yarısında yaklaşık olarak 2 gram lif miktarına sahiptir. Araştırmalar, diyette lif bakımından zengin meyvelere yer verilmesinin doygunluk hissi uyandırmak için faydalı olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni lifin midenin boşalma hızını yavaşlatması ve sindirim süresini arttırmasıdır. Böylelikle, yeterli miktarda lif tüketmek, gün içinde daha az kalori almaya yardımcı olabilir.

Greyfurt gibi lif bakımından zengin, düşük kalorili besinler, boş kalorili gıdalara kıyasla daha uzun süre tok hissetmeyi sağlayarak kilo verme çabalarına yardımcı olabilir. Lif içeriğine ek olarak, greyfurt düşük kalorili ve su içeriği yüksek bir meyve olmasıyla da zayıflama diyeti yapan kişiler için tercih edilebilir bir meyvedir.

Kalp sağlığına olan faydaları

Greyfurt kalbi korumaya yardımcı olmak için bazı besin ögeleri ve antioksidanlar içerir. Kalp sağlığında birçok yönden sorumlu bir mineral olan potasyumdan oldukça yüksektir. Yarım greyfurt, günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık %5’ini sağlar. Yeterli potasyum alımı, yüksek kan basıncı riskinin azalması ile ilişkilidir.

Araştırmalar, genel olarak sağlıklı bir diyetin parçası olarak greyfurt gibi lif ve antioksidan bakımından zengin meyvelerin tüketiminin kalp hastalıkları ve felç gibi durumlara karşı korunmaya yardımcı olduğunu ileri sürmektedir.

Cilt sağlığına faydaları

Greyfurtta bulunan C vitamini, cilt için önemli olan kollajen oluşumunda hayati bir rol oynar. Sağlıklı görünen bir cilt için düzenli hidrasyon ve A vitamini de çok önemlidir. Greyfurt her ikisini de sağlaması açısından cilt sağlığı için yararlıdır.

Greyfurtta yer alan en önemli antioksidanlar

Antioksidanlar hücreleri vücutta zararlı reaksiyonlara neden olabilecek serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korurlar. İşte greyfurtta yer alan en önemli antioksidanlar:

  • C Vitamini: Greyfurtta yüksek miktarda bulunan güçlü, suda çözünebilen bir antioksidandır. Hücreleri genellikle kalp hastalığına ve kansere yol açan hasarlardan koruyabilir.
  • Beta-karoten:Vücutta A vitaminine dönüşür ve kalp hastalığı, kanser ve maküler dejenerasyon gibi bazı kronik rahatsızlıkların riskini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülen bir antioksidandır.
  • Likopen: Bazı kanser türlerinin, özellikle prostat kanserinin gelişmesini önleme potansiyeli ile bilinir. Ayrıca tümörlerin büyümesini yavaşlatmaya ve yaygın kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Flavanonlar:Anti-inflamatuar özelliklerinin, kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiş bir antioksidandır.

Böbrek taşına etkisi

Greyfurt tüketimi böbreklerde atık maddelerin birikmesinden kaynaklanan böbrek taşı geliştirme riskini azaltabilir. En yaygın böbrek taşı tipi kalsiyum oksalat taşlarıdır. Greyfurtta bulunan sitrik asit, böbreklerdeki kalsiyum ile bağlanarak taş oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca, sitrik asit idrarının hacmini ve pH değerini artırma yeteneğine sahiptir ve böbrek taşlarının oluşumu için daha az elverişli bir ortam oluşturur.

Kolesterole etkisi

Greyfurt, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini ve trigliseritleri azaltabilecek bir lif olan pektin içerir. Yapılan bir çalışmada koroner bypas cerrahisi sonrası 57 hiperlipidemi hastası incelenmiş ve 30 gün boyunca her gün diyetlerinde beyaz veya kırmızı greyfurt tüketiminin LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur. Kırmızı greyfurtun LDL kolesterol seviyelerini daha fazla düşürdüğü belirtilmiştir.

Greyfurt tüketimi kimler için sakıncalıdır?

Diş minesi hassasiyeti olanlar

Hassas dişleriniz varsa greyfurt tüketimi diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Narenciye meyvelerinde bulunan sitrik asit, özellikle fazla tüketirseniz diş minesi erozyonunun yaygın bir nedenidir.

Reflü hastalığı olanlar

Gastroözofageal reflü hastalığı olanlarda, greyfurt yüksek asidik olduğu için tüketirken mide ekşimesi ve regürjitasyon gibi semptomlarda artış yaşanabilir.

Böbrek yetmezliği olanlar

Greyfurtun potasyum içeriğinden dolayı böbrekleri tam olarak işlevsel olmayan bireyler, greyfurt tüketirken dikkatli olmalıdırlar. Böbrekler aşırı potasyumu kandan atamadığı zaman bireyde komplikasyonlara neden olmakta, hatta ölümcül olabilmektedir.

Diyetisyen Nurbahar Salihoğlu

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*