Mitoloji’deki hikâyelerde bile yeri olduğuna göre flört insanlık tarihi kadar eski bir konu! Bütün semavi dinlerde tersi öğütlenmesine rağmen, ilâhî yasaklara aldırış etmeme imtihan sırrından dolayı insanın kendi tercihine, cüz’i iradesine kalmış bir mesele. Melek de hayvan da değiliz. Cüz’i de olsa tercih hakkımız, irademiz var. Tercihlerimizle meleklerden üstün, hayvandan aşağı derecelere çıkıp inebiliyoruz. Böyle yaratılmışız.
Tahrif edilmelerine rağmen gerek Tevrat’ta gerekse İncil’de değil arkadaşlık, bakışları da kontrol etme üzerinde durularak inananlardan gözleriyle zina etmemeli istenir. Semavi dinlerde bu konudaki hükümler şüpheye mahal vermeyecek ölçüde kat’idir, kesindir, apaçıktır. Ama imtihan dünyası işte!
Gönül-akıl çelen
Günümüzde “cazibedar fitne içinde bulunan ve aklını kaybeden” gençlerimiz hislerinin esiri olarak ne yazık ki, neticede çok üzülecekleri tercihlerde bulunabiliyorlar.
Oysa ki, haram huzur vermez. Cehennemin acil cezasını daha dünyada iken elemleriyle hissettirir. Haram sevmek “zehirli bal gibi” kıskançlık, ayrılık acısı, sevgisine mukabele görememek gibi cehennemî bir ruh halini beraberinde getirir. Medyadan eksik olmayan haberlerin bir bölümü bunun sayısız örnekleriyle doludur!
Şefkat ve merhamet dinidir İslâm
İslâm dini bir şefkat ve merhamet dinidir. Kur’ân-ı Kerîm’deki sûrelerin başında yer alan besmelede Allah’ın “Rahman ve Rahim” isimleri zikredilir. İmam-ı Şâfiî’ye göre besmele tek bir âyet olduğu halde Kur’ân’da 114 defa nazil olmuştur.
Anne rahmindeki ceninden, hayvanların hukukuna varıncaya kadar her bir mahlûkat bu şefkat ve merhametten nasibini alır. Rabbimizin emrettiği, Peygamberimizin (asm) uyguladığı hükümler haram helâl sınırları da bu şefkat ve merhametin delilleri. Rabbimiz “eşref-i mahlûkat” olarak yoktan yarattığı kullarının eziyet çekmelerini istemiyor. Hele de kadınların!
Flört evliliği engeller
Kız erkek arkadaşlığında netice itibarıyla en çok sıkıntıyı yaşayan, zarar gören kadınlardır. Zira tesettürsüzlük nikâh yolunu kapatır. Çağdaş erkeklerin (!) kadınları “gezip, eğlenecek” ve “evlenip çocuk sahibi olacak” diye ikiye ayırdıkları medyada sıkça yer alır. Kararsız ve şüphede kaldıkları için çoğu zaman evlenmemeyi tercih ettikleri de bir gerçektir.
Bu gerçeğe Bediüzzaman Hazretleri Tesettür Risalesi’nde şöyle işaret ediyor: “Tesettürün ref’i, izdivacı teksir etmeyip çok azaltıyor. Çünkü en serseri ve asrî bir genç dahi refika-i hayatını namuslu ister. Kendi gibi asrî, yani açık saçık olmasını istemediğinden bekâr kalır, belki de fuhşa sülûk eder.”
Görücü usulü- dinî nikâh
Flörtü evliliğe hazırlık devresi olarak gören bir anlayış da var. Bu görüşü savunanların çoğu görücü usulünü eleştiriyor. Peki, flörtle yapılan evlilikler garantili mi? Asırlardır dedelerimiz ninelerimiz yanlış mı yaptı?
Flörtlerin çoğunlukla “psikolojik facia” ile son bulduğunu söyleyen psikologlar yanlış mı düşünüyorlar?
Kaldı ki görücü usûlünde eş adaylarının birbirlerini görüp konuşmaları, tanışmaları yolu kapalı değil. Kültürümüz, geleneklerimiz de buna müsait. Mahremiyet prensipleri ve ölçüleri dâhilinde buluşup görüşme imkânı varsa, flörte ne gerek var?
Bu safhada birbirlerini tanısınlar ve günaha girilmesin düşüncesiyle tercih edilen dinî nikâhsa geri dönülemez hatalara kapı aralayan sosyal bir başka yaradır. Resmî ve dinî nikahın birlikte yapılması genç kızı da delikanlıyı da hatalardan koruyan sigorta hükmündedir.
Hülâsa
Bediüzzaman Hazretlerinin ifade ettiği gibi “Helâl dairesi geniştir, keyfe kâfi gelir. Harama girmeye hiç lüzum yoktur.”
Zarara rızası ile girene acınmaz!