Röportaj

Zeynep Karagüzel Yıldızhan: “Anne olmak en önemlisi.”

Çocuk yetiştirme, doğal reçeteler, aile ve yaşama ait öğretilerin paylaşıldığı bir facebook grubu olan SEP kurucusu Zeynep Hanım ile bir röportaj gerçekleştirdik. Buyurun efendim.

“Sorumlu Ebeveynler Platformu” bir Facebook grubu. Siz de grubun kurucususunuz Zeynep Hanım. Bize biraz kendinizden ve grubun nasıl oluştuğundan bahseder misiniz?

Öncelikle grubumuza olan ilginiz için ve bunu okurlarınıza duyurmak istemenizden dolayı teşekkür ederim. Ben 3 çocuk annesi ve 28 Şubat mağduru olduğu için üniversiteye devam edemeyen bir bayanım. 28 Şubat bizi kilitlemek istedi ama Allah’ın da bir hesabı varmış, göremediler. Grubun var olması aslında ben ve benim gibi pek çok kişi sayesinde meydana geldi. Özellikle merak, yeniliğe açık olmak, düşünüp ince elemek,
yeni şeyler öğrenmeye olan hevesimizin paylaşmak dürtümüzle desteklenmesi grubumuzun genel özelliği. Ayrıca kardeş gruplarımız ve yönlendirdiğimiz gruplar da mevcut. Yan grubumuz “sorumlu ebeveyn ürünleri- ile doğal ürünler”, “sorumlu ebeveynler ikinci el” ile bebek eşyaları gibi ürünleri paylaşıyoruz. Bunun yanında sezaryen sonrası normal doğum, emziren anneler, bezsiz bebek, zorunlu çocuk aşılarına hayır (gizli
sayfa) gibi pek çok grubumuz var bazılarının yöneticiliğini de yapıyorum.

Sosyal medyada fayda verecek paylaşımlarda bulunmak, ya da sosyal medyayı müsbet kullanmak
adına güzel örnekler var. Grubunuzdaki yazılardan gördüğümüz kadarıyla siz de bunlardan birisiniz. Sizleri takdirle takip ediyorum. Okuyucularımız için grubun içeriğinden, neler paylaşıldığından bahsedelim biraz da isterseniz. 

Sayfamızda daha çok aile sağlığı, merhamet odaklı psikoloji ve doğal yaşam, doğal beslenme, hastalıklar, yeni fikirler konuşuluyor. Sayfamız sağlıkçı, hukukçu, öğretmen, psikolog gibi pek çok meslek dalıyla aslında büyük bir bilgi deposu gibi. Bu mesleklerden bilgiler aldığımız gibi kendi bilgilerimizi de sunuyor ve bir havuz oluşturup bunu eleştiri, düşünce, yeni bir görüş elde ediyoruz. Özellikle baskın ve kalıpsal bakmayan bu kişiler bize büyük kolaylıklar sağlıyor. Yani grubumuz mesleki unvanı değil bilgiyi esas alıp işliyor.
Grubumuz çok kültürlü bir yapıya sahip, siyasi ya da bölücü, kırıcı hiçbir konuyu sayfada barındırmıyoruz.
Yenilir ve sağlıklı gıdalarla beslenme, doğal ürünlerle temizlik, merhamet merkezli birey ve
aile psikolojisi, sosyal sorumluluk projeleri, bebek, anne, sezaryen sonrası normal vajinal doğum
(SSVD) gibi aileye ve ülkemiz toplumuna dair tüm doğal yaşamı içine alan bir grubuz.

Bugün itibariyle Sorumlu Ebeveynler Grubunun 13 bine yakın üyesi var. Sosyal medyadaki diğer gruplara kıyasla geniş bir takipçi kitlesi olan bir grup olduğunu görüyoruz. Hem anne, hem eş, hem ev hanımı, hem de öğrencisiniz aynı zamanda. Bu kadar yoğunluğunuzla birlikte gruba nasıl vakit ayırabiliyorsunuz? Çocuklarınız, aile hayatınız ve “Sorumlu Ebeveynler” grubu arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz? Ve bu konudaki hassasiyetlerini öğrenebilir miyiz?

Sayfamız geniş ve sıkı takipçisi olan bir grup ve belli başlı kurallarla istikrarımızı koruyoruz. Kimsenin
ideoloji veya fikrinin diğer kişileri ezmesi, yıpratması ve hor görmesine müsaade etmiyorum. Şu anda 3 kızım var: 6- 4 yaşlarında ve 10 aylık. Bu da insanı plânlı ve yarına işini bırakamayan biri haline getiriyor. Bu sebeple organize yaşamak normal bir hal alıyor. Ev işi, öğrencilik veya herhangi bir şey olsun fark etmez önce anneyim ve emanetlerim var. Çocuk odaklı bir aile değiliz, ama önceliğimiz onlar. Cumhuriyetin yetiştirmek istediği bağımsız ve özgür bayan modelinden kurtulup, anne olmak ve bunu iliklerime kadar hissetmek en önemli kazanım oldu benim için. Ben telefon ya da nete bakıp yanındakileri yok sayan kişilerin normal psikolojiye sahip olduğunu düşünmüyorum. Yanınızda insanlar varken sürekli nette takılmak, hoş bir davranış değil. Ben de çocuklarımla beraberken nete bakmıyorum veya beraber bir konu üzerine bakıyoruz. Onların elinde bilgisayar bulunup evde cıvıldaşmalar kesilince garipsiyorum hatta.
Grubunuzda nezih insanların bulunması büyük avantaj aslında bana kalana kadar çoğu imdada yetişiyor, yardımcı adminlerimiz de (Tuğba, Başak Hanımlar) mevcut. Biz büyük bir aileyiz.

Sosyal medya, sosyal ağ uygulamaları bilgiyi çok geniş kitlelere çok hızlı bir şekilde iletme imkânı sunuyor. İnsanlara yardım edebilir, yardım alabilir, soru sorabilir ve sorularımıza cevap bulabileceğimiz kısmen de olsa zaman ve mekân sınırlaması olmayan bir ortam. Efendimiz “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” buyuruyor. Sizlerin bu anlamda, sosyal medyanın gücünü kullandığınızı, faydalı bilgilerli binlerce kişiye ulaştırdığınızı görüyoruz. Bu anlamda tekrar sorsak sosyal medyanın önemi nedir günümüzde?
Aslında bu sorunun o kadar çok cevabı var ki bende, nereden başlamalıyım bilemiyorum. Çok meraklı, araştıran bir insanım ama daha önce bulunduğum grupların Allah’ı değil doğal beslenme ve yaşamı merkeze alan yapısı beni de sarınca, silkinip kendime geldim. Grubumuz ümmetin çabalarını da merkeze alan bir grup. Evet, doğal yaşam gerekli şart hatta ama doğal yaşamak din olmalı. Benim ailemin merkezinde Allah ve nasrullah olma çabası var. Bilginin de zekâtı vardır. Ben bunu yapıyorum. Bilgilerimi bu sebeple paylaşıyor aynı zamanda başka arkadaşlarımdan da bu konuda yararlanıyorum. Değişim ve dönüşümde sosyal medyanın gücünü kullanıyoruz aslında. Yabancı dil kullanamasam da bu verilere ulaşmamızı sağlayan arkadaşlarımıza ulaşabilmek ise harika bir olgu. Ülkemizde maalesef her ilde kapasiteli kütüphaneler yok! Bu sebeple çok narin eserlere dahi ulaşmamızda büyük kolaylık oluyor bilgisayar ağı.

Sorumlu Ebeveynler Platformundan çok şey öğrendim. Çok basit tariflerle hafif öksürükleri nasıl atlatabiliriz? Hangi basit enfeksiyonlarda hangi bitkilerden yararlanabiliriz? Evimizdeki kimyasalların zehirinden, basit değişiklikler ile nasıl kurtulabiliriz? gibi daha birçok bilgi sahibi oldum veya bilgilerimizi tazeledik. Bu vesileyle çok teşekkür ediyorum sizlere. Şunu sormadan geçemeyeceğim. Bu bilgilerin kaynağı nedir, siz nasıl ulaşıyorsunuz? Sosyal ortama herkes her duyduğunu uygulamalı mıdır, bilgi kirliliğinden aynı zamanda kendimizi nasıl uzak tutabiliriz?
Ben hafıza anlamında acayip bir kapasiteye sahibim bu bilgileri yakalayıp hıfzediyor ve yeri gelince hatırlıyorum. Çocuklarla ana hafızam elbise, besleme, giyinme işlerine parçalansa da yine de bu özelliğini taşıyor. Şahsen “Bu gözlükle görüyorum” diyerek herkese aynı numarayı öneren mantıksız bir yapıyı tasvip etmiyorum, bu sebeple muhakkak derin sorular ve çok yanlı cevaplar veriyorum ve alıyorum. Çünkü her insanın kişiye özel cevap ve çareleri vardır. Misal öksürük sebebi faranjit de olabilir, balgam veya tozdan da, alerjik de. Sorun net bilinmezse çare de üretilmez. Her bilgi esas değildir ama göz ardı da edilemez!

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*