Diğer

İsar ruhunu yakalamak

İsar, kişinin kendisi ihtiyaç sahibi iken, başkasını kendinden daha çok düşünerek ona destek olmasıdır. İsar, infakın, cömertliğin zirvesidir. İsarda yaşamaktan ziyade, yaşatmak ön plandadır.
Bu durum, “Kendileri son derece ihtiyaç içinde bulunsalar bile, onları kendilerine tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden, hırsından korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir.” (Haşr Suresi, 9.) ayetiyle ifade edilmiştir.

Mesela, kendisi yoksul iken evine gelen misafire ışığı kapatıp, evindeki son yiyeceğini ikram eden güzide insanlar, bize isarın nasıl yaşanabileceğini öğretmişlerdir.

Diğer yandan Yermük savaşında, Hâris b. Hişam, İkrime b. Ebî Cehil ve Ayyaş b. Ebî Rabia (ra), şehadete yürümeden önce ‘su, su’ diye kıvranırken, kardeşlerini kendilerine tercih etmişler ve inandıkları davaları uğruna canlarını feda ederek isar kahramanı olmuşlardır.

Çünkü isar, sadece mal ile yapılan bir davranış değildir. Allah katında isarın üst zirvesi Allah’ın adını yaşatmak için canını feda etmektir, şehit olmaktır.  Bu durum ebedi şekilde canlı kalmayı netice verir.

İsarın daha derin bir boyutunu da Hz. Ebubekir (ra) kendisine atfedilen ifadesiyle “Ya Rab! Vücudumu o kadar büyüt ki, cehennemi doldursun da, başkasına yer kalmasın” diyerek göstermiştir.

Diğer yandan “cemiyetin îman selâmeti yolunda âhiretimi de fedâ ettim.” (Tarihçe-i Hayat) diyen Zamanın Sesi, Üstadımız Hazretleri canından geçmiş olmanın ötesinde ahiretini de feda ederek isar ufkunun enginliğini ortaya koymuştur.

İsar ruhunu yakalayabilen insanlarda, benlik, kibir, gurur, hırs olmaz. Tek gayeleri Allah’tır, Allah rızasıdır. Bu kişiler dünyayı ellerinin tersleriyle itmişlerdir. Şahıslarını ikinci plana atıp
yaşatmayı şiar edinmişlerdir. Bu ruha sahip kahramanlar isarın müthiş hazzını iliklerinde hissederler. Bu kişilerde dinamizm, aşk, iştiyak ve imani gerilim daima canlıdır. Maldan, mülkten, candan, tenden, cismaniyetten geçmeyi başarabilen bu babayiğitler ve civanmertler, ebrar ve mukarrabinlerle kurtuluş semalarına, isar zirvelerine kanat çırparlar.

Mustafa Taşkın
Aile Danışmanı

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*