Fitoterapi

Tabiat eczanesinden gelen sağlık

 

Nane yağı

Birçoğumuz baş ağrısından muzdaripizdir. Özel­likle şehir hayatında yaşanan yoğunluk, baş ağrısını kaçınılmaz kılar. Sizlere çok basit ve zararı olmayan bir tavsiyem var: Nane yağı.

Hafif ve orta şiddetli baş ağrılarında çok etkilidir. Uygulaması ise, baş bölgesindeki akupunktur nok­talarına ve ağrıyan bölgelere nane yağını sürerek masaj yapmaktır. Migren ataklarında da kullanımı mevcuttur. Atak gelmeden hemen önce gözlerde­ki aurayı fark edip, nane yağını inhalasyon yoluyla alarak, yani burundan derince koklayarak atağın gelmesi engellenebilir.

Kaşların ortasındaki bölge ile kaş bitimi hizasın­daki saçın başlangıç noktasına da nane yağı sürüle­rek basınç uygulanarak masaj yapılabilir. 

Çay ağacı yağı

Mucizevî bitkilerden olan çay ağacı (Melaleuca alternifolia) bitkisinin yağının birçok faydası vardır ve evimizde çay ağacı yağını bulundurarak pek çok cilt problemine çözüm bulabiliriz. Kaşınan yerlere lavanta yağıyla karıştırıp kullanılabilir. Saf uçucu yağını çok az miktarlarda kullanmak gerektiğinden taşıyıcı bir yağa eklenip uygulama yapılabilir. Örne­ğin saf zeytinyağına bir iki damla çay ağacı yağı ve lavanta yağı eklemek gibi. Çay ağacı yağının anti­mantar, antibakteriyel ve antiakne etkisi olduğun­dan aknelerin ve mantar enfeksiyonlarının üzerine sürülebilir. Özellikle inatçı olmayan vajinal mantar­larda etkilidir.

Ağızda çıkan aftlar için, çay ağacı yağı aft üzeri­ne uygulandığında tedavi eder.

Kısaca her türlü cilt enfeksiyonlarının tedavisin­de kullanılabilir. Enfeksiyonu hafifletir. 

Fındık yağı

Fındık yağı, keşfedilmemiş ve vitamin deposu olan cildimize uygulayabileceğimiz bir sabit yağdır. Ağızdan alındığında pek çok faydası olmasıyla bir­likte cilt üzerine uygulandığında da çok etkili kırı­şıklık önleyici bir ajandır. Özellikle yaşlılığı ele veren boyun sarkmalarını önlemek için kullanılabilir. Kol­lajen yapımını ve cildin elastikiyetini arttırır. Gözal­tı morlukları ve kırışıklıkları için de uygulanabilir. Kı­rışıklıkları azaltır ve oluşmasını engelleyebilir. Aynı zamanda etkisini pozitif yönde arttırmak ve başka faydalar sağlamak için de, güzellik deyince ilk akla gelen, gül yağıyla kombine ederek kullanılabilir. Beş damla hakiki gül yağını 15-20 ml fındık yağına kattığımızda tam bir güzellik iksiri oluşturabiliriz. 

Gül suyu

Nemlendirici özelliği vardır, tonik etkilidir ve en iyi cilt temizleyicilerinden biridir. Her gece yatma­dan pamuğa gül suyu sürüp yüzümüzü sildiğimiz­de ertesi güne daha temiz bir ciltle uyanabiliriz. Cilt bakımı ve temizliğinde yüzü yıkamanın yanında yüzü silmek de çok önemlidir. 

Karanfil yağı

İçindeki analjezik etkili bileşeninden dolayı diş ağrılarına iyi gelir. Ağrıyan bölgeye sürülebilir. Ha­kiki karanfil yağı kırmızı renklidir, alırken dikkat edilmelidir. 

Fesleğen (Reyhan) Ocimum sanctum

Antimikrobiyal etkilidir, akne te­davisinde ve ağız yaralarında kul­lanılabilir. Arı sokmalarında zehir etkisini azaltır ve cildi rahatlatır. Losyonuyla saç derisine masaj ya­pıldığında saç köklerini güçlendirir özellikle emziren annelerde saç dökülmesi çok olduğundan zararsız bir tedavi şekli olup rahatlıkla uygulanabilir. Fesle­ğen yağı selülitlere uygulandığında azalabilir. 1 litre suda iki avuç bitki kaynatılıp ağız banyosu yapıldı­ğında ağızdaki pamukçuklara iyi gelir. Bebeklerdeki pamukçuklarda ağız için; bu suyla silmek de etkilidir. 

Daha genç ve güzel görünmek için

Bol bol meyve yemeli, meyvenin kabuklarını at­mayıp cildimize uygulamalıyız. 

Unutmayın!

* En etkili kırışıklık önleyici ajan C vitaminidir.

* Pirinci haşladığımız suyu dökmeyip yüzümüze ve vücudumuza sürebiliriz, çünkü pirinç suyu da çok vitaminlidir.

* Mümkün olduğunca ambalajlı gıdalardan uzak durmalıyız.

* Sigara, güneş yanığı ve stres yaşlılığı arttıran en önemli faktörlerdir. Bunlardan korunmalıyız.

* Bitki yağları özellikle eczanelerden ve güvenilir firmalardan temin edilmelidir.

 

Sağlıklı günler dilerim…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*