Gül Bahçesi

Gül Bahçesi  

 

Hz. Ebû Hüreyre (ra) rivâyet ediyor:

Gerçek oruç, yemeyi ve içmeyi terk etmek değildir. Asıl oruç, boş sözü ve hayasızca konuşmayı terk etmektir. Oruçlu iken birisi sana söver veya kabalık ederse, “Ben oruçluyum, ben oruçluyum” de. 

Hz. Ebû’d-Derdâ (ra) rivâyet ediyor:

Allah’a ihlasla ibâdet ediniz. Beş vakit namazınızı kılın. Gönül hoşluğu ile malınızın zekâtını verin. Ramazan orucunuzu tutun. Haccınızı yapın ki, Rabbinizin Cennetine giresiniz. 

Hz. Ebû Saîd (ra) rivâyet ediyor:

Allahu Taâla şöyle buyurur: “Oruç Benimdir, mükafatını verecek olan da Benim. Oruçlu için iki sevinç vardır: İftar ettiğinde sevinir, Allah’ın huzuruna gidip Allah mükâfatlandırdığında sevinir. Muhammed’in nefsini kudret elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur.  

Hz. Ümmü Umâre (ra) rivâyet ediyor:

Oruçlu kimsenin yanında yemek yendiğinde, yemek işi bitinceye kadar, melekler durmadan Allah’tan onun için günahlarının bağışlanmasını dilerler.  

Hz. Sehl bin Sa’d (ra) rivâyet ediyor:

Şüphesiz Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oruç tutanlar kıyamet günü o kapıdan Cennete girecektir. Oradan onların dışında kimse girmez. “Oruçlular nerede?” diye seslenilir. Oruçlular kalkar o kapıdan girerler. Onlar girince kapı kapatılır, başka hiç kimse oradan girmez.  

Hz. El-Hasan (ra) rivâyet ediyor:

Allah buyuruyor ki: “Üç şey vardır ki, kim onları titizlikle yerine getirirse o Benim gerçek dostumdur. Kim de terk ederse o Benim gerçek düşmanımdır. Bunlar: Namaz, oruç ve boy abdesti gerektiğinde yıkanmaktır.”  

Hz. Îbni Abbas (ra) rivâyet ediyor:

Fıtır sadakası, oruç tutan için boş söz ve günahlardan temizliktir. Fakirler için ise bir rızıktır. Onu bayram namazından önce ödeyen kişi için o makbul bir sadakadır. Namazdan sonra ödeyen kimse için ise normal bir sadaka olur.  

Hz. Enes (ra) rivâyet ediyor:

Hicret ederek Medine’ye geldiğimde Medinelilerin Cahiliyye döneminde eğlendikleri iki günleri vardı. Allahu Teâlâ o iki günü sizin için daha hayırlı olan şu iki gün ile değiştirdi: Ramazan ve Kurban Bayramı günleri.  

Hz. İbni Abbas (ra) rivâyet ediyor:

Hz. Peygamber orucunu açtığı zaman şöyle duâ ederdi: “Allah’ım, Senin için oruç tuttum, Senin rızkınla orucumu açtım, benden kabul eyle. Şüphesiz Sen her şeyi işiten ve bilensin.”

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*