Yalnızlaşmak her yaşta insan için farklı anlamlar taşır. Kimisi suçu kendisinde bulur, kimisi de aslında yalnızlaşmanın önemine parmak basar. Tolstoy; “İnsancıklar içerisinde insan olmak” söylemini söylerken de kalabalıkların yalnızlığına dikkat çeker. Yıllarca tartışılan bu söylem için herkes farklı bir yorum yapar. Ama ben kalabalık içerisinde yalnız olan insanı anlarım. Tıpkı arkası bulanık olan bir fotoğrafın sadece çekmek istediği tek bir nesneyi belirginleştirmesi gibi. Yedinci sınıf öğrencileri, çocukların arasında günden güne daha da belirginleşerek gençliğe adım atarken birçok döneme ilk defa tanık olurlar. Peki, onlar için “Yalnızlık” nedir? Ben de bunu merak ederek öğrencilerime sordum işte aldığım cevaplardan bazıları:
Yalnızlık senin için nedir? Rabia Ebrar Karagöz
Yalnızlaşmak kötü insanlar içindir. Çünkü kötü insanlar her zaman kendilerini düşündükleri için etrafındakileri kaybederler. Bu ise onların yalnız kalmasına sebep olur. Bazen de insan yalnız kalmak ister. Hatalarını ve yaptığı yanlış şeyleri düşünmek için. Meselâ kötü bir olay yaşadıkları zaman, yalnız kalarak düşünmek isterler. İnsan her vakit yanında birisi olsun isterken; hatalarından pişman olduklarında yalnızlaşırlar. Ama bu dönemler insanın hayatında en zor dönemlerdir.
Yalnızlaşmak kötü mü? Hayrunnisa Akiz
Yalnızlaşmak kötü mü? Yalnız kalınca ne olur? Aslında hep bu sorular yüzünden insanlar yalnızlığın kötü olduğunu düşünür. Ama aslında şehrin gürültüsü, sesi ve ışıklarından kurtulmak için yalnızlık güzel bir çıkış yoludur. Yalnızlık ve yalnızlaşmak arasında ince bir çizgi vardır. Yalnızlık, her şeyden uzaklaşma ve bağ koparmaktır. Yalnızlaşma ise, insanlarla iletişim kuramamak ve bu yüzden de iletişimin kopmasıdır. İşte asıl kötü olan yalnızlaşmadır.
Neden yalnız kalırız? Damla Kahyaoğulları
İnsanlar doğar, fakat doğumlar oldukça ölümler de artar. Ve her ölen kişinin arkasında kalanlar yalnızlaşır. Fakat bu onları tanımayan insanların umurunda olmaz. Bu sürekli olan bir döngüdür. Doğanlar mutlu eder, ölenler arkasından ağlatır. Arkada kalanların ağlaması da belirli bir süre olur. Hayatın akışında acıları ve ağlamaları azalır. Akıllarına geldikçe, yalnız olduklarını hissettikçe ağlarlar. Meselâ yaşlılar ölüme daha yakınlaştıklarını hissettikleri için yalnızlaşırlar. Tek başlarına kalan yaşlıların ne eşi, ne anne babası, ne de tutunacak bir dalları kalmaz. Tıpkı huzurevleri gibi… İnsanlar yaşlandıkça yalnızlaşır.
İnsan neden yalnız olur? Tuğçe Urvay
Yalnızlaşmanın nedenleri denilince aklıma birçok şey gelir. Meselâ kötü olan kişiler ya da sosyal ağlarda çok vakit geçirenler… Ama bazen insan hayattan yorulup yalnız kalmak ister. Bazen der ki; “Yalnız bırakın beni!” Bunun dışında istemeden de yalnız kalanlar vardır. Huzurevlerinde yaşayanlar, ailesi tarafından terk edilen çocuklar ne kadar üzülseler de yalnız kalırlar. Aslında onlar için yalnızlık çaresizliktir. Kim yalnız olmak ister ki? İnsan yalnızlıkta duvarlarla konuşur, yemek yerken duyduğu sadece kendi çatal kaşık sesidir. Hatta yalnız insan yemek bile yiyemez. Çünkü kalabalık mutluluktur. Kısacası benim için yalnızlık çaresizliktir.
Tüm öğrencilerime çok teşekkür ederken bu konuşmalardan sonra duamız; ”Allah hiçbirimizi yalnız bırakmasın (Amin!)” oldu.