Pırasa vitamin ve antioksidan deposu gibi bir sebze. Kansere karşı koruyucu, kalp ve damar sağlığı için faydalı. Eklem iltihaplarını önlüyor. Zengin lif yapısı kilo vermeye yardımcı oluyor. Rahman’dan, Şafî’den hediye.
* Sarımsak ve soğan gibi keskin ve kuvvetli bir yapıda olan pırasa pişince yumuşar ve tatlı bir lezzete dönüşür. Soğan kullandığınız her yemekte pırasa da kullanabilirsiniz.
* Pırasa, havuç, un, yumurta ve baharat karışımlarıyla minik mücverler yapabilirsiniz.
* Pırasayı çeşitli balık buğulamalarında kullanabilirsiniz.
* Pırasayı mantar, sucuk, peynir, patates gibi sevdiğiniz gıdalarla pişirerek yumurta ilavesiyle çayınıza eşlik eden farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.
* İnce kıyılmış pırasayı pişirip biraz haşlanmış patates, biraz kıyma ve yumurta ilavesiyle yoğurup köfte yapabilirsiniz. Un ve yumurtaya bulayıp kızartabilir yada fırınlayabilirsiniz.
* Pırasalı gözlemeler, börekler, omletler, pilavlar, çorbalar da yapabilirsiniz.
* 7-8 cm uzunluğunda kestiğiniz pırasanın yapraklarını ayırıp kıymalı, zeytinyağlı dolmalar da pişirebilirsiniz.
Dost bakteriler: Probiyotikler
Probiyotikler dost bakterilerdir. Her insan milyonlarca dost bakteriyi bağırsaklarında taşır. Bağırsaktaki bakteriler ne kadar çok ve çeşitliyse sağlığımız da o kadar güvence altındadır. Dost bakterilerle bağışıklık sistemimiz arasındaki kuvvetli bir bağ vardır.
Ve en sevdikleri gıdalar
Bağırsaklarımızda yaşayan dost bakteriler en çok fermente gıdalardan hoşlanırlar. Yani evde mayalanmış yoğurt, kefir, ev turşusu, ev sirkesi, şirden mayasından yapılmış peynirler ve gıdaların hası anne sütü….
Kahvaltılar
Sabah uyandıktan sonra kısa süre içinde bir şeyler yemek, uzun bir uykudan sonra vücud sistemimizi harekete geçirmeye yardımcı olur. Böylece günün ilerleyen saatlerinde aşırı yemeyi engeller.
“Kahvaltı için zamanım yok. İşe, okula geç kalıyorum” tarzındaki düşünceler vücudunuzun zamanla tembelleşmesine ve kilo almasına neden olur.
Oysaki basit hazırlıklarla hem sağlıklı, hem de ekonomik, kendi damak zevkinize uygun kahvaltılıklar yapabilirsiniz. Kahvaltınızı gece yatmadan önce hazırlayabilirsiniz.
Yumurta, süt, yoğurt ve peynir en güzel kahvaltı proteinleridir. Yapılan araştırmalar yüksek proteinli kahvaltıların normal kahvaltılara göre daha tok tutucu olduğunu göstermiştir. Yani daha az yemek ve daha kontrollü açlık…
Kahvaltılarınızda yoğurt, şeker oranı düşük meyveler, yulaf ezmesi, badem, fıstık gibi kuruyemişler, tarçın, zerdeçal gibi baharatlarla zenginleştirilmiş yiyecekleri eksik etmeyin!
El lezzeti
El lezzeti dediğimiz hakikatin bilimsel temelleri ispatlandı: Çalışma dünyanın farklı kıtalarından 16 farklı ülkeden gelen fırıncılar arasında yapıldı. Seçilen fırıncıların hepsine aynı un gönderilerek ekşi maya tutmaları istendi. Bir ay sonra fırıncıların ellerinden, mayalarından, undan ve mayalarken kullandıkları sudan örnekler alınmış.
Sonuçlar:
* Mayalarda 131, ellerde 381 çeşit bakteri bulunmuş.
* Ekşi mayanın yapısında Lactobacillus türü faydalı bakteriler bulunuyor.
* Leziz ekmekler Lactobacillus türü bakterileri taşıyan ellerden çıkıyor.
* Lactobacillus türü bakteri taşıyan ellerin çoğunun sahibi ise kadın.
Kaynak: 14 Ocak 2018, Milliyet