Editör

Muhabbetsiz aile olmaz

Bu ay değişmeyen gündemimiz aile konusundan devam edeceğiz. Ne kadar yazarsak yazalım ihtiyaç bitmiyor. Aileyi kurmak kadar, sürdürmek de gayret istiyor. Aile hayatındaki saadet ve huzurun temini için muhabbet, hürmet, şefkat ve himaye, sıdk ve sadakat, istişare gibi islami değerlere sıkı sıkıya sarılmak gerekiyor. Birlikte yaşamanın olmazsa olmazı ise sevgidir, muhabbettir. Ailede birliği sağlamak için sevgi dilini bulmak gerekiyor. Sevgi, kainatın mayesidir. Kainat sevgiyle yoğrulmuştur. Peygamberimizin en önemli özelliği habibullahtır. Allah’ın sevgisiyle kuşanmıştır. Kainatın yaratılmasının hikmetidir. Sevgi birliği ailede birlik ve beraberliği sağlayan önemli bir güç kaynağıdır. Bunu yitirenler aile içi sıkıntılara, ayrılıklara götüren bir yol açar.

Peki ailede sevgiyi nasıl sağlarız?

Şefkatli babalar, bağırmayan anneler, duyarlı çocuklarla… Sevgi dilinden mahrum olmak, ailede sıkıntının, kavganın, gürültünün en büyük sebebidir. Risale-i Nur’da ifadesi olan “nezihane, nazikane, kavli leyyin” sevgi ailesinin en önemli beslenme kaynağıdır. Sevgi dilini konuşmak için imani esaslara bürünmek gerekiyor. Sevgi karşılıklı davranışlarla beslenen, kuvvetlenen bir değerdir. Bunu da taze tutmak, muhafaza etmek gerekir.

Bir insan ailesini, eşini, çocuklarını, büyüklerini Allah hesabına severse; aile ilişkilerinde muhabbet ve merhamet yolunu esas tutarsa her iki hayatta da kazanacaktır inşallah.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*