Dünya Dönüyor

Bahar Alerjisi

İlkbahar geliyor ve özellikle kainatın yeniden yeşermesi ile alerjik rahatsızlıklar da başlıyor. Bahar alerjisi, özellikle ilkbahar mevsiminde polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte burun kaşınması, hapşırma, nezle, burun tıkanması, gözlerde sulanma, kaşınma, sık öksürük, nefes sıkışması gibi alerjik nezle, göz alerjisi ve astım hastalığının belirtilerinin görülmesine bahar alerjisi denir. Bahar ayları aslında polenlere alerjimizin olup olmadığını anlamamıza yarayacak bir test gibidir. Polen alerjisinde en çok önem taşıyan polen türleri kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı tarafından üretilmektedir. Bunlara ek olarak tüm çimen türleri, özellikle çayır otları ve meyve bahçesi gelmektedir.

Polen alerjisi çoğunlukla 5-40 yaş grubundaki kişilerde görülür ve bu hastalığa yakalanan insan sayısının giderek artmaktadır. Sonuç olarak astım, alerjik nezle ve göz alerjisi belirtileri bahar aylarında görülüyorsa bahar alerjiniz var demektir ve bir an önce teşhis konulup tedaviye başlanması gerekmektedir.

Haber Türk

Deniz altında yaşayan mucize canlılar: Deniz süngerleri

Allah’ın en büyük sanat eserlerinden birisi olan ve denizde yaşayan deniz süngerlerini araştıran bilim insanlarına göre, deniz süngerleri, binlerce yıl önce ölen solucanlar ve nesli tükenen diğer hayvanların kalıntılarıyla beslenerek hayatta kalmayı başarıyor. Süngerler, okyanusların derinliklerinden sığ tropik sulara kadar dünyanın tüm denizlerinde bulunan hayvanlar. Kuzey buz denizinin dibinde geniş bir alana yayılmış şekilde çok sayıda deniz süngeri yaşıyor.

Almanya’da bulunan  Max Planck Deniz Mikrobiyolojisi Enstitüsü’nden Dr. Teresa Morganti, bu dev “sünger bahçeleri”nin üzeri buzla kaplı kuzey buz denizinde eşsiz bir ekosistemin parçası olduğunu söylüyor. Morganti, çapı bir metreyi bulan dev süngerler bulduklarını belirterek bunun, süngerlerin fosillerle beslendiğini gösteren ilk delil olduğunu söylüyor ve ekliyor “dünya hakkında daha öğrenecek çok şey var.”

BBC Türkçe

Daha fazla uyku ile kilo verme

Yeni araştırmaya göre, daha fazla uyumak fazla kilolardan kurtulmak için iyi bir yol olabilir. Irish Examiner sitesinin haberine göre, Chicago Üniversitesinden bir ekip, uykunun obezite ile ilişkisini incelemek için 80 yetişkinle klinik deney yaptı.

Gece başına bir saat veya daha fazla uyku eklemenin insanların günlük kalori alımını 270 kalori eksilttiğini bulan araştırmacılar, bunun sadece daha fazla uyuyarak 3 yılda yaklaşık 12 kilogram kayba yol açabileceğini belirtti.

Chicago Üniversitesinin uyku merkezinden Dr. Esra Tasali, çalışmanın kilo vermeyi amaçlamadığını belirterek, “Ancak sadece 2 hafta içinde bile, kalori alımında bir azalma ve negatif bir enerji dengesi olduğunu gösteren nicel kanıtlara sahibiz, kalori alımının yakılan kaloriden daha az olduğunu gördük.” dedi.

TRT Haber

Sirke ile bitki bakımı

Bitki bakımını yaptığımız saksıda ya da bahçemizde çıkan yabani bitkiler için kullanılan kimyasallar, bakımını yaptığınız bitkiler için de zararlı olabilit. Bunun yerine bitkilerinizin üzerine sirke dökmeyi deneyebilirsini. Sirkenin yapısında bulunan asetik asit, fazla otların büyümelerini durdurur ve toprağa zarar vermez. Birebir ölçülerde sirke ve su karışımı ise karıncaların ve kemirgen hayvanların bahçenizden uzak durmalarını sağlar. Taze çiçek buketinizi koyduğunuz vazonun suyuna 2 yemek kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı şeker koymak, daha uzun bir süre boyunca taze kalacaktır.

HaberTürk

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*