Fitoterapi

Hodan tohumu yağı

 

Pek çok şifası bulunan Hodan bitkisinin, Latince ismi “Boragoofficinalis” tir. Muazzam mavi çiçekleriyle adeta bir sanat eseridir. En belirgin özelliği sert tüylerle kaplı olmasıdır. Sebze olarak yenilen ispit, kaldırık otu ya da sağırdili diye bilinen Trachystemonorientalis bitkisiyle karıştırılmamalıdır. Çünkü bahsettiğimiz Hodan bitkisi yani Boragoofficinalis bitkisi yenmez. İçeriğindeki pirolizidin alkaloidlerinden dolayı karaciğer zehirlenmesine yol açabilir. Mayıs ve Eylül aylarında çiçek açar.

Hodan, tek yıllık bir bitki olup tıbbi olarak kullanımı çok çeşitlidir. Özellikle tohumlarından çıkarılan hodan yağı için ekilmektedir. Hodan tohumu yağı, gıda desteği olarak kullanılan GLA (gamma linoleik asit) bakımından çok zengin bir bitkidir. 

Bir esansiyel yağ asidi: Gamma linoleik asit- GLA

Hodan bitkisi başlıca kıymetini GLA (gamma linoleik asit) içeriğinden almaktadır. Çünkü GLA dediğimiz yağ asidi, esansiyel yağ asitlerindendir. İnsan ve hayvanlar esansiyel yağ asitlerini dışarıdan besin yoluyla almak zorundadır çünkü vücutta sentezlenemezler. GLA, Omega 6 yağlarından biridir.

GLA, vücutta antiinflamatuar (iltihap önleyici) mekanizmasında önemli etken olan prostaglandine dönüşür. GLA eksikliğinde, Prostaglandin mekanizmasından dolayı pek çok sağlık problemiyle karşı karşıya kalınabilir. Hodan yağı (18–27%), siyah frenk üzümü yağı (15–20%) ve çuha çiçeği yağı (7–14%) GLA içerir.

Hodan ve hodan yağının faydaları

Hodan bitkisi, geleneksel olarak akut bronşiyal hastalıkların tedavisinde ve idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Antioksidan (vücuttaki zararlı maddelerin oluşumunu önler) ve antiinflamatuar (iltihap önleyici) etkisi de vardır.

Hodan yağı ise gamma linoleik asit içeriğinden dolayı multipleskleroze (MS), diabet, kalp rahatsızlıkları, artrit, egzama, kanser ve en çok da premenstrual sendrom tedavisinde (Adet öncesi sıkıntılarında) kullanılır. Dermatolojik problemlerde (cilt problemlerinde) de etkilidir. Yapılan araştırmalarda, GLA alımının az olmasıyla dermatolojik problemlerin artmasından dolayı, hodan yağı kullanımıyla bu problemlerde azalma gözlenmiştir. GLA ve diğer esansiyel yağlar cildin yenilenmesini ve ciltteki enflamasyonun azalmasını sağlar. 

Nasıl kullanılır?

Hodan tohumu yağı eczanelerde yağ şeklinde veya kapsül şeklinde bulunabilir. Cilt problemleri için bu yağ dâhili olarak da harici olarak da kullanılabilir. Sorunlu bölgeye masaj yapılarak uygulanabilir. Yağının herhangi bir zararı yoktur.

Güvenli kullanım için eczacınıza danışınız.

 Ecz. Betül Nur Manisalı Yaşar

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*