Çocuk Eğitimi

Çocuğun dünyası

 

Çocuğun dünyası şüphesiz büyüklerden farklıdır. O masum dünyaya yalan, aldatma, ikiyüzlülük bulaşmıyor. Her şeye çocuk aklıyla baktığı için menfi adına ne varsa düşünmüyor. Çocuğa  göre her şey temizdir. Büyüklerinde gördüğü bütün o zıtlıkları çocuk kendi dünyasında görmüyor.

Bir çocuğa bakarken onun iç dünyasındaki halini keşfetmeye çalıştınız mı? Tavsiye ederim. Öğreneceğiniz çok şey olacaktır. Onlar gibi olmamıza yardımcı olacaktır. Büyüklerin dünyasında hep yalan, aldatma, birbirinin kuyusunu kazma ve menfi olacak daha neler neler var ne yazık ki. İnsan büyürken masumluğun yörüngesinden yavaş yavaş çıkıyor ya da çıkartılıyor. Kendi kutbundan çok uzak olan, çocuğun kutbuna girmek için bir çaba harcaması gerekiyor bu yüzden. Özellikle de evladı olan anne ve babalar için bu daha bir önem arz ediyor. Çocuğun dünyasını keşfedemezse ona ulaşması çok zor olacaktır. Bir kuşak çatışmasına daha çok zemin hazırlayacaktır. Birbirini anlamayan aile fertleri arasında bir uçurum meydana gelecektir. Bunu da bir çok ailede bariz  şekilde görüyoruz.

Çocuk oyuncakları arasında oynarken bizler televizyonun karşısında vakit öldürüyoruz. Bizlerle hiç alâkası olmayan kişilerin hayatlarını  izlerken, çocukları  ihmal ediyoruz. Anne, baba, dayı, amca, teyze, hala kim olursa olsun bizler, çocuğun ruh dünyasında köşe bucak saklanan duygularına koşuyor muyuz? Meramını dinleyip nasihatlerde bulunuyor muyuz? Bir kez olsun televizyonu kapatıp ya da telefonu elimizden bırakıp gidip onunla oynuyor muyuz?

Maalesef bizler ve bazı anne,  babalar  çocuğa ulaşmanın nasıl olması gerektiğinin farkında değiliz. Dünyaya getirilen çocuğun dünyasına girilemiyor. Onun hâl ve davranışlarına karşı nasıl bir tavır sergilenmesi gerektiği bilinmiyor. Bazı çocuklar kreşlerde ve dadıların elinde anne ve baba sevgisinden mahrum büyüyor. Yorgun argın eve gelen anne ve baba dinlenmeyi düşündüğü için sevgi, ilgi, alâka bekleyen çocuğu yatağına koyup sadece uyutuyorlar. Belki yanağına kondurulacak o masum öpücükten bile birçok çocuk mahrum kalıyor.

Bir çocuk dünyasında neler saklıyordur? Bizlere anlatacakları ne çok şeyleri vardır. Çocuğun dünyasına bir girebilsek, çıktığımızda onun da bizim dünyamıza girdiğini göreceğiz. Birbirimizi  anlamanın ve tanımaya çalışmanın mükâfatı olacaktır. Çünkü en önemli faktör bir çocuğu tanımaya çalışmaktır. Bu çocuğun üzerindeki etkisi şüphesiz bir ömür boyu sürecektir. Bu da daha sağlıklı bireyleri ve nihayetinde daha gelişmiş bir toplum yapısını meydana getirecektir ve inşallah çekirdek ailenin genişletilmiş halinin yeryüzüne yansıması olacaktır…

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*