Röportaj

Üç aylarda ailecek ne yapabiliriz?

Mübarek üç aylar geldi. Bu manevi günleri ailecek değerlendirmek gerekiyor. Değerler Eğitimi Öğretmeni, İlahiyatçı yazar Şevval Tiryaki ile üç aylarda yapılması gerekenleri konuştuk. Hissemizi alanlardan olalım.

Çocuklara dini değerlerimizi öğretirken nereden ve nasıl başlamamız gerekiyor?

Ailelerimizden en çok gelen sorulardan bir tanesi bu soru. Çocuklarımızın manevi dünyasını da geliştirmek ve desteklemek isteriz ebeveynler olarak. Bunun için de zaman zaman kaygılar yaşayabiliriz. Doğru mu yapıyorum? Soruları takılabilir aklımıza. Dini eğitim hayatımıza etki eden, karakterimizi, yaşantımızı, aile hayatımızı, insani ilişkilerimizi düzenleyen, her alanda sorumluluklarımızın olduğu ve hep hayatımızda olan bir inanç sistemidir.

Tabi ki bu eğitimde ailede başlıyor. Çocuk anne karnına düştüğü andan itibaren dini eğitimi de başlamış oluyor. Anne karnında annenin maneviyatından, konuşmalarından, bulunduğu ortamlardan etkilenmeye başlıyor. Doğumdan sonra da görüyor, gözlemliyor. Ailede dini bir yaşantı varsa bu çocuğa bir hayat tarzı olarak yansıyor. Çocuklar ailede değil de okulda, camide dini gördüklerinde ise bunu hayattan ayrı, camide yaşanan veya okulda öğretilen bir ders olarak hayatına almış oluyor.

Bizler eğer çocuklarımıza dini bir yaşantı olarak vermek, bu yaşantıyı kendi hayatına kabul etmesini istersek bunu aile içinde yaparak yaşayarak öğretmemiz gerekiyor.

Yan çocuklarımıza dini değerlerimizi öğretmeye kendimiz yaşayarak, ev hayatında göstererek yapmamız gerekir.

Rahmet ve mağfiret mevsimi üç aylar geldi. Bu mübarek zamanları güzel geçirmek gerekiyor. Ailecek üç ayları nasıl değerlendirebiliriz?

Bizler üç ayları seversek çocuklarımız sever. Bizler üç ayların geldiğine sevinirsek çocuklarımız sevinir. Bizler üç ayları dolu dolu, güzel, maneviyatlı yaşarsak çocuklarımızda bundan nasiplenir.

Önceliğimiz sevmek ve sevdiğimizi çocuklarımıza söyleyip göstermek olmalı. Çok güzel zamanlar geldi, Allah’ın bizlere hediye ettiği özel günler geldi. Mutluyum, huzurluyum. Söylememiz ve göstermemiz gereken bu. Küçük çocuklarımız somut işlemler döneminde bunu görsel olarakta yaşamak ister. Üç aylar köşeleri, panoları, kitaplıkları oluşturabiliriz. Kandillerde çocuklarımızı ufak hediyelerle mutlu edebiliriz. Bu şekilde onları da bu sevincimize ortak edebiliriz.

Çocuklara ibadetleri sevdirmek için üç aylarda ne gibi faaliyetler yapılabilir?

İbadetleri sevdirmemiz içinde önce kendimiz sevmemiz gerekir. Oruçluyken sinirli, somurtgan bir anne gören çocuktan orucu sevmeyi, namazım geçiyor diye bağırıp çağıran bir babadan sonra ise çocuğun namazı sevmesi çok zor.

Oruç, namaz gibi ibadetleri özellikle sevdiğimizi ve mutlulukla yaptığımızı göstermemiz gerekir.

Çocuklarımızı namaz eşyaları, kendi seccadeleri, başörtüleri, tesbihleri, takkeleriyle namaza hazırlayabiliriz. Namaz dualarını yatmadan önce, arabada, fırsat bulduğumuzda okuyarak, dinleyerek hazırlanmalarını sağlayabiliriz. Sıkmadan, zorlamadan davet edebiliriz. Cami gezileri yapabiliriz. İbadetleri sevdiren ve anlatan çocuk kitaplarından destek alabiliriz.

Değerler eğitiminin çocuklara küçük yaşlarda kazandırılması önemli. Siz bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Ailelere ne tavsiye edersiniz?

Değerler eğitimi alanında çocuklarımızla çocukların sevmesine yönelik online ve yüz yüze eğitimler, atölyeler yapıyoruz. Atölyelerimizin içeriğinde önceliğimiz öğrenirken eğlenmelerini sağlamak. Çünkü çocuk severse öğrenir. Çocuklar için üç aylara ve değerlerimize yönelik etkinlik dosyaları hazırlıyoruz ve ücretsiz olarak kullanıma sunuyoruz. Aileler içinde seminerler ve eğitimler düzenliyoruz. Aynı zamanda dini alanda çocuk kitapları yazıyorum. Amacım temiz ve eğlenceli içerik sunabilmek. Ailelerimizinde bu çalışmaları takip ederek çocukları dahil etmeleri bizleri mutlu eder.

İmani hakikatleri öğretirken nasıl bir yol izlenmeli, hangi yaş grubuna nasıl anlatılmalı?

İman noktası aslında işin en başı. İbadetleri öğretmeye geçmeden doğum anından itibaren yaratan Allah inancını çocuğumuza vermemiz gerekir. “Allah seni ne güzel yaratmış, Allah bizler için ne güzel şeyler yaratmış” şeklinde başlayarak gördüğümüz her güzel şeyde Rabbimizi hatırlayarak çocuğumuza da anlatıp, hatırlatmakla başlamalıyız. Allah inancı oluştuktan sonra Allah bizler için bir kılavuz olarak Peygamberleri göndermiştir. Peygamberler bizler gibi insandı. Ama onların ekstra peygamberlik görevleri vardı. Peygamberimizden bahsederken de çocukları çok seven, şefkatli bir peygamber olarak tanıtmamız ve tanıştırmamız gerekiyor. Sonrasında bize rehber olan kitabımız Kuran’ı anlatmalıyız. Okul öncesi için melekler, kaza, kader ve ahiret inancını 8 yaş sonrasına bırakmayı tavsiye ediyorum.

Çocuklarımızın kalbine iman, islam tohumları ekmek ve imanlı bir nesil yetiştirmek nasip olsun duasıyla…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*