Doğalı Varken Geri Dönüşüm

Doğal fermantasyon elma sirkesi

Bağışıklığımızı kuvvetlendirmek, bol probiyotik takviyesi yapmak için turşu, kefir, yoğurt gibi sirke de çok iyi bir seçenek. Özellikle evde doğal fermantasyonla yapılmış sirkeler…

Her sabah kahvaltıdan en az yarım saat önce bir bardak ılık suya 1 yemek kaşığı sirke ekleyip içmek, limonlu su gibi yüksek alkali yapabilme kapasitesine sahip olduğundan tercih edilebilir. Diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon, kanser gibi hastalıklarda, kilo vermede, metal zehirlenmesinde, kas ağrılarında yararlıdır. Bununla birlikte birçok faydası vardır:

– İçinde pektin vardır. Bu bir liftir, bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.

– Pektin, hayvansal gıdalardan gelen kolesterolün emilimini azaltır.

– Potasyum içerir.

– Bakteriler ve mantarlar için öldürücüdür. Ürik asidi düşürür.

– Malik asit, enerji üretimini hızlandırdığı için spor performansını arttırır. Antrenman sonrası kas ağrıları ve krampları azaltır.

– Genel olarak kronik yorgunluk sendromunu azaltır.

– Malik asit vücuttaki ağır toksik metallerin atılımını sağlar. (alüminyum ve civa gibi)

– Cilt için iyi bir kozmetiktir.

– Akşam yatarken içilen 1 bardak doğal elma sirkeli su hem sabah idrarını alkali yapar, hem de idrar yollarını temizler.1

Sirke başka nerelerde kullanılabilir:

– Elma sirkesini banyoda da kullanabilirsiniz. Saçınızı yıkadıktan sonra durulama suyuna koyacağınız birkaç kaşık sirke saçınızı çok güzel yumuşatacaktır, saçı güçlendirir ve kepeğe karşı da etkilidir. Eğer koku rahatsız ediyorsa birkaç damla lavanta gibi doğal uçucu yağlar ekleyebilirsiniz.

– Cildinizin PH değerini de dengede tutar. Yüzünüzü temizledikten sonra bir ölçü sirkeyi iki ölçü su ile karıştırıp, bir pamukla yüzünüzü hafifçe silin.

– Akşam yatmadan önce veya sabah kalkınca tonik olarak kullanabilirsiniz. Akşamdan yüzünüze sürüp bırakırsanız yaşlılık lekeleri ve akne izleri ile de savaşır. Bunun için özellikle çilek sirkesi tavsiye ediliyor. Su olarak da cilt tipinize uygun bitki sularından gül suyu veya mersin suyunu 2 ölçü, çilek sirkesini 1 ölçü olacak şekilde kullanırsanız daha etkin bir sonuç elde edersiniz. Kendim de bu şekilde uyguluyorum.

– Etleri marine etmek ve bakterileri öldürmek için bir gece önceden sirkeye yatırabilirsiniz. Daha lezzetli ve yumuşak kıvam elde edersiniz.

– Çorbanızı veya sotelerinizi hazırlarken baharatı fazla kaçırırsanız bir çay kaşığı elma veya üzüm sirkesi ekleyin. Etkisini azaltacaktır.

– Elinize sinen koku ve yiyecek lekelerini çıkarır, havuç ve pancar gibi sebzeleri doğrayıp hazırlarken oluşan ellerinizdeki boyayı temizler.

– Buzdolabının içini temizlemek için sirkeli bez kullanırsanız kötü kokuları da yok edecektir.

– Kesme tahtalarınızı sirkeyle temizleyerek bakteri oluşumunu engelleyebilirsiniz.

– Kızartma yaptığınızda her yere yayılan yağ damlalarını sirkeli sünger ile silebilirsiniz.

– Bulaşık ve çamaşır makinenizi ayda bir deterjan haznesine sadece sirke koyup boş çalıştırarak temizleyebilirsiniz. Bulaşık makinesinin kullanım kılavuzunda aksi bir bilgi bulunmuyorsa parlatıcı yerine kullanılabilir, PH dengeleyici özelliğiyle buğuları azaltır. 

Bu kadar sirkeden bahsettikten sonra “Sirke koydum adını, Allah versin tadını” diyerek başlayalım tarifi anlatmaya 🙂

– 5 litrelik cam kavanoza doğal, ilaçsız elmalar doğranıp (kabuklu, çekirdeksiz) ekleniyor.

– Yaklaşık 1,5 litre içme suyu (üstüne gelecek kadar) ilave ediliyor.

– 2 tahta kaşığı çiçek balı da ekleyip iyice karıştırdıktan sonra üzerine tülbent veya bone kapatılıyor, hava aldığı için alkol içinde kalmıyor.

– İlk 15 gün, her gün karıştırdığımız elmalar 2. ayın sonunda süzülüyor. Süzülen su içinde sirke anasıyla 2 ay daha bekleyince sirke oluyor. Cam şişeye alınıp 2 ay daha bekletilince daha iyi oluyor yani toplam 6 ay sürüyor.

Sirke yapmak bu kadar kolay. Fakat olması için beklemek sabır işi. Sirke yaparken dikkat edilecek şeyleri de şöyle sıralayabiliriz:

– Sirke yaptığınız ortamın ısısı 20 derecenin altına düşmemeli.

– Sirke plastik veya çelik kapta değil cam kapta olmalı!

– Sirkeye alkolü gitsin diye tuz atılmamalı, alkol ve şeker zaten içinde kalmıyor.

– Yeşil elmadan sirke olmaz!

– Doğal fermantasyon için buzhane elmalarını değil, özellikle Temmuz ayında doğal ilaçlanmamış elmaları kullanmak gerekiyor.

– Kestiğiniz elmalar 20 dakikadan önce kararıyorsa doğal değillerdir. Çabuk kararan elmalar ilaçlı oluyor. Endüstriyel tarımda elma 48 kez ilaçlanıyor!! Bu yüzden sirke yaparken doğal elmalar bulmaya özen gösterin.

– Sirke buzdolabına konmaz. Raf ömrü yoktur!

– Sirke anası saklanıp onunla sirke olmaz! Sirkeli su olur.

– Nohut ile sirke olmaz! Tahıl fermantasyonu sirke değil başka bir şeydir.

– Meyve iyi değilse sirke anası olmayabilir. Her sirke kendi anasını oluşturuyor.2 Kısacası sirke sabır işi…

Kaynaklar:

1- Dr. Ayşegül Çoruhlu, Alkali Diyet

2- Nihal Doğan

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*