Beslenme Doğalı Varken

Rengarenk ev yapımı dondurmalar

Yaz aylarında en çok tüketilen şeylerin başında hiç şüphesiz dondurma geliyor. Hem serinletici ol­ması, hem de hoş, hafif tadından dolayı damağımızı şenlendiriyor. Özellikle çocuklar dondurma yeme­den bir gün geçirmek istemiyor. Bizim evde durum böyle en azından:) Bu nedenle kolları sıvadık ve evde yeni tatlar deneyerek, gerçek lezzetlere ulaşmaya çalıştık. Neticede hepsi birbirinden lezzetli ve sadece çocukların değil, yetişkinlerin de beğeneceği düzeyde dondurma tarifleri elde ettik. Tüm okuyucuları­mızın denemesini tavsiye ederim. Tariflerimiz şu şekilde:

Çilekli dondurma

15 donmuş çilek,

5 çorba kaşığı yoğurt veya 1 bardak süt,

2-3 çorba kaşığı bal

Muzlu ve hurmalı dondurma

5 donmuş muz,

6 hurma,

6 çorba kaşığı yoğurt veya 1 bardak süt

Avokado ve limonlu dondurma

1 olgun avokado,

1 limon suyu,

6 çorba kaşığı yoğurt veya 1 bardak süt,

2-3 yemek kaşığı bal

Ananas ve muzlu dondurma

5 donmuş muz,

1-2 dilim ananas,

6 yemek kaşığı yoğurt veya 1 bardak süt,

1 tatlı kaşığı bal

Ham kakaolu dondurma

2 yemek kaşığı kakao,

5-6 yemek kaşığı yoğurt veya 1 bardak süt,

2-3 yemek kaşığı bal

Bal ölçüsü tatlı isteğine göre değişebilir. İnek sütü, badem sütü, yoğurt, süt kreması, kefirden herhangi biri de tercih edilebilir. Yapımına gelecek olursak kullanacağımız malzemeleri doğrayıcıyla birkaç dakika çekiyoruz, krema kıvamını alıyor. Sonrasında kalıplara döküp buzluğa koyuyoruz, bu kadar pratik. Kalıplar 6’lı 12’ li olduğu için 1-2 hafta boyunca tüketebiliyorsunuz. Ayrıca sabah­ları kendinize smoothie tabağı hazırlıyorsanız, artan sıvı karışımı da hemen boş kaplara aktara­bilirsiniz. Ben genelde öyle yapıyorum. Böylelikle buzlukta biten dondurma kalıpları da yenileniyor.

Püf noktalar

Dondurmamızı yaparken meyveler donmuş ol­malı ki krema kıvamında olsun.

Geniş kapta yapıyorsanız donana kadar birkaç kere, saatte bir, buzlukta çırpın. arasına hava aldığında dondurma daha iyi kıvamını alıyor. Daha hızlı dondukları için, kalıpta pek müm­kün olmuyor maalesef.

Dondurma yapımında süt kullanılırsa eğer sa­lepli hazırlamanızı tavsiye ederim. Orijinal sa­lebi pişirip soğuduktan sonra aynı şekilde iste­diğiniz donmuş meyve ve balla karıştırabilirsi­niz. (Örneğin; 2 bardak süt, 1 yemek kaşığı saf salep, 15-20 çilek, 2 çorba kaşığı bal) Böylelikle hem dondurmanın kıvamı ve lezzeti çok güzel oluyor, hem de sütü pişmiş şekilde tüketmiş oluyorsunuz. Eğer süt tüketmiyorsanız, badem sütü veya fındık sütü kullanabilirsiniz. Aslında badem ve fındık sütü hazırlamak çok pratik. Eğer elinizde yoksa badem ezmesi veya fındık ezmesine, bir miktar su ekleyip iyice çırparsanız aynı tadı verecektir. Şimdiden afiyet olsun…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*